tirsdag 26. juli 2016

"Skjebne og raseri" av Lauren Gross

Skjebne og raseri
Lauren Gross
Roman
Pantagruel
2016

Hver historie har to sider. Hvert parforhold har to ståsted. Noen ganger er ikke nøkkelen til et lykkelig ekteskap ærlighet, men hemmeligheter. Av og til kommer det en bok med sprengkraft nok til å bli årets mest omtalte bok. Dette er en slik sjelden roman. Kritikerrost, prisbelønt og publikumsfavoritt. En historie med voldsomt driv, poetisk og vakkert skrevet. Et mesterverk som beveger, overrasker og provoserer. En roman skrevet fra to synsvinkler om kjærlighet, makt og skaperkraft.

En sjelden gang kommer det en roman med kraft nok til å sprenge vei og vinne alles oppmerksomhet. Denne romanen er en slik bok. The Guardian kalte den "Årets mest omtalte roman". Fengslende. Utsøkt. Med masse sprengkraft, minner litt om en bombe. Setningene driver deg fremover, plottingen er intrikat og utsøkt.

Skrevet med litterær innsikt og forståelse, er "Skjebne og raseri" kanskje årets mest ambisiøse roman.

Vanligvis ender eventyrene med et bryllup og floskelen: "de levde lykkelige alle sine dager". I dette blendende og moderne eventyret, er derimot bryllupet bare begynnelsen, og "alle sine dager" av det litt mer kompliserte slaget.

Egentlig er dette to bøker i ett som utforsker et ekteskap, sett fra to ulike perspektiver.

"Skjebne og raseri" begynner med det unge paret, Lancelot "Lotto" Satterwhite og Mathilde Yoder, den dagen de gifter seg, kun to uker etter at de første gang møtes. Hvor godt de faktisk blir kjent med hverandre, rommer bokens første halvdel. Hvor lite de egentlig vet om hverandre, åpenbares i den andre.

Lotto er en litt klønete, men engasjerende versjon av den mytologiske helten: Født under en orkan av en mor som har opptrådt som både havfrue og prinsesse i Disney World (i Orlando, Florida) og med en far som heter Gawain, lever Lotto det som synes å være et sjarmerende liv da hans karriere som skuespiller begynner å halte. Motgangen forvandler ham til en strålende dramatiker.

Forfatteren gjør Lotto til en innsiktsfull studie av farene med å være alt for privilegert, men samtidig en levende og troverdig karakter.

Den mystiske Mathilde er Lottos livs kjærlighet, og hun virker å være like viet til ham. Hennes bakgrunnshistorie er derimot et mørkere slags eventyr. Denne historien blir vi kjent med i bokens sjokkerende andre halvdel. Det er en historie som Lotto aldri får rede på. Den gjenfortelles fra Mathildes synspunkt, og er et overraskende omdreiningspunkt som nærmest endrer alt.

"Skjebne og raseri" er en realistisk beretning om ekteskapet og alle de hemmelighetene vi tar med oss inn i det.

Historien er finurlig bygget opp. Plottet er godt, intrikat, men spennende.

Boken har en struktur som faktisk kan minne om et klassisk eventyr, med all den psykologiske dybden og mørke det innebærer. Men den er så mye mer enn det. "Skjebne og raseri" er et kompleks mysterium, en komedie, et mørkt hevndrama, og et sviende portrett av sorg. Alt meget godt sammenvevd og fortalt med en prosa så lyrisk og nydelig at du av setningene omtrent kan bli satt ut.

Dessuten håndteres karakterene på et svært varsomt vis. Det de sliter med berører leserne personlig, selv om forfatteren alltid holder oss på et sunt nivå av objektiv avstand.

"Skjebne og raseri" er definitivt en leseverdig bok. Ikke bare er den uhyre godt skrevet, den er også proppfull av paralleller og hentydninger til både Shakespeare og gresk mytologi. Noen vil nok finne dette litt for pretensiøst. Likevel er det med på å overskygge de svakere aspektene ved selve plottet, selv om disse er svært få.

Boken ligner i hvert fall ikke noe annet jeg tidligere har lest. Jeg er faktisk ikke helt sikker på om jeg likte så mange av karakterene, men jeg likte så absolutt å observere livene deres.

"Skjebne og raseri" er uansett en roman som bør appellere til mange lesere. Dette er nemlig skrivekunst av høy klasse.

4 kommentarer:

  1. Hmm.....jeg tenkte at denne var en ny "fifty- shades" eller "Calendergirl" bok og har avskrevet den for lenge siden. Men kanskje den er leseverdig likevel, jeg må i tenkeboksen.

    SvarSlett
  2. Det er den så absolutt. Du går glipp av noe stort om du ikke leser denne boken. :)

    SvarSlett
  3. Som Beathe er jeg veldig skeptisk til denne- boka OG forlaget har jo fått pepper så det holder når det gjelder falske terningkast og uriktig gjengivelse/ oversetting av utenlandske omtaler. Til og med Forbrukerrådet har uttalt seg kritisk til denne praksisen... (Se VG´s artikkel fra 1.juli i år).
    Jeg kommer nok til å vente til jeg evt har lest flere omtaler av boka før jeg bestemmer meg for om den blir lest eller om jeg står fast ved skepsisen min...

    SvarSlett
  4. Det har jeg ikke noe forutsetning for å si noe om, selv om jeg nå har fått med meg artikkelen som du refererer til. Det jeg derimot har en forutsetning for å si noe om, er min personlige mening om denne boken. Jeg har jo tross alt lest den. Og jeg kan så definitivt gi den de beste skussmål. :)

    SvarSlett