tirsdag 24. september 2024

"Skjult skjønnhet" av Lucinda Riley

Skjult skjønnhet
Lucinda Riley
Roman
528 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val, MNO
Cappelen Damm
2024

Lucinda Riley (1966-2021) ble født i Irland, og skrev sin første bok som 24-åring.

Hun fikk raskt en stor leserkrets i Norge. Den første boken som ble utgitt på norsk var "Orkideens hemmelighet" i 2011, og så fulgte en lang rekke frittstående romaner.

Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og har solgt 50 millioner eksemplarer på verdensbasis. I Norge har hun solgt 1,9 millioner bøker.

Riley er mest kjent for serien "De syv søstre". Den forteller historien om syv adopterte søstre og er løselig basert på mytologien rundt stjernehopen med samme navn. Den siste boken i serien, "Atlas - Historien om Pa Salt", ble lansert i 2023. Den ble skrevet ferdig av Lucinda Rileys sønn, Harry Whittaker, etter at Lucinda Riley døde i 2021.

"Skjult skjønnhet" (2024) er en dramatisk fortelling om familiebånd og hemmeligheter. Romanen ble opprinnelig utgitt i 1993, og er nå blitt redigert og fått nytt liv av Harry Whittaker.

Den rødhårede Leah Thompson er født og oppvokst i en malerisk landsby i Yorkshire, og hun blir vakrere for hver dag som går. Moren hennes Doreen er husholderske for Rose Delancey, en berømt kunstmaler fra en innflytelsesrik, men dysfunksjonell familie, som nå lever langt fra rampelyset og holder sin fortid på trygg avstand.

Leah er vokst opp sammen med Rose sin mystiske og trøblete eldre sønn Miles, og hennes egenrådige adoptivdatter Miranda. 

Når Leah er seksten år gammel, har hennes overjordiske skjønnhet allerede fanget oppmerksomheten til Rose sin nevø Brett Cooper og hans venner fra Londons høyprofilerte modellbyråer.

Flere år senere har Leah tatt verden med storm som fotomodell. Hun lever et glamorøst luksusliv med base både i Milano og New York.

Men selv med et jetset-liv de fleste drømmer om, har ikke Leah klart å unnslippe fortidens demoner, som kontinuerlig puster henne i hælene; en fortid som på mystisk vis er sammenvevd med en tragisk historie om to små søsken i Polen under andre verdenskrig.

"Skjult sannhet" er en helstøpt og velfortalt roman fra Lucinda Rileys hånd.

Boken ble opprinnelig utgitt i 1993, med tittelen "The Hidden Girl", og det var den andre romanen Lucinda Riley skrev. Hun snakket ofte om hvor stolt hun var av denne historien, og hun hadde store planer om å utgi den på nytt. Dessverre fikk hun selv aldri muligheten til det. Heldigvis har Harry Whittaker, etter sin mors død, påtatt seg denne oppgaven.

Hver gang jeg leser en av Lucinda Rileys romaner, blir jeg sugd inn i dens univers og glemmer alt om tid og sted.

"Skjult skjønnhet" er ikke noe unntak. Igjen var jeg helt oppslukt av bokens historie og ble godt underholdt hele veien gjennom bokens 528 sider.

Romanen strekker seg over to generasjoner, fra nazistenes herjinger i Europa under andre verdenskrig til 1980-tallets modellverden på Fifth Avenue i New York.

Den fordyper seg i hvordan familiehemmeligheter kan påvirke livene til påfølgende generasjoner, og forteller en medrivende, emosjonell historie der forpurrede ambisjoner, forbudt kjærlighet, hevn og mord er blant ingrediensene. 

Fortellingen kulminerer i en skjebnesvanger, bortglemt spådom fra fortiden.

Dessuten minner Riley oss om at mange av de beslutningene vi tar, gjerne har vidtrekkende konsekvenser, og at godt begravde hemmeligheter alltid ser ut til å finne sin vei til overflaten, uansett hvor dypt de ligger.

Det var også flere overraskelser underveis i boken, som jeg ikke så komme i det hele tatt, og det var en av grunnene til at den var veldig vanskelig å legge fra meg når jeg først hadde kommet i gang.

Persongalleriet er rikt. Karakterene er autentiske med både mørke og lyse sider, og du vekselvis elsker og hater dem. Jeg liker romaner som denne, som hopper frem og tilbake i tid. Det gir spenning på en annen måte enn om historien fortelles fortløpende fra start til slutt.

De to separate historiene er godt fortalt og spennende, og selv om de tidvis er triste, er de likevel interessante å lese. 

Særlig fortiden fremstår som realistisk og ekte, og den har et svært dramatisk historisk bakteppe om grufullhetene i tilintetgjørelsesleiren Treblinka i det okkuperte Polen under andre verdenskrig. 

Romanen er nokså lang, men den føles aldri for lang, dels fordi boken er delt inn i to handlingsforløp og dels fordi språket er så flott. Den er nemlig skrevet i et vakkert og blomstrende språk, som jeg liker å lese.

Det er en god grunn til de mange sidene, og jeg syntes at vektingen mellom fortid og nåtid, kjærlighet, spenning og historie var fin.

Det historiske aspektet, som for øvrig alltid finnes i bøkene til Lucinda Riley, er med på å holde spenningen oppe, mens fortiden langsomt bindes sammen med nåtiden.

"Skjult skjønnhet" er en eminent bok, med en historie som fenger fra første side. En stor leseopplevelse som både setter spor og underholder. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar