onsdag 29. juni 2016

"Maestra" av L.S. Hilton

Maestra
L.S. Hilton
Thriller
363 sider
Oversatt av Hilde Lyng (MNO)
Tiden Norsk Forlag
2016

L.S. Hilton vokste opp i England og har bodd i Key West, New York, Paris, Milano og London. Hun har studert kunsthistorie i Paris og Firenze, og jobbet som journalist og kunstkritiker.

"Maestra" er en dekadent og saftig thriller som tar oss med fra London via fransk og italiensk riviera til Zürich, Roma og Paris. Jetset, milliardærer, mafia, kunstsvindlere, død og mørk erotikk er bare noen av ingrediensene i denne internasjonale boksensasjonen.

Judith Rashleigh kommer fra beskjedne kår. De siste tre årene har hun jobbet som assistent for auksjonshuset British Pictures i London. Når Judith oppdager at det foregår lyssky praksis der, og får sparken for å nekte å overse dem, ser hun sitt nøye konstruerte liv blant de mest velstående begynne å smuldre opp. Redningen blir at en gammel venninne tilbyr henne jobb som barvertinne.

Når en tidligere klient inviterer henne med på weekendtur til Sør-Frankrike, ser hun en gylden mulighet til å kunne klore seg tilbake. Men ting går ikke helt som planlagt, og en kjede av hendelser forvandler Judith fra en intrigant sosial klatrer til en kald blodig morder som er villig til å gjøre hva som helst, mot hvem som helst, for å oppnå det hun vil.

"Maestra" er en modig, uforutsigbar og erotisk tour de force.

Boken har blitt sammenlignet med "Den talentfulle Mr Ripley" og "Flink pike". Selv om jeg kan se visse likhetstrekk med disse, har den likevel en nokså original tilnærming til sjangeren.

Med eminent fortellerteknikk har L. S. Hilton konstruert en spennende og underholdende historie.

Det er en godt skrevet og fartsfylt historie, som tar en skandaløs titt inn i en verden der kunstomsetning og en liberal mengde sex er blant ingrediensene.

Judith er ikke en spesielt sympatisk karakter, men hun er så absolutt interessant. Noe jeg likte godt med boken, var den noe uforutsigbare naturen til hovedpersonen. Hun er hensynsløs og kald blodig, men lojal og sterkt knyttet til de som er hennes ekte venner. Hun er også dreven og smart - nærmest en kameleon med sans for nyskapning - og tar sjanser så store og dramatiske at de får deg til å holde pusten. Judith er en smart kvinne, og som en god sjakkspiller tenker hun alltid flere trekk fremover.

L. S. Hilton evner å beskrive karakterene slik at de er godt synlige på netthinnen  - det samme gjelder for miljøskildringene. Alt fra glamorøse yachter til parisiske gater, beskrives på glitrende vis.

Et annet interessant aspekt var beskrivelsene av kunstverdenen. Det merkes at L.S. Hilton vet hva hun skriver om. Underveis googlet jeg opp flere av kunstnerne og maleriene som ble nevnt i boken, og sånn sett ble jeg introdusert for nye kunstverk som et resultat av å ha lest "Maestra". Dette bakteppets ekthet synes jeg er med på å gi en troverdighet til selve plottet, men også karakterene.

For øvrig er tittelen på boken en genistrek: "Maestra" betyr nemlig lærer.

Jeg liker uforutsigbare bøker, og "Maestra" lurte meg mer enn én gang.

Selv om jeg kanskje ikke ble like grepet som mange andre, vil jeg likevel anbefale boken. Historien var så definitivt fengslende, og den fikk meg konstant til å gjette utfallet. Dessuten gjør epilogen det klart at flere bøker om Judith Rashleigh er i emming. Det blir interessant å følge henne på nye eventyr.

torsdag 23. juni 2016

"Alt i et øyeblikk" av Erica James

Alt i et øyeblikk
Erica James
Roman
509 sider
Oversatt av Elisabeth Haukeland, MNO
Bastion Forlag
2016

Erica James (f. 1960) kommer fra Surrey i England. Hun har skrevet flere internasjonale bestselgere, og har blant annet vunnet Romantic Novel of the Year Award. I dag er hun bosatt delvis i Cheshire i England og delvis ved Comosjøen i Italia.

Det var en bryllupsinvitasjon som forandret alt for Floriana...

Ved Comosjøen er det vakkert, fortryllende og romantisk. For Floriana, er det stedet hvor hennes livs kjærlighet skal gifte seg med en annen kvinne. Og hun har blitt invitert til bryllupet.

For den eldre kvinnen Esme Silcox, er det der hun ble forelsket for første gang (for mer enn seksti år siden). Ofte lurer hun på hva som egentlig skjedde med mannen som stjal hennes hjerte - og forandret hennes liv.

Etter at kjæresten forlot han, har eiendomsutvikleren Adam Sterk begravd seg helt ned i sitt arbeid. Kan en tur til Comosjøen være den forandringen han sårt trenger?

Et øyeblikks uoppmerksomhet fører de tre ulike menneskene sammen og endrer deres tilværelse totalt.

"Alt i et øyeblikk" forteller en vakker og rørende historie om kjærlighet og de små øyeblikkene som forandrer livet vårt for alltid.

Det er en skikkelig feel-good bok som utfolder seg i to, både mytiske og velkjente miljøer: Oxford i England og ved Comosjøen i Italia.

Dette er en historie om kjærlighet, ensomhet og om å alltid kunne forvente det uventede. En historie full av fantastiske overraskelser!

På et hjertevarmt og uventet vis, vever forfatteren sammen de ulike karakterenes skjebner. Dessuten er miljøbeskrivelsene hennes så levende at det sniker seg inn et ønske om å få se og oppleve dem selv.

Historien er som nevnt satt til både Oxford i England og ved Comosjøen i Italia, men det var Comosjøen som føltes så innbydende ut, og som transporterte meg med karakterene til et sted hvor jeg ikke ønsket å reise tilbake fra.

Forfatteren tar oss med til Comosjøen både i fortid og nåtid, ettersom hun forteller Esmes historie fra hennes yngre år, og når hun på nytt besøker de samme stedene da en dramatisk hendelse ved Comosjøen fører karakterene sammen.

Det dramatiske åpningskapittelet bringer de tre hovedpersonene, Floriana, Adam og Esme sammen.

Ulike punkt i plottet vises fra hver av karakterenes perspektiv, og de er alle like så interessante som det neste.

Jeg likte de tre hovedpersonene svært godt. Floriana var en livlig og fremtredende karakter, Esme en klok, men nesevis kvinne og Adam en sann gentleman med omsorgsfull natur.

Gjennom det narrative blir et budskap om kjærlighet og godhjertethet portrettert.

Ved bruk av tilbakekallende minner gjennom fortellinger, samt flashbacks, får vi som lesere en gylden mulighet til å bli bedre kjent med både Floriana, Adam og Esme.

Språket er godt og sikkert, dessuten gjør forfatterens små detaljer, her og der, romanen enda morsommere. Og ved å referere til Harry Potter, Haruki Murakami og Blackwells store bokhandel i Oxford, blir gjenkjennelsesefaktoren desto større.

For øvrig er både tempoet og tonen i boken bedagelig, med tillagte momenter av dramatikk.

Men det er den fortryllende settingen og de engasjerende karakterene som gjør "Alt i et øyeblikk" til en høyst anbefalelsesverdig bok.

"Super Lykkelige Magiske Skogen" av Matty Long

Super Lykkelige Magiske Skogen
Matty Long
Barnebok, 2-8 år
32 sider
Oversatt av Anitra Figenschou
Figenschou forlag
2016

Endelig en fantasybok for de minste barna! Her tar Matty Long barna med på et episk eventyr! Dette er et fargerikt og magisk univers barn kjenner igjen fra populærkulturen og den vidunderlige spillverdenen! En interaktiv fortelling som myldrer av glede, fest, klokskap, ondskap og skumle greier.

"Super Lykkelige Magiske Skogen" er nominert til beste bildebok hos den høythengende Waterstones children's book prize.

Alle er lykkelige i den Super Lykkelige Magiske Skogen helt til den dagen da de mystiske livskrystallene blir stjålet. Uten dem vil skogen forsvinne for alltid. Den Gamle Eika, som er den klokeste i hele skogen, sier at det er trollene som har tatt krystallene. Fem helter, som alle mener er de modigste krigerne i hele riket, blir utpekt til å reise til Trolltårnet, og bringe krystallene tilbake. De fem er: enhjørningen Blossom, alven Tindre,

skognissen Herbert, faunen Hovius og soppen Knut. Det blir en farefylt tur, og underveis må de kjempe seg igjennom både ufremkommelige steder og fryktinngytende skapninger. Men, da de endelig når frem til trollene, finner heltene ut at de ikke har noe med tyveriet av krystallene å gjøre. Dermed må Blossom, Tindre, Herbert, Hovius og Knut skynde seg hjem, før det er for sent...

"Super Lykkelige Magiske Skogen" er en særdeles underholdende barnebok om en svært så spenningsfylt reise.

Illustrasjonene er barnlige i stilen, men likevel flotte og detaljrike, noe som gjør at man kan bruke mye tid på å studere dem.

Boken innehar ikke så mye tekst, men det gjør ikke noe, for den teksten som er der, samt illustrasjonene, passer godt sammen.

Hvis du er glad i eventyr der enhjørninger, alver, nisser og fauner er blant hovedingrediensene, vil "Super Lykkelige Magiske Skogen" være midt i blinken for deg. Den kan minne litt i stilen om et tradisjonelt eventyr, men til gjengjeld er boken så finurlig og fornøyelig, og det på en herlig måte, at den så definitivt er vel verdt å bruke tid på.


"Scratch fra scratch" av Joachim Haagen Skeie

Scratch fra scratch
- Enkel programmering for nybegynnere
Joachim Haagen Skeie
Lærebok for barn
114 sider
Kodegenet AS
2016

Joachim Haagen Skeie er utdannet som "Master of Information Technology" ved Queensland University of Technology (Brisbane, Australia) og har jobbet som programmerer - eller koder - siden 2006. Når bevegelsen Lær Kidsa Koding ble startet i 2013 tok han initiativet til å starte Lambertseter Kodeklubb, som hadde sin aller første kodeklubb den 18. januar 2014. I starten hadde kodeklubben møter hver tredje lørdag, før tilbudet ble økt til annenhver mandag.

I september 2015 ble Kodegenet AS til, og kundeklubben ble flyttet til egne lokaler på Munkerud Gård med kodeklubber hver mandag. Joachim Haagen Skeie har gjennom kodeklubben skrevet mye læringsmateriale som er publisert på nettsidene til Kodegenet, og som en forlengelse av dette arbeidet bestemte han seg på forsommeren 2015 for å skrive en bokserie om programmering for barn og unge. Denne boken er den første i denne serien.


I tillegg til Kodegenet jobber han som selvstendig IT-konsulent og kursinstruktør.

Denne boken er en første introduksjon til programmering. Innholdet er rettet mot barn og unge, og er utarbeidet gjennom forfatterens virke som instruktør på kodeklubben Kodegenet. Bokens formål er å lede leseren gjennom programmeringen av et komplett spill, samtidig som programmeringens byggesteiner blir forklart utdypende med et lett forståelig språk.

Boken "Scratch fra scratch - Enkel programmering for nybegynnere" er en første introduksjon til programmering, og tar for seg programmeringsmiljøet Scratch. Scratch er et kloss-basert programmeringsspråk som gjør det enkelt for barn og unge å lære å programmere spill, animasjoner og presentasjoner ved hjelp av dra-og-slipp operasjoner. Boken tar for seg de grunnleggende konseptene som ligger til grunn for alle programmeringsspråk.

"Scratch fra scratch" er første bok i en bokserie om programmering for barn og unge.

Den tradisjonelle boken har fått sterk konkurranse fra forskjellige digitale medier, og den tid barn bruker på bøker i fritiden, er ikke overraskende mindre enn den de bruker på f.eks. tv og dataspill.

Det skal være artig, inspirerende og lærerikt for barn å benytte ulike digitale medier i hverdagen. Derfor er det viktig at pedagogiske aktiviteter knyttet til digitale medier kan inspirere og utvikle barn i alle aldre, og på alle utviklingstrinn.

Scratch er et programmeringsspråk som ble utviklet på 2000-tallet ved det anerkjente MIT-universitetet i USA. Scratch er laget for å gjøre det lett å programmere for alle, og særlig for barn og unge. Scratch brukes i undervisning fra barneskole til universitet i 150 land, og er oversatt til over 40 språk.

Med Scratch kan barn lære seg programmering på egen hånd, hvis de har lyst. Men det er nyttig med litt hjelp for å komme i gang, og denne boken leder dem gjennom et helt programmeringsprosjekt, fra det enkle til det avanserte. Etterpå er de klare til å lage sine egne prosjekter, og gå videre til andre programmeringsspråk etterhvert.

Programmering er en allsidig og nyttig aktivitet, og det er et stort og økende behov for folk som kan programmere. IT-bransjen er en av Norges største næringer. Kanskje ikke så rart, med tanke på at Vi lever i en verden hvor så å si alt vi kommer i kontakt med har et eller flere programmerte elementer.

Veldig forenklet kan man si at programmering er en oppskrift man kan gi til datamaskinen, som den utfører til punkt og prikke. Datamaskinen utfører instruksene (oppgavene) i oppskriften en etter en, akkurat slik de står skrevet, nøyaktig i den rekkefølgen man har skrevet dem.

Scratch er et programmeringsmiljø som er laget for å gjøre det enkelt og morsomt å lære seg å programmere. Men selv om Scratch er enkelt å komme i gang med, er det likevel også kraftig. Med Scratch kan man lett lage visuelle programmer og spill, morsomme og lærerike animasjoner, eller interaktive presentasjoner. Scratch lar deg bygge opp programmet ditt kloss for kloss, samtidig som det er svært enkelt å teste ut hvordan endringene dine påvirker programmet ditt underveis.

Scratch kan brukes både rett i nettleseren, eller via den nedlastbare versjonen (som f.eks. kan benyttes på steder uten internettilkobling).

Når man først har lært seg programmeringens grunnsteiner, kan disse brukes i alle andre programmeringsspråk senere. Selv om Scratch ser enkelt ut, er grunnsteinene akkurat de samme som i andre programmeringsspråk.

Scratch er et visuelt programmeringsverktøy, som gjør det mulig for barn å programmere uten å måtte huske på en rekke kryptiske uttrykk, eller perfekte plasseringer av semikolon, og andre spesialtegn.

Scratch er et svært godt og pedagogisk verktøy, som introduserer elementer fra programmeringens verden på en enkel og forståelig måte.

"Scratch fra scratch" gjør det mulig for barna å leke med Scratch selv om de (og deres foreldre) ikke har noen forkunskaper innenfor programmering. Boken har meget gode steg-for-steg-beskrivelser og detaljerte figurer, slik at man hurtig kommer i gang med sitt første spill.

Scratch er et utrolig morsomt og enkelt språk å lære. Dessuten kan du gjøre ganske mye med det.

"Scratch fra scratch" vil gi deg en god og solid innføring i Scratch.

Jeg kan trygt anbefale denne boken.

Kodegenet har satt opp en egen ressursside for Scratch fra scratch-boken. Denne nettsiden er ment som en ekstraressurs til boken, både mens man leser og i etterkant. I tillegg forsøker den å samle nettsider som kan være til nytte for de som ønsker å bruke boken i undervisning, enten på kodeklubber eller på skolen. Nettsiden samler og gir informasjon om:

  • Lenker til andre nettsider som kan være av interesse
  • Lenker til Scratch-prosjekter for hvert av kapitlene i denne boken
  • Lærerressurser som kan hjelpe både instruktører på kodeklubben og lærere i skolen med å undervise med Scratch som tema
  • En oversikt over hvordan innholdet i denne boken kan benyttes til å nå læreplanmålene i grunnskolen
  • Vise til og liste opp trykkfeil

Ressurssiden til boken finnes på Kodegenet sine nettsider: www.kodegenet.no/scratchfrascratch


"Råsterk og superspenstig" av Christina Vukicevic Demidov

Råsterk og superspenstig
Christina Vukicevic Demidov
Treningsbok
176 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Christina Vukicevic Demidov (født 1987) er en av Norges mest profilerte idrettsutøvere. Hun er norsk rekordholder på 60 m hekk og 100 m hekk, samt syv ganger norgesmester på 100 m hekk. Christina Vukicevic Demidov har representert Norge i flere OL, EM og VM og har til sammen fem EM-medaljer.

Norges friidrettsyndling Christina Vukicevic Demidov har trent hardt og målrettet i mange år, hun vet hva som skal til for å bli best. Her får du bli med inn i hennes treningsverden og lære effektive treningsøvelser som garantert vil gi deg resultater, uansett hvilket nivå du er på. Christina veileder deg gjennom styrkeøvelser, løpetrening og noen helt rå spenstøkter. Boken gir deg et unikt innblikk i hvordan en toppidrettsutøver trener, tenker og forbereder seg til treningen. Christina deler også sine detaljerte treningsplaner og serverer oppskrifter for et sunt og balansert kosthold. Følger du Christinas råd, vil du bli

både sterkere, raskere og spenstigere.

Interessen for trening har økt betydelig de senere år, særlig blant jenter. Mange har innsett hvor viktig det er å ha en sunn og aktiv livsstil.

Christina Vukicevic Demidov har alltid vært opptatt av trening, og for henne er det rett og slett en livsstil. Men som toppidrettsutøver er det nærmest en selvfølge at trening er og blir en del av hverdagen.

Denne boken egner seg for alle jenter og kvinner som er glad i trening, og som gjerne vil ta treningen til et nytt nivå. Ikke minst er den for dem som fra nå av ønsker at trening skal bli en del av livet og hverdagen.

Det er viktig å huske at trening er noe som er individuelt, og derfor må du alltid ta utgangspunkt i deg selv og dine egne behov. Ikke sammenlign deg med noen. Gjør det beste du kan ut fra dine egne forutsetninger. Det er et hav av treningsmetoder og teknikker der ute, det gjelder å finne det som passer for deg. Trening skal være utfordrende, noe du opplever som positivt og ikke minst gøy - ellers kan det lett føles som tvang, og gleden ved å trene forsvinner.

Det mentale har mye å si når det kommer til trening. Det er ikke bare kroppen som skal gjøre en krevende jobb, det er hodet også. Å ha tro på seg selv er alfa og omega. Du må tro på det du gjør. Det er, med andre ord, selvtilliten som avgjør.

Hvis man ikke er aktiv idrettsutøver eller toppidrettsutøver, så skal ikke treningen oppta mesteparten av tiden. Man må ta utgangspunkt i sin egen timeplan og finne en treningsform man liker. Det er lett å få et negativt forhold til trening om man presser seg selv til å gjøre noe man egentlig ikke liker eller føler at man mestrer særlig godt. Det er nemlig ikke noe riktig eller galt når det gjelder hva slags trening man liker. Det er gleden og mestringsfølelsen som gir deg motivasjon slik at du kommer deg på trening flere ganger. Og det igjen er med på å gi deg selvtillit i hverdagen som er helt nødvendig.

I denne boken gir Christina Vukicevic Demidov eksempler på trening som faktisk fungerer for jenter, enten det handler om å nå konkrete fysiske mål, eller om målet rett og slett er å få en mer veltrent kropp. Hun deler alle sine beste tips og hemmeligheter, og vi får i tillegg en liten innføring i hvordan en toppidrettsutøver trener og tenker.

Boken presenterer derfor en rekke ulike teknikker, øvelser og treningsprogrammer. Christina Vukicevic Demidov informerer også om alle de verktøyene og redskapene som trengs for å nå de målene man har satt seg.

Hun skriver om både styrketrening, løpetrening og spensttrening. Alle disse kategoriene er med i hennes egne treningsprogrammer, og hun er overbevist om at en kombinasjon av alle tre er det beste. Da blir man både sterk, rask, utholdende og spenstig.

Hun garanterer at vi som leser boken kommer til å like den varierte treningen, og at vi vil få en ny giv og finne inspirasjon til egen trening. Det er det som har vært målet hennes med denne boken.

Hun ønsker at treningen skal gi oss glede, mestringsfølelse, selvtillit og en bedre hverdag. Hun påpeker at det ikke er så alt for mye som skal til for å oppnå en bedre livskvalitet.

"Råsterk og superspenstig" er inndelt i følgende kapitler:

- Kom i gang
- Styrketrening
- Løping
- Spenst
- Mat og trening

Christina Vukicevic Demidov har stor viten og en god evne til å formidle den.

Boken er enkel å forstå. Det er lett å se at hun har lagt mye arbeide ned i å formidle all den viktige informasjonen til leseren.

Christina Vukicevic Demidov skriver med et lettfattelig språk og man kan nærmest merke hennes entusiasme gjennom ordene.

Dette er den boken jeg har ventet på og lett etter så lenge. Programmer som er enkle å følge og effektiv trening som gir både vekttap og stramme muskler.

Jeg tør påstå at "Råsterk og superspenstig" er en av de beste treningsbøker jeg har lest. Den tar virkelig sine lesere i hånden og guider dem på en nem og overskuelig måte.

Det er dessuten flotte fargebilder til hver øvelse, slik at man lett kan se hvordan de skal utføres.

Sunn kost og mosjon har alltid interessert meg mye, og med denne boken er det flere brikker som har falt på plass og gitt mening. For mitt eget vedkommende har det vært små justeringer, men disse små justeringene utgjør en merkbar forskjell. Trening tar nemlig utgangspunkt i den enkeltes sterke og svake punkter, så det er en mulighet for å skalere opp eller ned avhengig av ens nivå eller dagsform. Fundamentet er å lytte til kroppen, så trening, kosthold og restitusjon går hånd i hånd. 

Alt i alt er "Råsterk og superspenstig" en svært god bok som fortjener de beste skussmål.

Fremragende bok!


tirsdag 14. juni 2016

"Søstrene på Sullivan's Island" av Mary Alice Monroe

Søstrene på Sullivan's Island
Mary Alice Monroe
Roman
352 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion Forlag
2016

Mary Alice Monroe er en av USAs mest populære forfattere og har gjentatte ganger toppet New York Times' bestselgerliste

I denne sjarmerende romanen, satt til Sullivan's Island i South Carolina, fanger Mary Alice Monroe et komplekst forhold mellom tre svært så ulike halvsøstre (Dora, Carson og Harper), som er spredt for alle vinder og lever vidt forskjellige liv - og deres bestemor som er fast bestemt på å hjelpe dem med å gjenoppdage familiebåndene.

Omgitt av palmer og eldgamle eiketrær, med utsikt utover Atlanterhavet, er den historiske generasjonsboligen Sea Breeze, åtti år gamle Marietta Muirs hjem. Hennes tre barnebarn elsket å komme dit, men de har ikke vært der på flere år. Marietta frykter at familiebåndene vil forvitre når hun går bort.

Muir-familien er en av Charlestons eldste. Det er allment kjent at stamfaren til den fremtredende rekken av sjøkapteiner i familiens lange og ærerike historie faktisk hadde vært sjørøver. Det ble aldri nevnt i dannet selskap, men man visste stilltiende at familiens senere velstand var bygget på sjørøverens tyvegods.

Med subtile lovnader om dette byttet  - perlekjeder, uvurderlige antikke møbler, til og med huset - forsøker Marietta å lokke de tre barnebarna tilbake til South Carolina.

I mange år har Carson Muir levd en rotløs tilværelse i California. Hun har aldri slått seg ordentlig ned, men bare vært sikker på at et liv uten havet ikke er et fullkomment liv. Pengelens, arbeidsledig og med et gryende alkoholproblem, er Carson den første som returnerer til Sea Breeze. Der får hun tid til å filosofere over hva som egentlig gikk galt - inntil havet, som hun elsker, gir henne et lite mirakel. Et forbløffende bånd med en delfin, hjelper henne med å gjenoppta relasjonene til sine to søstre og konfrontere de hjemsøkende minnene om deres ulykksalige far.

Vil den aller siste sommeren på Sullivan's Island kunne føre søstrene sammen igjen eller blir det ikke bare et siste farvel til barndommen, men også til hverandre?

Med engasjerende prosa som griper deg fra aller første side, tar "Søstrene på Sullivan's Island" sine lesere med på en oppdagelsesferd.

I denne hjertevarme romanen, oppdager tre søstre de virkelige skattene som Sea Breeze har å tilby, mens overraskende sannheter avsløres, tidligere feilgrep blir tilgitt og sterke bånd, som vil overleve lenge etter at sommeren er omme, blir knyttet.

Mary Alice Monroe skildrer familiebåndene svært godt. Omgivelsene er vakre, og jeg lot meg nærmest transportere til Sullivan's Island. Jeg likte spesielt karakteren Marietta, og hennes ønske om å bringe de tre barnebarna sammen, og få dem til å innse hvor viktig familien er. Uansett hvor forskjellig man som søsken kan være, vil det alltid være et bånd som binder.

Forfatteren har i tillegg gjort en glimrende jobb med å utvikle karakterene og selve familiestrukturen. Hun gir oss ingen enkle svar, og behandler problematikken hun bringer til torgs, på høyst realistisk vis.

Historien fortelles fra ulike perspektiver, og sentreres rundt tematikk som familiebånd, evnen til å kunne legge ting bak seg, uselviske handlinger, og kraften i tilgivelse.

Jeg syntes det var en godt fortalt historie, der hver av søsterenes fortelling utspilte seg pent, i et skånsomt og rolig tempo. Historien dreier for det meste rundt den midterste søsteren, den 34 år gamle Carson, som kommer tilbake til Sea Breeze fra Los Angeles. Hun er hjemløs, arbeidsløs, og pengelens. I hemmelighet har Carson alltid vært bestemorens favoritt. Carson er ivrig etter å komme tilbake til de varme strendene hun vokste opp på og en bestemor som hun forguder. Carson føler seg levende når hun er i nærheten av stranden og det kjølige Atlanterhavet. Å tilbringe sommeren med bestemoren kan derfor være den velsignelsen hun sårt trenger, gitt hennes nåværende situasjon.

Boken har en dybde som gjør den til noe mer enn en såkalt chick-lit. Forfatteren utviser stor skrive- og fortellerglede, og evner å beskrive følelser, kjærlighet og lengsel etter aksept i en dysfunksjonell sammenheng. De ulike familiemedlemmene presenteres heller ikke som perfekte. Dessuten forsterkes den innbyrdes dynamikken av de smertefulle erfaringene med å ha vokst opp med en alkoholisert far.

Jeg likte "Søstrene på Sullivan's Island" meget godt, og vil ikke nøle med å anbefale den videre, især til de som liker familie-romaner og sterke kvinnelige karakterer.

tirsdag 7. juni 2016

"Isla og den store kjærligheten" av Stephanie Perkins

Isla og den store kjærligheten
Stephanie Perkins
Ungdomsbok
327 sider
Oversatt av Ina V. Steinman
Aschehoug
2016

Stephanie Perkins er en storselgende amerikansk forfatter med flere titler på New York Times' bestselgerliste. Hun har alltid arbeidet med bøker; først som bokhandler, deretter som bibliotekar, og nå som ungdomsbokforfatter. Bøkene om Anna, Lola og Isla er kritikerroste, og ble nominert til flere priser som årets beste ungdomsbok. Bøkene er oversatt til 17 språk. Stephanie Perkins bor i North Carolina, USA.

Den 17 år gamle jenta Isla er halvt fransk og halvt amerikansk. Hun har vært hemmelig forelsket i senator-sønnen Josh siden første år på internatskolen i Paris. Josh stiftet vi såvidt bekjentskap med i romanen "Anna og det franske kysset". Han er den litt sære gutten som ikke synes å bry seg noe særlig om hverken andres oppmerksomhet eller skolen, men som lever og ånder for sin kunst.

Isla har vært forelsket i Josh i tre år, men siden han tidligere har vært i et forhold, og Isla ikke har trodd at han ville falle

for henne, har hun beundret ham på avstand. Men skjebnen vil at de tilfeldigvis møtes i sommerferien på en kafé hjemme i New York. Selv om det blir et litt keitete møte, får de i hvert fall snakket med hverandre.

Tilbake på skolen i Paris klarer ikke Isla å konsentrere seg om så mye annet enn Josh. Selv hennes bestevenn, den autistiske Kurt, føler seg litt utenfor.

Én dag kommer de i prat igjen, og Josh følger det hele opp med å invitere Isla med ut. Det blir starten på en ekte ungdomsforelskelse, og de er uatskillelige - inntil den ene blir tvunget tilbake til USA.

Og med atskillelsen kommer tvilen til Isla; er hun verdig kjærligheten, er det ekte kjærlighet de føler for hverandre osv. Kort sagt; hvor mye kan forelskelsen bære?

"Isla og den store kjærligheten" er den tredje og siste romanen i trilogien til Stephanie Perkins.

Med New York, Paris og Barcelona som bakteppe, byr denne søte og flotte historien om kjærligheten, også på et gjensyn med de kjente og kjære karakterene Anna, Etienne, Lola og Cricket fra bøkene "Anna og det franske kysset" og "Lola og gutten i nabohuset".

Hovedpersonen Isla er en karakter som mange unge jenter vil kunne kjenne seg igjen i. Som den mellomste av tre søstre, føler hun seg usynlig. Hun mangler selvtillit, og hun sliter med å sette seg mål.

Stephanie Perkins har en måte å skrive på som er umiddelbart fengende, morsom og kjærlig. Hun er dyktig til å skildre ulike følelser, enten det er sorg, frykt for å miste, forelskelse eller dyp kjærlighet. Følelser vi alle kan relatere oss til, unge som gamle.

Perkins bruker tenåringsjenter som fortellere. Dette er Islas historie. Hennes tanker og handlinger er realistiske og levende beskrevet. Jeg følte nok en gang, at jeg var tilbake i tenårene. Jeg kunne nikke gjenkjennende, være medfølende og ikke minst trekke på smilebåndet. Det ungdommelige universet som Perkins har skapt via sin triologi, er fylt med de følelsene en tenåring besitter. Selv om dette også er feelgood romaner, er de alltid iblandet moral. Nostalgisk for oss som har blitt voksne, og for de unge, et sikkert bevis på at også andre er i samme båt.

"Isla og den store kjærligheten" er i tillegg fylt med festlige beskrivelser av Paris og Barcelona, noe som gir leseren mer enn bare en fortelling om ung kjærlighet. Også Islas venn Kurt tilføyer ekstra dybde og menneskelig forståelse til historien, i form av aksept og respekt for annerledeshet.

Akkurat som de to foregående bøkene i serien, er også dette en lettleselig roman. Dessuten er tonen den samme i alle tre bøkene. Sidene nærmest vender seg selv mens nostalgi og gjenkjennelse treffer leseren. Gode kapitler, levende beskrivelser - i det hele tatt er Perkins en glimrende forfatter.

For øvrig vil budskapet om at man må lære å elske seg selv før man kan finne den sanne kjærligheten, gå rett hjem og gi tårer i øynene, mens det unge paret kjemper for kjærligheten.

"Isla og den store kjærligheten" kan enkelt leses uten å ha lest de to første bøkene i serien. De tre bøkene har ulike hovedpersoner, og selv om deres liv leves atskilt fra hverandre, krysses likevel deres veier.

Jeg håper at det snarlig vil komme mer fra denne forfatteren. Hun treffer bredt, underholder og formidler på ypperste vis, og jeg er helt sikker på at hun har mye mer på hjertet.

"Isla og den store kjærligheten" får mine varmeste anbefalinger - len deg tilbake og nyt turen tilbake til tenårenes gleder og sorger.

søndag 5. juni 2016

"Lola og gutten i nabohuset" av Stephanie Perkins

Lola og gutten i nabohuset
Stephanie Perkins
Ungdomsbok
320 sider
Oversatt av Ina V. Steinman
Aschehoug
2016

Stephanie Perkins er en storselgende amerikansk forfatter med flere titler på New York Times' bestselgerliste. Hun har alltid arbeidet med bøker; først som bokhandler, deretter som bibliotekar, og nå som ungdomsbokforfatter.

Bøkene om Anna, Lola og Isla er kritikerroste, og ble nominert til flere priser som årets beste ungdomsbok. Bøkene er oversatt til 17 språk. Stephanie Perkins bor i North Carolina, USA.

"Lola og gutten i nabohuset" forteller en hjertevarm historie om å bli voksen og finne seg selv. Det er en frittstående fortsettelse av "Anna og det franske kysset", og byr på et gjensyn med karakterene Anna Oliphant og Étienne St. Clair. Jeg likte forgjengeren meget godt, så forventningene var mildt sagt høye for denne boken.

Og la meg bare begynne med å si at disse ble innfridd, og vel så det.

Lola er en 17 år gammel jente (og lovende klesdesigner) som bor i San Francisco med sine to fedre. Hennes biologiske mor var narkoman, og ville ikke ha henne, men det ville onkelen Nathan og hans ektemann Andy. Så Lola har vokst opp i et kjærlig, men svært konservativt og beskyttende miljø. Hun var i flere år forelsket i naboens yngste sønn Cricket, men han sviktet og såret henne dypt. Nå leier naboene ut huset sitt til ulike leietakere, mens de selv reiser rundt omkring i landet, siden Crickets tvillingsøster er et stort kunstløper talent. Lola verste frykt, er at de én dag skal flytte tilbake, slik at hun igjen blir nødt til å konfrontere tvillingene. Lolas har kommet over Cricket, og er for tiden kjæreste med en eldre (22 år gammel) rockemusiker. Hennes fedre og bestevenninne er langt i fra begeistret for kjæresten Max, men Lola er sikker på at hun elsker ham, og at det blir gjengjeldt. Men en dag banker fortiden på døren. Tvillingene flytter nemlig tilbake, og Lola møter igjen på Cricket. Men kan hun virkelig fortsette å hate ham? Hva vil kjæresten Max si, og er hun i det hele tatt kurert for sin tidligere kjærlighet for Cricket?

Historien i "Lola og gutten i nabohuset" er uendelig søt; akkurat som jeg hadde håpet på og forventet. Men det var også andre ting, som jeg likte. Boken handler nemlig også, i høy grad, om å finne seg selv, og stå for den man er - uansett hva andre måtte mene. I tillegg fungerer den også godt på familieforhold, og om hvordan enkelte ting er større enn ens egne ønsker. Bokens ulike tema hang dessuten veldig godt sammen, og jeg følte på ingen måte, at de ble behandlet for mye eller for lite.

Akkurat som med "Anna og det franske kysset", er også denne romanen et solid portrett av de mange tankene og følelsene som følger med tenårenes uhåndterlige hormoner og usikkerhet. Jeg var helt under huden på Lola, og delvis på Cricket. Jeg kunne kjenne igjen flere episoder fra egen ungdomstid, og igjen er humoren godt representert. De to fedrene er for øvrig svært godt portrettert. Både de og de unge karakterene, føles levende gjennom hele historien. Foruten disse fantastiske karakterene, er det også et gjensyn med de to hovedpersonene fra "Anna og det franske kysset". Det var et hyggelig gjensyn, men de inntok (heldigvis) bare biroller.

Lola er en frisk og fargerik karakter. Hun elsker å kle seg annerledes, og hun både designer og syr sine egne klær.

Lola har en helt distinkt fortellerstemme. Akkurat som Anna i den første boken, har Lola en særdeles sympatisk og troverdig stemme. Hun kan være noe dramatisk i uttrykksformen, men på en morsom, underholdende måte.

Tidvis kunne hun også opptre en smule irrasjonelt, men hennes impulsive avgjørelser ble aldri et irritasjonsmoment. Jeg likte for øvrig at Lolas interesse for moter ikke bare gav henne kreativ stimulans, men også påvirket måten hun så verden rundt seg på.

Språket i boken er lettleselig, det flyter og er generelt sett en nytelse å lese. Nok en gang beviser Stephanie Perkins at hun er en mester til å skildre et ungt sinn, både i tanker og handling.

Som med forgjengeren, har jeg hatt en fantastisk fin reise. Dette er fortsatt en ungdomsbok, men jeg likte å lese den, spesielt på grunn av de kraftfulle portrettene, men så avgjort også det rent språklige.

"Lola og gutten i nabohuset" er en anbefalelsesverdig ungdomsbok om kjærlighet, vennskap og livets besværligheter.

Jeg synes det er deilig å kunne lese en ungdomsbok, som ikke er en fantasyroman, en mørk fantasyroman eller en dystopi.  Der er litt langt mellom dem for tiden. Derfor er det flott at det fortsatt blir utgitt bøker for de som ikke er så begeistret for magi og overnaturlige vesener, og som heller vil lese om alminnelige ungdommer.

fredag 3. juni 2016

"Anna og det franske kysset" av Stephanie Perkins

Anna og det franske kysset
Stephanie Perkins
Ungdomsbok
350 sider
Oversatt av Ina V. Steinman
Aschehoug
2016

Stephanie Perkins er en storselgende amerikansk forfatter med flere titler på New York Times' bestselgerliste. Hun har alltid arbeidet med bøker; først som bokhandler, deretter som bibliotekar, og nå som ungdomsbokforfatter.

Debutromanen "Anna og det franske kysset" er kritikerrost, kåret til en av årets beste ungdomsbøker, og nominert til en Cybils Award for Beste ungdomsroman. Bøkene hennes er oversatt til 17 språk. Perkins bor i North Carolina, USA.

I "Anna og det franske kysset" møter vi den 17 år gamle amerikanske jenta Anna Oliphant.

Hun er tilfreds med livet sitt i Atlanta. Sammen med bestevenninnen, Bridgette, er hun i gang med forberedelsene til det siste året på high school. Alt ser lyst og lovende ut. I tillegg har Anna en givende jobb ved siden av skolen, og hun er blitt småforelsket i kollegaen Toph, som endelig har begynt å vise litt interesse for henne.

Vanligvis bor hun med sin mor og yngre bror. Foreldrene er skilt, men likevel er faren en så stor del av livet hennes, at han får viljen sin, da han bestemmer seg for at Anna skal gå det siste året på high school i i utlandet, nærmere bestemt på en amerikansk internatskole i Paris. Anna er så absolutt ikke enig i hans beslutning, og hun hater tanken på å måtte forlate bestevenninnen og den nylige oppståtte flørten med Toph.

Anna er livredd for å måtte reise til et fremmed land. Hun må lære et nytt språk og en ny kultur å kjenne. Det er mange nye ting å lære, spesielt når man som tenåring skal ut for å stå på egne ben. Til tross for at Anna ikke snakker fransk, får hun likevel raskt nye venner. Gutten Étienne St. Clair er blant de nye vennene. Han er både søt og sjarmerende, men er Étienne tilgjengelig på markedet? Og hva med Annas eget kjærlighetsliv? Er hun singel eller i et forhold?

Året i "verdens mest romantiske by" skal vise seg å bli både hjerteskjærende og helt fantastisk...

"Anna og det franske kysset" forteller en utrolig søt, rørende og tankevekkende historie om vennskap og familiebånd, og om å finne seg selv - og kjærligheten - selv om man er langt hjemmefra.

Dette er en roman der jeg bare lente meg tilbake og nøt turen. Alle karakterene er skjønt beskrevet, både i tanker og handlinger. Jeg følte meg nærmest som en 18-åring igjen, og gjenkjente både noe av meg selv og noe fra den tidens samhandlinger med venner og kjærester. Jeg var helt under huden på Anna - og kunne relatere meg til henne, hele veien igjennom. Boken besitter også en fantastisk herlig humor - jeg både lo og krøllet tærne.

Historien har et romantisk tilsnitt, men jeg følte på ingen måte at den ble banal eller for lett. Underveis gir handlingsforløpet et hint om sluttresultatet, men det oppklares ikke før mot slutten.
Dessuten likte jeg forfatterens sublime evne til å beskrive de mange, indre og ytre emosjonelle konfliktene som er i tenårene.

Karakterene er realistiske, noe som gjør at man lett kan identifisere seg med dem.

Jeg synes Anna er en svært god karakter. Hun er både søt, sympatisk og morsom, men også tidvis umoden. Men hvem ville ikke ha vært det, som tenåring i et fremmed land, der nye vennskap gjerne er ment å skulle oppstå.

Jeg syntes flere ganger synd på Anna. Foreldrene hennes fremsto hverken som spesielt sympatiske eller kjærlige, og de oppførte seg etter min mening, ikke så veldig voksent med sine krangler og uvennskap. For meg virket de å være temmelig selvopptatte.

"Anna og det franske kysset" er skrevet i et enkelt språk, med en meget god flyt. Den er full av stemning og store følelser, uten likegyldig fyllmasse og kjedelige passasjer. Kapitlene er relativt korte, noe som gjør at boken er svært vanskelig å legge fra seg når man først har startet, hvilket til stadighet fikk meg til å lese enda et kapittel, og før jeg visste ordet av det, hadde jeg lest 50 sider.

Stephanie Perkins skriver med hjernen og hjertet på samme tid, og resultatet har blitt både relevant og underholdende.

Boken kan fint leses av flere aldersgrupper, og jeg er sikker på at mange unge lesere vil finne trøst og informasjon i den. Eldre lesere som meg selv, vil nikke gjenkjennende og fremfor alt se tilbake med et smil om munnen.

"Anna og det franske kysset" er så absolutt en anbefalelsesverdig bok, som får deg til å huske den første stormfulle forelskelsen, og alle de problemene den kunne føre med seg. En ordentlig feelgood bok, som for mitt vedkommende ble ferdiglest på kun et par dager.

Hvis du liker John Greens bøker, vil du utvilsomt også kunne like denne boken.

torsdag 2. juni 2016

"Veien til Roma" av Mark Lamprell

Veien til Roma
- En roman fra kjærlighetens by
Mark Lamprell
Roman
224 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Font Forlag
2016

Mark Lamprell bor i Australia og arbeider med film og TV. Han har vært manusforfatter og regissør på en rekke filmer, og forelsket seg i byen Roma under en filmfestival. Siden har han stadig kommet tilbake. "Veien til Roma" er hans andre roman.

"Veien til Roma" er en sjarmerende roman som kretser rundt Romas vakre serverdigheter. Her veves historier og livsskjebner elegant inn i hverandre gjennom fortellingen om tre par og deres kjærlighetseventyr i Den evige stad.

Forfatteren har skrevet boken 'en plein air', for det meste ved Romas monumenter, gater og plasser. Historien utspiller seg på rundt tretti ulike steder. Noen detaljer som hotellnavn og -interiører er fiktive, men ellers er alt virkelig.

Dette er stedet der lidenskapen vekkes, sansene settes i brann og elskende faller i armene på hverandre. Alt ser ut til

å utspille seg som ved ren magi - men jeg skal fortelle deg hva som egentlig skjer. Roma er så svimlende full av historier om helgener og syndere, martyrer og monstre, om de som elsker og de som kjemper, at byen som tyngdekraften trekker deg til seg. Hvis du dveler lenge nok blant Romas plasser og monumenter, vil du føle deg både fortapt og funnet, overveldet av byens imponerende historie, fengslet av dens smuldrende skjønnhet. Roma er bygd på storslagne, absurde drømmer og blottlegger vrangforestillingen om at virkeligheten formes av realister. Ingen forlater byen uforandret. En del av deg vil elske den for alltid. Kan det være et bedre sted på jorden å bli forelsket?

Den unge kunstneren Alice har kommet til Roma for å oppleve litt spenning og inspirasjon før hun slår seg ned med den trygge kjæresten Daniel. Men når skjebnen griper inn for å vise henne at det virkelig finnes noe som heter kjærlighet ved første blikk, vil hun finne mot til å følge sitt hjerte?

Det middelaldrende amerikanske paret, Meg og Alec Schack, som ble forelsket i hverandre, i Roma mange år tidligere, har returnert til Den evige stad for å tenne gnisten igjen, i sitt noe falmede ekteskap. Men er det for sent for dem?

Den 78 år gamle Connie Lloyd-James og hennes 79 år gamle svigerinne Lizzie Lloyd-James er i Roma for å spre asken til Connies avdøde ektemann Henry, som også var Lizzies bror. Men Lizzie kjenner ikke den fulle sannheten om hvordan Connie og Henry møttes i Roma mange tiår tidligere, heller ikke hvilke skjulte hemmeligheter som ligger der og venter på å bli avdekket.

"Veien til Roma" er en vidunderlig hyllest til en av de mest magiske og pulserende byene i verden. Kjærligheten har mange ansikter - og forfatter Mark Lamprell kjenner dem tydeligvis alle. Dette er definitvt boken for de som er villige til å gå langs kjærlighetens stier, om og om igjen.

Lamprell har valgt å la byen Roma spille rollen som forteller.

Roma er nemlig romanens stjerne. Turistattraksjonene, både kjente og mindre kjente, de mange gatene med romantisk klingende navn og byens elegante innbyggere. Det er faktisk Roma selv,  i form av Kjærlighetens ånd, som er bokens forteller (det høres nokså uvanlig ut, men det fungerer faktisk godt). Når historien beveger seg rundt omkring i byen, gir den leseren mange interessante historiske lekkerbiskener, som ofte blir fortalt i en litt munter tone. Selv de små vignettene som beskriver tilfeldige karakterer (som sjåfører, leger eller portierer) er svært fornøyelige.

Det er for øvrig mye action i denne sprø historien som utfolder seg i Romas gater: En bilulykke med påfølgende ambulansetur, et ran, et dristig besøk til en sigøyner leir, en gal scootertur ned den berømte Spansketrappen, et ulovlig besøk på en kirkegård, ganske mye bortkommethet, og et anfall av dysenteri.

Det viser seg at den evige stad har hemmeligheter som bare kjærester kan skimte...

"Veien til Roma" er en herlig roman!

Historien fortelles med eleganse og glede, og er både engasjerende og morsom. Den sentrerer rundt tre grupper med mennesker som kommer til Roma, omtrentlig på samme tid. De har alle sine egne intensjoner med besøket, men Romas ånd blander seg inn i deres opprinnelige planer, og ting skjer.

Karakterene er meget godt skildret. De har ulike personligheter og befinner seg på ulike stadier i livet. Man ender opp med å bry seg om disse menneskene, fordi man kan se inn i hjertene til hver enkelt av dem.

Nå og da tar historien en pause for å lære oss som leser boken litt om Roma, dens fortid og legender, dens bygninger og personligheter. Disse historiske refleksjonene er lystige og informative, og blander seg på briljant vis med historien og karakterene.

Romanen vil appellere til lesere av "Miraklene i Santo Fico" av D.L. Smith og "En dag" av David Nicholls, og til fans av filmer som "Midnight in Paris" og "Love, Actually".

"Veien til Roma" er en underholdende, sofistikert, velskrevet og forhekset roman om det største mysteriet av dem alle, nemlig kjærligheten.


"Veien til Roma" er en Via-utgivelse.
Vias ambisjon er å utgi kvalitetslitteratur som underholder samtidig som leseren sitter igjen med ny innsikt og inspirasjon. Kort sagt: Underholdning med mening.