søndag 30. august 2015

"Ønskemesterens datter - Støv & stjerneskinn" av Laini Taylor

Ønskemesterens datter
- Støv & stjerneskinn
Laini Taylor
Fantasy
462 sider
Oversatt av Hilde Rød-Larsen (MNO)
Bazar Forlag
2013

Laini Taylor  (født i 1971) bor i Portland, Oregon sammen med sin mann, illustratøren Jim di Bartolo, og deres datter Clementine. Triologien "Ønskemesterens datter" består av "Mørk engel", "Støv & stjerneskinn" og "Guder & Monstre" samt e-novellen "Marionetter & Magiske øyeblikk".

"Støv & stjerneskinn" er den andre boken i triologien om "Ønskemesterens datter".

Borgerkrigen som har plaget Eretz, den parallelle verdenen som Karou kommer fra, er tilsynelatende over. Englene har triumfert, og kimærene har blitt henrettet eller tvunget inn i slaveri.

Ønskemesteren, Brennstein, er død. Og de få kimærene som har unngått å bli tatt til fange, har søkt tilflukt på jorden, og planlegger gjengjeldelse. I sentrum står Karou. Hun blir sett på som en forræder av sitt eget folk, et spøkelse av

vennene i Praha, og kanskje den farligste trusselen av englene. Nå befinner hun seg alene og isolert i kampen for å redde kimærene.

I "Støv & stjerneskinn" fortsetter Karous ferd videre, men det er en reise som ikke bare hun må ta. Tilbake igjen, og med et større fokus enn i forrige bok, står Zuzana og hennes oppgave med å finne ut av hva som har skjedd med bestevenninnen, og Akiva, som søker etter Karou og forhåpentlig en tilgivelse som han tror hun aldri vil gi ham.

I denne oppfølgeren tar Karou opp arven etter sin surrogat far, Brennstein: gjenoppstandelsen av deres folk. Hun forsøker å ignorere sorgen etter hans død, og velger å dekke over tapet med et tykt slør av raseri. Akiva er kilden til dette raseriet, og Karou synes å være tilfreds med å holde fast på sin tro om at han alene er ansvarlig for hennes sorg.

Krigen fortsetter mellom de få gjenværende kimærene og serafene. Akivas folk har med lite varsomhet forsøkt å ødelegge kimærene. Men etter en årelang krig, hvor død og ødeleggelser har blitt påført, vokser det frem ulike fraksjoner - uansett hvor små de enn måtte være - som hver for seg begynner å puste liv i kimer til opprør.

Hjertesorg er et sentralt tema i denne oppfølgeren, og i høy grad dveler den ved både kjærlighet og svik.
Selve historien sjokkerer, men den har også øyeblikk av ren glede.

På dyktig vis har forfatteren skapt fantasifulle verdener, men dette er langt i fra hennes eneste talent. Ord og verdener kolliderer mellom sidene i boken. Kjærligheten både taper og vinner. Håpet svinner, men fornyes, alt skildret på ekte og levende vis. Levendegjort blir også alle de mystiske, surrealistiske og merkelige skapningene.

Nok en gang evner Laini Taylor å bringe stor magi med enkle ord, surrealistiske verdener og godt skildrede karakterer. Den første boken, "Mørk engel", skjerpet appetitten min, men "Støv & stjerneskinn" tok meg enda dypere med inn i denne magiske verdenen som er sammenvevd med vår egen.

Oppfølgeren til "Mørk engel", "Støv & stjerneskinn" viser at Laini Taylor er en moden forfatter, så vel som at den skildrer Karous utvikling som hovedperson.

Historien er denne gangen mer overbevisende, tematikken mer moden, og romansene mer troverdige. Denne andre boken i trilogien transporterte meg til konfliktens kjerne, der jeg nærmest glemte at det var en kamp som ble utkjempet mellom overjordiske vesener, og at det var fantasi jeg leste. Alt som hadde noe å si, var at jeg kom meg til siste side i boken, og den var så absolutt ikke skuffende.

lørdag 29. august 2015

"Ønskemesterens datter - Mørk engel" av Laini Taylor

Ønskemesterens datter
- Mørk engel
Laini Taylor
Fantasy
400 sider
Oversatt av Silje Beite Løken
Bazar Forlag
2012

Laini Taylor (født i 1971) bor i Portland, Oregon sammen med sin mann, illustratøren Jim di Bartolo, og deres datter Clementine. Triologien "Ønskemesterens datter" består av "Mørk engel", "Støv & stjerneskinn" og "Guder & Monstre" samt e-novellen "Marionetter & Magiske øyeblikk".

"Mørk engel" er den første boken i triologien om "Ønskemesterens datter".

Hovedpersonen, Karou, er en sytten år gammel kunststudent i den vakre byen Praha, i Tjekkia. Hun har blått hår, flere tattoveringer og hun snakker mange språk - men ikke alle er av menneskelig opphav.
Til stadighet fyller Karou skissebøkene sine med tegninger av merkelige skapninger, noe som har gitt henne en slags kultstatus på skolen. Hun tegner de samme skapningene om og om igjen, gir dem navn, identiteter og historier - omtrent som i en tegneserie. Men det Karous venner ikke vet, er at disse skapningene ikke er et produkt av hennes

fantasi - de er nemlig hennes familie.

Karou vet ikke hvor hun kommer fra, eller hvem hennes virkelige familie er. Når sant skal sies, har hun ikke krav på en spesiell nasjonalitet. Alle legitimasjonspapirene hennes er forfalsket, og alle aksenter og språk - med unntak av det hun lærte først, det språket som ikke er av menneskelig opphav - er heller ikke hennes. Fra spedbarns alderen har hun blitt oppdratt av Brennstein, en streng kimær med et hode som hovedsakelig minner om en vær (men uten pels), menneskelige armer og overkropp, og en fallen, gyllen pels på hofter og ben, i tillegg til en rekke trekk fra andre dyr.
Brennsteins to hjelpere, Issa og Twiga, har også vært med på å oppdra Karou. Issa har ormehale, et nakkeparti som kunne ha tilhørt en brilleslange og et kvinnelig ansikt. Twiga derimot er delvis en giraff.

Karou har vokst opp blant kimærer i en liten inter-dimensjonal butikk hvor Brennstein tilbringer det meste av sin tid.

Det er kun ett sted i hele verden der mennesker kan få tak i ønsker: Brennsteins butikk.
Døren inn til Brennsteins butikk fører ut igjen nærmest hvor som helst på jorden. Karou kan f.eks. gå inn i butikken fra Praha, for deretter å gå ut, igjennom den samme døren, og befinne seg i Marokko.

Selv om Karou går på kunstskole, må hun av og til jobbe for Brennstein. Og det er kun én type valuta han handler med; tenner. Mennesker som handler med Brennstein, gir han nemlig tenner i bytte for ønsker. Desto flere tenner, gir desto bedre og større ønsker. Men noen av handelsfolkene får ikke lov til å nærme seg Brennsteins butikk. Karous jobb blir dermed å finne dem og gjøre handel med dem på deres eget territorium. Det kan være farlig, og hun har arr etter et skuddsår som beviser nettopp dette.
Brennstein derimot forteller aldri Karou hva han skal med alle tennene; det er en av hans mange regler.

Men Karous liv med jakt etter tenner og kunststudier er i ferd med å endre seg...

Det hele begynner med at det dukker opp svarte håndavtrykk på alle dørkarmer rundt om på jorden. Som et resultat av dette, sender Brennstein henne ut på flere ærender enn noensinne, formodentlig siden tannforsyningene hans er i ferd med å minke raskt.

På et av disse ærendene, får Akiva, en seraf med vinger av ild, øye på Karou i en bakgate i Marrakech, i Marokko. Han er en krigersk engel som har vært med på å merke dørkarmene. Karou har aldri sett en engel før, og hun har heller ikke kjennskap til den pågående krigen mellom seraferne og kimærene.
Hun blir tiltrukket av Akivas blendende utseende, men instinktet forteller henne umiddelbart at han er en fiende og at hun bør komme seg unna. Akiva derimot, blir merkelig nok svært så fascinert av denne menneskelige jenta med blått hår.

Og etter hvert gnistrer det en forbudt kjærlighet dem i mellom.

Men vil Karous nyoppdagede kjærlighet overleve trusselen om en brutal utenomjordisk krig?

"Mørk engel" er kort oppsummert en Romeo og Julie-historie der engler og demoner har hovedrollene.

Verdenen som forfatteren, Laini Taylor, har skapt rundt karakterene sine, er både fascinerende og spennende. Dessuten har hun gjort et usedvanlig godt stykke arbeid med å utforske følelsesmessige aspekter som lojalitet til ens nærmeste og en lengsel etter å forstå noe utenfor seg selv.

Historien hun forteller er både dramatisk og romantisk, nær sagt en saga der hovedingrediensene er identitet, krig og kjærlighet.

Forfatteren har forøvrig et særdeles godt språk, og hun bruker det til å skape både levende og fengslende beskrivelser. Hennes fantasi bringer liv til både engler, som mister ulmende fjær fra flammende vinger, og en rekke kimærer i ulike størrelser og fasonger.

Bakteppet, med ulike byer over hele jorden, bringes til liv med bemerkelsesverdig beskrevne kulturelle aspekter, severdigheter, lyder og lukter.

Laini Taylor tar utvilsomt leserne med på et eventyr der hele jordkloden er nedslagsfelt, og til andre dimensjoner, til verdener som i hvert fall jeg aldri har lest maken til.

Boken blander elementer av fantasy, romantikk og mystikk. Selv om mange av dens hendelser er av utenomjordisk art, vil leserne, kanskje spesielt de unge, kunne relatere seg til Karou, som i bunn og grunn bare er en tenåringsjente som forsøker å finne ut av hvem hun er og hvor hun kommer fra. Det er denne universelle lengselen etter selvidentitet som gjør Karou så menneskelig, for ikke å nevne en sårbarhet som kontrasterer hennes mer ekstraordinære egenskaper.

"Mørk engel" er en original, velskrevet, og høyst minneverdig bok, og en bok jeg trygt kan anbefale til alle med en viss forkjærlighet for fantasy.

torsdag 27. august 2015

"Mot Årsplanlegger 2016" av Paulo Coelho

Mot Årsplanlegger 2016
Paulo Coelho
Illustrasjoner: Catalina Estrada
Oversettelse fra portugisisk: Kari og Kjell Risvik, Christian Rugstad, Bård Kranstad, Anne Ellingers, Grete Skevik og Anita Nyhus.
Bazar Forlag
2015

Paulo Coelho (f. 1947 i Rio de Janeiro) er en av historiens mest leste forfattere, med en enestående evne til å stadig finne nye temaer for sine bøker.
Bøkene hans er oversatt til 80 språk, har solgt mer enn 175 millioner eksemplarer og har mottatt en rekke priser. I Norge har Paulo Coelhos bøker solgt over 800 000 eksemplarer.

Paulo Coelho, er ordenes alkymist og et av vårt århundres mest innflytelsesrike mennesker. Bøkene han har skrevet klatrer ikke bare til topps på bestselgerlistene, de blir også gjenstand for sosial og kulturell debatt.
Ideene, filosofien og temaene i bøkene hans er til inspirasjon for millioner av lesere som søker sin egen vei og nye måter å forstå verden på.

Catalina Estrada ble som barn fortryllet av skjønnheten hun så i den ville naturen og de frodige, fargerike hagene i

hjemlandet Colombia. Nå er hun en internasjonalt anerkjent illustratør bosatt i Barcelona, men hun har ikke glemt røttene sine. Den storøyde undringen over naturens mirakler er tydelig til stede i arbeidene hennes gjennom elegante eksplosjoner av farger. Estrada har blant annet utført oppdrag for Paul Smith, Coca-Cola, Microsoft, Nike, Levis, Smart/Mercedes Benz, Unicef, byene Barcelona og London og den indiske regjeringen.

Paulo Coelhos årsplanlegger er verdens mest solgte kalender, og bare i Norge har den solgt mer enn 100 000 eksemplarer.

"Mot Årsplanlegger 2016" er en kalender, en følgesvenn og en veileder.

Jeg har alltid likt Paulo Coelhos årsplanleggere, og 2016-utgaven er i så måte ikke noe unntak. Jeg kunne nemlig ikke vært mer fornøyd.

Catalina Estradas illustrasjoner er fantastiske og vidunderlige, og de gir stor glede, sammen med de inspirerende og oppløftende sitatene fra Coelhos ulike verker.

Jeg bruker årsplanleggeren nær sagt hele tiden, og er særdeles imponert over kvaliteten på hvordan den er innbundet, selve papiret, og størrelsen.

Jeg tar den alltid med meg når jeg er utenfor hjemmet, i og med at den ikke bare bringer med seg lykke, men også en følelse av fred, i motsetning til de mer tradisjonelle årsplanleggerne som jeg forbinder med en stressende tilværelse.

Jeg håper inderlig at Coelhos årsplanlegger blir publisert i mange år fremover.

Anbefales på det aller sterkeste!



onsdag 26. august 2015

"Debutanten" av Kathleen Tessaro

Debutanten
Kathleen Tessaro
Roman
378 sider
Oversatt av Eva Ulven
Silke Forlag
2015

Som barn drømte Kathleen Tessaro om å bli danser, koreograf, kunsthistoriker eller skuespiller. Hun fulgte drømmen og flyttet til London for å gå på teaterskole. Hun ble tidlig tvunget til å innse at hun ikke passet på scenen. Isteden ble hun med i en skrivegruppe, og forfattergjerningen ble hennes redning! Etter seks internasjonale romansuksesser, blant annet "Eleganse" og "Duft av Parfyme", føler Kathleen Tessaro seg nå som forfatter og er fornøyd med livet.
Ideen til "Debutanten" kom når en venn sendte henne en samling og utfordret henne til å ta dem med i sin neste bok. Som leser vil du kjenne igjen danseskoene, armbåndet og bildet av sjømannen...
Kathleen Tessaro bor nå i Pittsburgh med mann og en sønn.

Den begavede kunstneren Cate (Katie) Albion har reist hjem til London fra New York for å bo hos sin tante og å unnslippe en litt trøblete fortid. Hun får jobb i tantens auksjonsfirma, og sendes til Devon for å taksere innboet i det en gang så grasiøse herskapshuset Endsleigh, men som nå er en nærmest forsømt eiendom, eid av en tidligere

overklasse familie.

Skjult bak en av husets støvete, gamle bokhyller, finner Cate en gammel skoeske. I den befinner det seg et merkverdig utvalg av objekter. Et par utsøkte dansesko i sølv (som etter stilen å dømme må være fra slutten av 1920- eller begynnelsen på 1930-tallet), et smalt sølvskrin med en snirklete "B" i midten, pyntet med diamanter, en medtatt grønn nål med bilde av et levende lys, en liten, anløpen messignøkkel, et fotografi av en ung mann i marineuniform, og et lite armbånd av perler, diamanter og smaragder, merket Tiffany & Co.

Fascinert av dette funnet, bestemmer Cate seg for å løse mysteriet med skoesken. Hun blir oppslukt av historien om dens eier, Diana Blythe - kalt Baby.

Baby var yngst av to søstre. Hun var kløktig, vakker og uvøren. Hun var dessuten sin generasjons mest berømte debutant (altså en som debuterer i den engelske sosieteten), og kanskje også den farligste.

Sporene Cate finner, avslører en sjokkerende historie om en destruktiv og vanedannende kjærlighet.

Baby lagde nemlig skandaler og knuste hjerter i Londons dedakedente kretser. Hun ble mer og mer skjør og ulykkelig: omgitt som hun var av karrieresugne politikere, kyniske forretningsmenn og desillusjonerte aristokrater.
Men en dag forsvant hun. Ingen visste hvor hun hadde tatt veien. Var hun død? Gjemte hun seg? Hvorfor?

Cate blir trukket dypere inn i Babys tragiske livshistorie. Men Babys historie er også en historie som vil tvinge Cate selv til å konfrontere noen av sine egne demoner.

"Debutanten" er en svært god bok som forteller en historie om de to Blythe søstrene, men også om vennskapet som oppstår mellom Cate og Jack (en mann som jobber i tantens auksjonsfirma).

Historien om Baby Blythe er hjerteskjærende, men interessant. Forfatteren har visstnok benyttet en sann historie som basis for selve årsaken til Babys forsvinning.

Tessaro skriver utvilsomt godt. Beskrivelsene hennes er detaljerte og klare, og dialogene er både skarpe og vittige.

Karakterene er svært godt utviklet og interessante. Forfatteren har et stort talent for å bringe sine karakterer til liv, og i "Debutanten" har hun gjort dem smertelig menneskelige og samtidig enkle å relatere seg til.

Det var ellers interessant å lese hvordan bokens historiske- og nåtidige periode gjenspeilte og utfylte hverandre.
Jeg likte dessuten at den historiske perioden kun ble beskrevet gjennom korrespondanse via brev, noe som ga meg et innblikk i fortiden, uten at det, på noe som helst vis, overveldet historien fra nåtiden.

Selve historien berører forøvrig alvorlig tematikk som døden, sorg, gjengjeldt kjærlighet, forbudt kjærlighet og tvungen kjærlighet, i både nåtid og fortid.

Jeg vil så absolutt anbefale "Debutanten". Boken var svært underholdende og det tok meg ikke mange dagene å lese den.

Hvis du liker bøker som utforsker den menneskelige naturs mørke sider, og samtidig er ispedd mystikk og romantikk, så tror jeg at du garantert vil like "Debutanten".

mandag 24. august 2015

"Inkognito" av Eirik Wekre

Inkognito
Eirik Wekre
Thriller
336 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Eirik Wekre (f. 1966) har bakgrunn som etterretnings- og sikkerhetsoffiser i Forsvaret og arbeider nå som rådgivende økonom.

Han debuterte med "Spill uten regler" i 2005, og i 2006 kom "Terbovens liste". Det store gjennombruddet kom med thrilleren "Operasjon Snøhvit" (2008). Boken ble antatt i bokklubb og solgte ca. 30.000 eksemplarer i Norge.
I 2009 kom "Operasjon Isbjørn", som også kom i bokklubb og ble utgitt som lydbok. "Operasjon Høye Nord" (2010) avsluttet Operasjon-trilogien. Alle Operasjon-bøkene utgis i Danmark.

"Inkognito" er tredje thriller i serien om Theo Hannover, med "Trollmannens læregutt" (2012) og "Fuglefangerne" (2012) som tidligere bøker. Som i alle sine bøker er Eirik Wekre også her tett på den politiske og aktuelle virkeligheten med ulovlig overvåking, truende økonomisk krise og mulig minkende politisk stabilitet.

"Med gru mintes han terroranslaget i Oslo, 22. juli 2011. Bomben i regjeringskvartalet hadde bare vært en avledningsmanøver for det som skulle følge. Var dette attentatet også bare opptakten til noe større?"

Vi befinner oss i et Oslo i sommermodus. Vi skriver 20. juni, og spesialrådgiver, Theo Hannover ved PST, befinner seg på Oslo Lufthavn Gardermoen hvor han nettopp har sendt kjæresten og datteren avgårde til Florida.

Foran ham ligger to ukers ferie. Han har ennå ikke bestemt seg for hva han skal fylle dem med.
Men slik skal det ikke gå...

Like før, samme dag, har det skjedd et bombeattentat. Statsminister Somby er livstruende skadet. Han var på vei til et privat møte tidlig om morgenen da bilen han satt i ble sprengt i lufta.

Dagen før, har statsministeren stilt kabinettspørsmål og tapt.

Opptakten til den kulminerte debatten var heftige demonstrasjoner der en skjør mindretallsregjering søkte å drive i gjennom en omstridt arbeidsreform.

Hele landet settes i riksalarm, og Theo Hannover blir utpekt til å lede etterforskningen. Det som så ut som en bombe, viser seg å være et skudd fra et panserbrytende våpen stjålet fra de norske styrkene i Afghanistan.
Hvordan kom våpenet til Norge, og hvem visste hvor statsministeren skulle og hvem han skulle møte?
Hvem er det som tjener på å hensette landet i fullstendig kaos? Sporene peker i flere retninger, og foruroligende mange av dem peker inn mot landets etterretningstjeneste.

"Inkognito" handler om et mulig statskupp. Et brutalt attentat. En livsfarlig mullvarp.

Dette er en gnistrende thriller fra Eirik Wekre der handlingen er hentet fra aktuell norsk virkelighet.

Forfatteren overbeviser med et imponerende plott, der hendelser avløser hverandre i et høyt tempo.

Språket er som sedvanlig særdeles velskrevet, og det er ført i hånden av en av våre mest begavede forfattere.

Jeg slukte denne pageturneren, omtrent uten stopp.

Så absolutt lesverdig!

lørdag 22. august 2015

"Den ubehagelige sannheten" av William Landay

Den ubehagelige sannheten
William Landay
Krim
431 sider
Oversatt av Kurt Hanssen
Cappelen Damm
2015

William Landay har utdannelse fra Yale University og Boston College Law School. Etter tjenestegjøring ved Høyesterett i Massachusetts jobbet Landay ved statsadvokatens kontor og fungerte som aktor i seks år. Han har utgitt tre romaner. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med "Til Jakobs forsvar", som er under utgivelse i 28 land. For sin første bok, "Den ubehagelige sannheten", vant han Creasey Dagger Award for Beste Debutroman.

"Den ubehagelige sannheten" er en innsiktsfull, menneskelig, og uforglemmelig roman.

Det merkes at forfatteren, William Landay, er godt bevandret i politiets fremgangsmetoder, og han holder et godt grep om leseren fra første- til siste side i denne bemerkelsesverdige boken.

Boken har i tillegg gode miljøbeskrivelser, et stramt plot og en svært interessant hovedperson.

Det skjer aldri noe i den søvnige lille byen Versailles, i Maine. De fleste av innbyggerne mener i hvert fall det.

Da den 24 år gamle politimesteren Ben Truman oppdager et lik i en avsidesliggende turisthytte ved Lake Mattaquisett, blir han hodestups kastet inn i en drapsetterforskning som leder han helt inn i Bostons underverden.

Avdøde er en fremtredende aktor fra Boston-disktriktet, som var i ferd med å rettsforfølge en serie av gjengrelaterte mord. Og måten han har blitt drept på, har flere likhetstrekk med en rekke drap, som har hopet seg opp i kjølvannet til en mistenkt, som blir innbitt forfulgt av den intense mordetterforskeren i Boston, Edmund Kurth.

Truman ville vært glad for å etterlate hele etterforskningen til ham, men føler likevel et gnagende ansvar for å la seg involvere i en etterforskning, som egentlig ingen andre vil han skal ta del i.
Han er også en mann som liker å bevege seg motstrøms og la seg veilede av sine instinkter.

Etterhvert som det gradvis går mot en løsning, og lag på lag møysommelig avdekkes, blir hemmeligheter avslørt. En Pandoras eske som åpnes, truer alt det som Truman holder for å være sant.

Han innser snarlig at han befinner seg i stor fare, men det er altfor sent for ham å snu.

"Den ubehagelige sannheten" er en svært god bok. Den er tidvis nokså mørk, men noe annet kan forsåvidt ikke forventes når det tross alt dreier seg om en mordgåte.

Historien er spennende og får deg til å tenke på hvor diffus grensen mellom rett og galt kan være når politiet står overfor hardkokte kriminelle.

Historien fortelles dessuten fra et første persons perspektiv.

Forfatteren er en ivrig observatør og kronikør av ulike typer av mennesker, inklusive deres svakheter og motivasjoner.
Han utstyrer karakterene med fullt funksjonelle moralske kompass, og plasserer dem alle i situasjoner hvor disse til gangs blir testet.

Historien er en fortelling om selve prosessen med å avdekke sannheten og at rettferdighet skjer fyllest, men den er også en hyllest til sannhetens tidvise skiftende natur og moralske tvetydighet.

At en forfatter kan bære sine lesere gjennom et komplisert moralsk minefelt med både intensiv spenning og troverdighet er imponerende i en hvilken som helst bok, men spesielt i denne, særlig med tanke på at dette er Landays debutroman.

Hans måte å skrive på er forøvrig flytende, og det er lettlest. Beskrivelsene er levende og karakteriseringen er observant, innsiktsfull og følsomt formidlet.

"Den ubehagelige sannheten" er en page-turner med sterke moralske og psykologiske undertoner, og ikke minst en imponerende debutroman.

Det er en bok som jeg definitivt kan anbefale!

fredag 14. august 2015

"Hellig ku" av David Duchovny

Hellig ku
David Duchovny
Roman
220 sider
Oversatt av Thomas Ingebrigtsen Lem og Ørjan N. Karlsson
Tigerforlaget
2015

David Duchovny (født 7. august 1960 i New York City i New York) er verdensberømt fra TV-seriene X-Files og Californication, som han begge har mottatt Golden Globe for. Han spilte også i Twin Peaks, og har en stor tilhengerskare i Norge. Hans første roman "Hellig ku" har fått massiv omtale og gode anmeldelser i USA.

Elsie Bovary er en temmelig fornøyd ku som bor på en temmelig grei bondegård, i staten New York. Helt til hun en natt sniker seg ut av innhegningen og trasker ned til våningshuset. Gjennom vinduet oppdager hun at bonden ser på en dokumentarfilm om et slakteri.

Livet til Elsie blir øyeblikkelig snudd på hodet.

Hun bestemmer seg for å forlate gården og reise til India, der hun kan bli beundret for å være den kua som hun er.

Underveis møter hun Shalom, en gretten gris som nylig har konvertert til jødedommen og som ønsker å dra til Israel, og Kalle, en kalkun som helst ikke vil bli spist på Thanksgiving, og som derfor vil emigrere til Tyrkia.

Med stjålne pass og dårlige forkledninger begir de seg ut på en reise som ikke blir uproblematisk. De møter bl.a. en sulten ulv, de har vanskeligheter med å bestille flybilletter og å bruke telefonen. Dessuten har de ambisjoner om å mekle fred i Midtøsten.

"Hellig ku" er en herlig feelgood bok som også berører mer alvorlig tematikk som dyrs rettigheter og menneskers medfødte evne til å være kategoriske og se på seg selv som bedre enn andre.

Boken er hysterisk morsom, men også satirisk. Overfladisk sett formidler "Hellig ku" et slags budskap om å følge sine drømmer, men ikke langt under overflaten er det en fordømmelse av menneskers grusomhet og misbruk av både to- og firbente skapninger, og en bønn om løsning på konflikten som herjer i Midtøsten:

"Israelerne bygde denne massive muren for å holde araberne i Palestina ute fra landområdene de mente de hadde hevd på. Det minnet meg om gjerdene på gården som skulle holde dyrene fra hverandre. Det er noe med mennesker som gjør at de elsker gjerder, men det de ikke forstår, er at når de gjerder noe ute, så gjerder de seg samtidig inn. Denne muren dannet ikke bare ett fengsel, men to."

Alt sammen er pakket inn i en sunn dose med humor som ikke er med på å forringe selve alvoret i forfatterens budskap.

Den første halvdelen av boken er forøvrig skrevet i manusform, nærmest som et filmmanus. Elsie gir nemlig uttrykk for at hun ønsker å selge bokens filmrettigheter til en Hollywood-produsent. Samtidig påpeker hun at historiens produktplasseringer og kulturelle referanser gjør den enklere å selge til publikum.

I utgangspunktet høres denne boken helt vill ut, og det er den så absolutt, men den er også særdeles smart. Ispedd en egenartet humor, artige illustrasjoner, fortellerglede og en stor dose kulturelle referanser, gir historien et brutalt og ærlig innblikk i menneskets oppfatning av verden og dets privilegerte plass på toppen av næringskjeden.

Og på toppen av det hele, er dette en av de morsomste bøkene jeg har lest på lang tid.

"Hellig ku" er en unik bok som lykkes i å fortelle en historie med sterke moralske fibere uten å være kjedelig. Dessuten har oversetterne gjort et imponerende stykke arbeid, det er nemlig en risikosport å oversette humor.

onsdag 12. august 2015

"Ting jeg vil du skal vite" av Martina Reilly

Ting jeg vil du skal vite
Martina Reilly
Roman
400 sider
Oversatt av Heidi Bloin Johannessen
Cappelen Damm
2015

Irske Martina Reilly er utdannet dramalærer og er bosatt i Dublin. Hun har tidligere utgitt bøker under navnene Martina Murphy og Tina Reilly.

En tragisk arbeidsulykke snur Nicks liv på hodet og får ham til å forlate sin kone Kate og deres to små barn. Planen er hele tiden at han en dag skal flytte tilbake. To år senere dør Kate, og Nick må flytte hjem for å overta ansvaret for Emma og lille Liam.

"Ting jeg vil du skal vite" handler hovedsakelig om den tidligere brannmannen Nick, som prøver å forsone seg med sin kones nylige død. Hans kamp blir enda vanskeligere siden han bærer på minnene om arbeidsulykken, som hjemsøker ham, og det faktumet at han nå er den eneste omsorgspersonen til to små barn, som føler at han forlot dem.


Men Kate kommer han til unnsetning, i døden som hun gjorde i livet.  Den dagen hun begraves, finner nemlig Nick en manual som hun har skrevet til ham. Manualen skal hjelpe han med å takle hverdagens oppturer og nedturer, og inneholder bl.a. lister over ting hun vil at han skal vite - først og fremst om barna, men også om henne selv, samlivet og kjærligheten de delte, og ikke minst om Nicks egen fremtid.

I boken følger vi Nick mens han navigerer via foreldre og småbarns grupper til barnas første kommunion. Og når han til sist, ikke bare evner å forsone seg med sin kones død, men også med den tragiske ulykken som har hjemsøkt ham i årevis.

"Ting jeg vil du skal vite" er særdeles godt skrevet, og en bok som omhandler problemer vi alle kan relatere oss til.

Historien fortelles på effektivt vis gjennom ulike perspektiver, slik at vi ikke bare får se verden gjennom Nicks øyne, men også fra de rundt ham. Nicks åtte år gamle datter Emma er i så måte en regelmessig bidragsyter og vi kan føle hennes sorg og forvirring når hun forsøker å forstå hva som har skjedd, etter at hennes verden blir snudd på hodet. Hennes forhold til sin to år gamle lillebror Liam, formidles også godt. I en typisk storesøster stil sjefer hun med ham, men føler samtidig et stort ansvar for ham, i og med at deres mor har gått bort.

Selv om vi får høre om den tragiske arbeidsulykken, som Nick måtte handskes med, tidlig i boken, avsløres detaljene rundt denne gradvis, noe som medfører at det fulle bildet ikke kommer helt frem før mot slutten. Den endelige konklusjonen føltes tilfredsstillende, og jeg satt igjen med en visshet om at Nick og de to barna hans ville blomstre videre til tross for tapet de måtte lide.

Selve plottet er ganske komplisert, og det finnes en rekke underliggende plott som gjør denne historien enda mer interessant.

Forfatteren unngår dessuten å være moraliserende.

Karakterene i boken er forøvrig svært tiltalende. Og hovedpersonen Nick, er en person som jeg nok ikke kommer til å glemme med det aller første

"Ting jeg vil du skal vite" er en flott bok. Den forteller en fryktelig trist historie, men er samtidig oppløftende og uforglemmelig. Den er også full av håp.

Forfatteren har ellers på dyktig vis skildret hvordan sorg påvirker mennesker på ulike måter.

Og selv om premisset for historien er av det hjerteskjærende slaget, er den likevel ispedd en god dose med humor.

Anbefales varmt!

fredag 7. august 2015

"Kunsten å forelske seg" av Cecelia Ahern

Kunsten å forelske seg
Cecelia Ahern
Roman
304 sider
Oversatt av Lene Sandvold Evensen
Bazar Forlag
2015

Cecilia Ahern (f. 1982) er en internasjonalt bestselgende forfatter. Hun fikk enorm suksess med sin debutroman "PS: Jeg elsker deg!", som også ble en storfilm.

Bøkene hennes har gått rett til hjertet på lesere over hele verden. De er oversatt til 46 språk og har solgt over 15 millioner eksemplarer. Ahern har også skapt flere TV-serier, blant annet den amerikanske suksesskomedien "Samantha Who?".

Cecelia bor i Dublin med sin mann og deres to barn. Hun er datter av tidligere statsminister i Irland, Bertie Ahern. Før hun slo gjennom som forfatter hadde hun en kort karriere som sanger i popgruppen Shimma som blant annet deltok i Eurovision Song Contest i år 2000.


"Kunsten å forelske seg" er en fengslende, humoristisk og tankevekkende roman fra forfatteren av "PS: Jeg elsker deg!".

Christine Rose er mer eller mindre besatt av selvhjelpsbøker, og hun bruker dem til å løse alle sine problemer, så vel som alle andres. 

Hun bestemmer seg for å forlate ektemannen Barry, etter å ha innsett hvor ulykkelig hun er.

En kveld Christine krysser Ha'penny Bridge i Dublin, henger Adam Basil på utsiden av den, og er i ferd med å hoppe. 

I et panisk øyeblikk inngår hun en pakt med Adam. Hun overtaler ham til å la henne bevise at livet er verdt å leve. Hun har to uker på seg, frem til 35-årsdagen hans, til å lære Adam å forelske seg i sitt eget liv.

Selv om Christine er klar over hvor farlig veddemålet er, er hun fast bestemt på å redde Adam. Men hvor godt kan man egentlig lære noen å kjenne på to uker?
Og om hun skulle mislykkes, vil han vende tilbake på broen.

Adam er desperat, tung til sinns, men likevel kjærlig. Maria, kjæresten hans, har bedratt ham med Sean, hans beste venn. Faren, som forøvrig er dødssyk, tvinger ham til å ta over familiebedriften, noe han ikke ønsker, og han har nylig mistet jobben sin i Kystvakten.

Men Christines liv er, mildt sagt, heller ikke perfekt. Ikke bare har hun forlatt mannen sin. Hun har også problemer med både familien og arbeidet, og når deres deadline nærmer seg, innser hun at Adam ikke er den eneste som trenger en hjelpende hånd.

Gjennom de fjorten dagene utvikler Christine og Adam et nært vennskap, men vil de klare å hjelpe hverandre med å få livskjærligheten tilbake? 

"Kunsten å forelske seg" er en unik, vakker og oppløftende bok. 
Selv om den også forteller en kjærlighetshistorie, forsøker den å vise at selve livet er noe vakkert, uansett hvor vanskelig det enn kan være.

Historien som fortelles, og som sees fra Christines førstepersonsperspektiv, er også trist, humoristisk og glad.

Men dette er alt annet enn en forutsigbar bok, og den innehar uventede vendinger omtrent helt til siste side. Den har dessuten flere underliggende plott som utfyller selve hovedfortellingen. 

Historien viser mørke og lyse sider av livet; fra depresjon og selvmord til moro og lykke.

De fleste av karakterene er tiltalende. De er godt utviklet og har stor dybde.

Christine er en overbevisende karakter, og jeg likte hennes livlighet og entusiasme, men jeg beundret henne enda mer da hun nærmest brøt sammen og avslørte sine rå kanter og følelser. Adam var sympatisk, men kunne tidvis være noe intens.

"Kunsten å forelske seg" er romantikk på sitt aller beste. Den forteller en unik historie, og er en vanedannende pageturner. Jeg kan ikke gi nok ros til Cecelia Ahern for denne fantastiske boken.

Dette er en nydelig bok, og alle som trenger å føle litt mer kjærlighet bør definitivt lese den.

"Kunsten å forelske seg" er en særdeles hyggelig sommerbok.  

torsdag 6. august 2015

"Plommetreet" av Ellen Marie Wiseman

Plommetreet
Ellen Marie Wiseman
Roman
462 sider
Oversatt av Arve Torkelsen
Juritzen forlag
2015

Ellen Marie Wiseman er født og oppvokst i USA og bor nå med sin mann utenfor Lake Ontario. "Plommetreet" er hennes debutroman. Den er inspirert av hennes mors oppvekst i nazi-Tyskland.

"Plommetreet" forteller en dypt rørende historie om menneskelig utholdenhet og varig kjærlighet. Handlingen følger en ung tysk kvinne gjennom andre verdenskrig og det som skjedde i kjølvannet av den.

Den sytten år gamle Christine Bölz vet at det er en hel verden som venter på henne utenfor den lille tyske landsbyen Hessental hvor hun bor. Det er en verden hun har begynt å skimte gjennom kunst, musikk, bøker, og ikke minst gjennom Isaac Bauerman, den kultiverte sønnen til den velstående jødiske familien hun og moren jobber for som hushjelp.


Men fremtiden hun og Isaac drømmer om å dele står overfor større utfordringer enn deres klassetilhørighet.

Høsten 1938, er Tyskland i rask endring under Hitlers regime. Antijødiske plakater er overalt, avvikende snakk blir forstummet, og en ny lov forbyr Christine å returnere til sin jobb, og å ha noe forhold til Isaac.

De to blir brutalt revet fra hverandre når Isaac blir sendt i konsentrasjonsleir.

Christine gir aldri opp håpet om å redde ham, og hun planter et plommetre i håp om at den dagen det blomstrer, skal hun og Isaac være sammen.

Men én dag klarer Isaac å rømme fra en fangetransport.

Christine holder han skjult på loftet i familiens hus, men etter en stund blir de avslørt. Begge blir tatt til fange og transportert til konsentrasjonsleiren Dachau.

I månedene og årene som følger, må Christine konfrontere Gestapos vrede og grusomheter i Dachau, desperat etter å være sammen med mannen hun elsker, å overleve, og til slutt, for å snakke ut.

Hun blir reddet når de amerikanske styrkene kommer, men gleden blir kortvarig når hun innser at Isaac mest sannsynlig er drept.

Med den tyske hjemmefronten som bakteppe, er "Plommetreet" en uforglemmelig roman om mot og oppløsning, krigens umenneskelighet, og den hjertesorg og håp som står igjen i dens kjølvann.

Historien er tragisk, forferdelig og trist, men også opplysende og tankevekkende. For å lese om vanlige tyskere som bodde i Tyskland under Hitler og hans nazistiske partimedlemmers skremmende tøyler og grusomheter, gir et annet perspektiv på Tyskland under andre verdenskrig. Selv om landet var i krig, og samtlige av dets innbyggere følelsesmessig berørte, trodde ikke alle på Hitlers idealer. De måtte også bære på skammen etter krigen.

Boken inviterer leseren inn i livene til Christine og Isaac. Deres forbudte kjærlighet som på tragisk vis blir forsterket av skremmende tider i Tyskland, og videreføres av Hitler og hans nazistisk rasistiske ideologi, inkludert antisemittisme og arisk overlegenhet.

Selv om det er mye sorg i denne boken, er historien både godt og overbevisende skrevet. Jeg ble nærmest oppslukt av den og klarte derfor ikke å legge boken fra meg.  

Forfatteren, Ellen Marie Wiseman, evner å vise et annet perspektiv på hvordan ordinære tyskere levde og overlevde, så vel som å gjøre hva de kunne for å hjelpe andre borgere, som var målene for naziregimet, i sikkerhet.

Det er ikke første gang jeg leser en historie fra andre verdenskrig som blir fortalt fra dette perspektivet. Likevel forteller "Plommetreet" det på en slik måte at det føles friskt og unikt, der tyskere tillates å være enkeltpersoner, i stedet for at de generaliseres til én stor fiende.

Forfatteren har dessuten en slående evne til å fortelle i detaljer og nyanser. Hun skriver ikke bare om tyske landsbyer i flammer etter de alliertes bombetokt, men beskriver på et særdeles troverdig vis den etterfølgende lukt av røyk og smak av aske.

Hun er også dyktig til å beskrive menneskelige følelser, noe jeg anser som svært viktig i en bok hvor de følelsesmessige traumene forårsaket av krig er det sentrale temaet. 

Jeg vil på det sterkeste anbefale "Plommetreet", kanskje spesielt til de av dere som er interessert i historie.

mandag 3. august 2015

"Datteren" av Jane Shemilt

Datteren
Jane Shemilt
Thriller
397 sider
Oversatt fra engelsk av Benedicta Windt-Val
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Jane Shemilt jobbet i mange år som lege før hun tok en mastergrad i skrivekunst. Debutromanen "Datteren" ble nominert til flere litterære priser i hjemlandet Storbritannia. Boken nådde 2. plass på bestselgerlisten til Sunday Times. Jane Shemilt og ektemannen Steve, som er professor i nevrokirurgi, har fem barn og bor i Bristol.

Jane Shemilts debut er en følelsesladet og fengslende historie om hvor godt du egentlig kjenner dem du elsker aller høyest. "Datteren" var en av de mest solgte bøkene i Storbritannia i 2014.

Jenny Malcolm er en vellykket engelsk lege som ser ut til å ha alt, en perfekt jobb, en hardtarbeidende nevrokirurg til ektemann, og hun er mor til tre flotte ungdommer. Men da Jennys femten år gamle datter Naomi ikke kommer hjem etter en skoleforestilling, begynner hennes liv å smuldre opp.


Naomi ser ut til å ha forsvunnet sporløst, og myndighetene har ingen anelse om hvordan de skal finne henne. 
Etter hvert som ukene og månedene går etter Naomis forsvinning, avdekker Jenny gradvis informasjon som viser en helt annen Naomi enn den jenta hun trodde at hun hadde oppdratt.

Ett år senere er Naomi fremdeles borte. Jenny er på randen av sammenbrudd, det samme er familien hennes. Vil sannheten vedrørende Naomi samle familien igjen? Eller vil den tvert imot rive dem fra hverandre for godt?

"Datteren" er en bok som definitivt ikke skuffer. Selv om boken var uhyre spennende, ja tilnærmet en page-turner, som holdt meg våken til langt på natt, var det likevel noe ved den som jeg ikke likte.

Flyten i historien som fortelles opplevdes tidvis noe usammenhengende, der forfatteren hyppig skiftet frem og tilbake mellom dager og uker som ledet opp til datterens forsvinning, og inntil et år etter hennes forsvinning.  

Et problem med en slik type handlingsstruktur er at ledetrådene og de mistenkte i dagene og ukene før forsvinningen, hvis de fortsatt er til stede i historien ett år senere, høyst sannsynlig ikke er involvert i forsvinningen, noe som i hvert fall for meg fjernet litt av spenningen. 

Selv om jeg både likte boken og dens karakterer, var det noen av deres trekk jeg ikke fant spesielt tiltrekkende. Jeg syntes f.eks. at moren (altså Jenny) hadde en unaturlig stor naivitet når det kom til sine barns liv. Faren kunne dessuten være kald og lettsindig, og de to tvillingsønnene virket å være ganske så bortskjemte. 

Når det kom til Naomi, ble jeg først og fremst kjent med henne igjennom moren Jennys øyne, og det var svært åpenbart at hun var uvitende om både Naomis livsstil og anliggender. 

At en så sentral karakter i historien aldri blir skikkelig utviklet, samt at handlingene hennes som åpenbares mot slutten av boken, virker en smule tilfeldige, forlot meg tiggende etter mer.
Kanskje var dette forsåvidt en god ting?... 

"Datteren" berører tematikk som svik, skyld, sannhet og familie, og som stiller spørsmål om det overhodet er mulig å kombinere en hektisk karriere med sterk involvering i egen families liv.

Hemmeligheter er et annet sentralt tema i "Datteren". Hemmeligheter som vi alle har. Noen av dem relativt harmløse, andre igjen mer mørke.

Hva skjer når disse hemmelighetene avdekkes? Hvordan endrer det ens verden? Og hvordan vil vi håndtere det faktumet at vi ikke kjenner våre kjære så godt som vi på forhånd trodde?

Jane Shemilt er en dyktig forfatter, og jeg fant hennes historie svært medrivende. Den fortelles, som nevnt, fra Jennys perspektiv, og er lyrisk, men også brutalt ærlig på samme tid.

"Datteren" er et mysterium, en kjærlighetshistorie, og en advarende historie.
Boken var både fengslende og meget godt skrevet, men jeg syntes at den tidvis var litt for nådeløs i sitt fokus på elendighet og pine, og ville sånn sett hatt mer lys midt i alt mørket.

Men for all del, jeg vil anbefale "Datteren" til andre da den samlet sett ga meg en særdeles tilfredsstillende leseopplevelse.