lørdag 3. januar 2015

"Kampen mot superbitchene" av A. Audhild Solberg

Kampen mot superbitchene
A. Audhild Solberg
Barnebok, 10-12 år
236 sider
Aschehoug
2014

Anne Audhild Solberg (født 1975) er en norsk forfatter. Hun er oppvokst i Sauland i Telemark og bosatt i Oslo. Solberg har hovedfag i nordistikk fra Universitetet i Oslo og bakgrunn fra forlagsbransjen. Hun skriver på både nynorsk og bokmål.

"Kampen mot superbitchene" er hennes første bok, og den er vinner av ARKs barnebokpris 2014.
Boken er beregnet på barn i alderen 10-12 år, og den tar for seg et svært alvorlig tema.

"Kampen mot superbitchene" forteller en historie om det å være annerledes, det å være utenfor, det å være en outsider.

Anne Bea er en 12 år gammel jente. Hun går i klasse 7A og befinner seg omtrent nederst på popularitets rangstigen i sjuendeklasse.

Anne Bea har nemlig en medfødt tilstand som skyldes en gendefekt som medfører manglende eller redusert evne til å danne pigment. Hun har albinisme, noe som har medført at hun har hvitt hår, er svært blek i huden og har mindre godt syn (I Norge fødes det i gjennomsnitt 4 barn i året med en eller annen form for albinisme).

Dermed er Anne Bea det perfekte mobbeoffer for de andre elevene, og særlig for sjuendeklasses mest kule og populære jenter; superbitchene Thea, Ronja og Shirin.
Og disse jentene vet å være ondskapsfulle mot henne. De både slenger med leppa og utsetter Anne Bea for slemme handlinger.
Tidvis kan skolehverdagen være svært så vanskelig å holde ut for Anne Bea.

I følge henne selv er Celine (som har cerebral parese og sitter i rullestol) i parallellklassen og Birk (som har brannsår over hele kroppen og halve ansiktet), som også går i parallellklassen, verre å være venn med i sjuende.
Det er med andre ord en fysisk annerledeshet og sykdom som resulterer i at elevene plasseres langt nede på popularitets rangstigen.

Men heldigvis har hun en bestevenn, Nils. De går i samme klasse. Uten han hadde livet vært totalt krise. Nils er den eneste som får lov til å kalle henne Annebino (noe han for øvrig gjør på et kjærlig vis).

Anne Bea har et stort talent. Hun er nemlig veldig flink til å synge, og det er ikke mange som vet det.

Ut på høsten skal det være talentkonkurranse på skolen. Talentkampen som de kaller det, er høstens desidert største happening. Konkurransen er for elevene i femte til sjuende klasse, og alle som vil kan være med.

Anne Bea og Nils har selvsagt lyst til å være med. Men det skal også bandet Føkk Jøstin være, hvor sjefen for superbitchene, Thea, er vokalist.

"Kampen mot superbitchene" er en flott bok om å være annerledes, om å nekte å være et offer, om å ha mot til å være seg selv – og ha tro på seg selv.

Historien om Anne Bea er dessuten pedagogisk: Den viser at det finnes veier ut av mobbingen som et barn kan bli utsatt for. Den viser oss også hvordan hverdagen til en som blir mobbet er.
Boken gir også rom for diskusjon om vanskelig tematikk som mobbing, annerledeshet og popularitetstyranni.

Forfatteren fikk i tillegg frem hele følelsesregisteret mitt, fra hysterisk humor til stor sorg.
Det sier seg selv at det er ikke noe annet enn spesielt når en bok evner å vekke følelser hos den som leser.
Jeg synes derfor at det var høyst fortjent at forfatteren mottok ARKs barnebokpris i 2014 for denne boken.

Forfatteren legger heller ikke fingrene i mellom når hun skildrer Anne Beas hverdag.  Av og til er det brutalt, med en råhet i dialogen som faktisk kan virke sjokkerende, men også utilslørt ekte.
Sjargongen er typisk ungdommelig, eller storskole aktig og passer derfor målgruppen perfekt.

Alt i alt har A. Audhild Solberg skrevet en sterk og god bok for barn.

"Kampen mot superbitchene" er en bok som jeg sterkt vil anbefale andre.

1 kommentar: