søndag 27. april 2025

"Du er her" av David Nicholls

Du er her
David Nicholls
Roman
352 sider
Oversatt av Nina Aspen, MNO
Cappelen Damm
2025

David Nicholls er forfatteren bak flere bestselgere. "En dag" ble utgitt i 2009 til strålende anmeldelser. Den ble oversatt til 40 språk, og har både blitt film og Netflix-serie. Nicholls er nå aktuell med romanen "Du er her", som handler om en gruppe mennesker på fottur tvers over England.

"Du er her" er en bittersøt og håpefull fortelling om det første møtet, nye sjanser og om å finne veien hjem.

Trettiåtte år gamle Marnie Walsh hadde aldri trodd hun kom til å bli ensom. År etter år forsvant venner på grunn av giftermål og foreldreskap, og som derfor trakk seg tilbake til nye liv andre steder i landet, mens hun strevde videre i London. 

Men det var ingen som erstattet vennene som forsvant, og nå hadde hun revidert fremtidsvisjonen til å være en visjon om selvstendighet og uavhengighet.

Hun hadde giftet seg og skilt seg da hun var i slutten av tjueårene. Nå unngår hun alt som kan vekke minner om den selvsentrerte eksmannen.

Marnie jobber freelance som språkvasker og korrekturleser for ulike forleggere og forfattere. Hun er flink, rask og nøyaktig, og svært etterspurt. 

Hun bor i en førtifire kvadratmeter stor loftsleilighet i Herne Hill, i London. Marnie går sjelden ut. Hun har satt livet på pause og gjemmer seg for det meste i leiligheten.

Førtito år gamle Michael Bradshaw er en godt likt geografilærer i den videregående skolen i York, mer enn han er klar over.

Når han ikke er på jobb, er han alltid alene. For ni måneder siden hadde Natasha flyttet fra ham. Nå som hun var borte, var det vanskelig å være hjemme lenge om gangen. I det velstelte og hyggelige rekkehuset med to soverom og ny sidefløy, hadde hun lagt igjen nok av eiendeler til at han aldri kan slippe helt unna følelsen av at noe mangler. 

Hjemme var han ensom. Når han gikk ut derimot, ble ensomheten forvandlet til det å være alene, som var en langt mer verdig tilstand, fordi det var et valg han gjorde. Derfor hadde han begynt å gå lange vandreturer etter at kona forlot ham.

En felles venninne, Cleo, som for øvrig er undervisningsinspektør på en ungdomsskole i York, inviterer dem med på en berømt fottur i påsken, fra kyst til kyst tvers over England. En 304 kilometer lang rute i The Lake District, ikke så langt unna grensen mot Skottland, som vanligvis kunne gås på tolv eller tretten dager. 

Til å begynne med angrer begge på at de har sagt ja til å bli med, men innser snarlig at kanskje dette nettopp er det de trenger.

Sju stykker skal møtes på stranden i St. Bees, der turen skal begynne. Foruten Marnie og Michael, er det Cleo og mannen hennes Sam, samt deres tretten år gamle sønn Anthony. I tillegg skal Sam ha med en gammel venn fra London, og Cleo to gamle venner (en må melde forfall). 

Men ting går ikke helt som planlagt for turfølget. Flere av dem har ikke regntøy med seg, og Anthony savner vennene sine hjemme. For Marnies del er det uaktuelt å legge inn årene, hun har nemlig investert mye i nytt friluftsutstyr før turen. Snart er det bare henne og Michael igjen på turstien østover. 

Dermed blir de tvunget til å måtte forholde seg til hverandre, og underveis, gjennom pøsende regn, utallige blemmer på føttene og de verste banneord, spirer et vennskap gradvis frem mellom dem, og Marnie og Michael finner det de har savnet mest, nemlig en person å være tett på.

"Du er her" er en virkelig skjønn roman som man bare flyr gjennom.

Romanen tilbyr så mye visdom, og består av mange små deler, som til sammen maler noen utrolig fine bilder av karakterene, og jeg kan ikke huske å ha lest noe lignende. Det er også en bok om håp, fordi den forteller om hvor langt man er villig til å gå for å gi kjærligheten en ny sjanse – og slutten er ren poesi.

Det er en virkelig god historie, godt skrevet, velopplagt og godt fortalt med humor og menneskelig innsikt. Historien vekker mange tanker om ulike problemstillinger, inkludert tap, skilsmisse og valget om å få eller ikke få barn. Den er rask å lese, sidene nærmest blar seg selv.

Dette er mitt første møte med forfatteren, men absolutt ikke mitt siste. Boken han har skrevet er fengslende, og jeg både gråt og lo med hovedpersonene Marnie og Michael.

Vi følger dem vekselvis. Marnie og Michael er to vidt forskjellige mennesker, som likevel har ganske mye til felles. Først av fremst ensomhet og en tendens til å trekke seg tilbake fra omverdenen. De er begge skilt og sitter fast i gamle traumer, og er sånn sett hovedpersoner som avviker fra det normale i en romantisk historie.

Marnie og Michael er dessuten to godt voksne mennesker, med alt av opp- og nedturer som livet bringer med seg i bagasjen. 

De to hovedkarakterene har begge fått smake på livets harde realiteter, og ingen av dem vet om de tør å hengi seg til kjærligheten igjen. At de kommer til å inngå et forhold med hverandre, er heller ikke noe som akkurat ligger i kortene, ettersom det ikke er noen umiddelbar gnist av tiltrekning mellom dem. I stedet er dette et forhold som gradvis får utvikle seg, nesten ubemerket. 

Turen de har begitt seg på, nærmest forlanger at de snakker med hverandre. Til å begynne med går det litt sakte, men etter hvert som de faller inn i en slags rytme, både når det gjelder vandringen og med hverandre, åpner de seg opp for hverandre.

Den ikoniske og 304 kilometer lange kyst-til-kyst-fotturen gjennom Nord-England fungerer som bakteppe for historien. Der er landskapet vakkert rundt hver eneste sving, med fjell og åser, daler og elver, lyngkledde heier og klipper som krydrer et fargerikt landskap. 

For øvrig er romanen full av søte, humoristiske og overraskende hendelser. Dessverre er boken altfor raskt lest.

"Du er her" gir en ærlig skildring av hvordan det kan være å forelske seg på nytt etter et hardt brudd.

Uansett sjanger er dette en herlig leseopplevelse som jeg vil anbefale på det sterkeste.

lørdag 19. april 2025

"Mummifamilien finner et hjem" av Tove Jansson/Elena Selena

Mummifamilien finner et hjem
Tove Jansson
Illustratør: Elena Selena
Barnebok, 3-6 år
10 sider
Oversatt av: Hulda Westberg Sparbo
Cappelen Damm
2025

CE-advarsel: Ikke egnet for barn under 3 år. Små deler.

I år er det 80 år siden Tove Janssons første bok om Mummitrollet ble utgitt.

Denne flotte pop up-boken er basert på den aller første Mummi-fortellingen; "Småtrollene og den store oversvømmelsen" fra 1945.

"Mummifamilien finner et hjem" er ideell som introduksjon til Mummi-universet og karakterene fra Mummidalen.

Mummitrollet og Mummimamma vandrer gjennom den dype skogen. De leter etter et sted der de kan gå i vinterhi. På veien håper de å finne Mummipappa, for han er forsvunnet.

I skogen møter de Sniff, som blir med dem på ferden videre.

Snart står de ved foten av et fjell, smaker på alt i en fortryllet hage og blir med en flokk hattifnatter på sjøen, for sist Mummipappa var blitt observert, var han sammen med disse merkverdige vesenene.

Da de kommer seg i land igjen begynner det å regne, og en stor flom oppstår.

Heldigvis tilbyr en vennlig stork seg å hjelpe dem med å finne Mummipappa. De klyver opp på ryggen hans og svever over flomsletten.

Da ser de Mummipappa oppe i et tre. Han har bygd et høyt blått hus med rødt tak til dem, men det fløt av gårde i flommen.

Klarer de å finne det savnede huset?

I "Mummifamilien finner et hjem" kan barn oppleve originalhistorien til Tove Jansson på en helt ny måte.

De fem fabelaktige pop up-folderne som skal brettes ut, er med på å levendegjøre historien. Med dem kan du blant annet utforske den dype skogen, den fortryllede hagen og bli med når hattifnattene setter seil på den stormende sjøen.

Pop up-boken er svært innbydende, og perfekt som inngangsport til Mummi-universet.

Historien er søt og enkel, og illustrasjonene fargerike og stemningsfulle, hvor de kjente karakterene skiller seg tydelig ut. 

Elena Selena er en meget dyktig illustratør og hun bringer denne historien til live med vidunderlige detaljer.

Det er ikke så rart at mummitrollene fortsatt er populære, og tolkninger som denne gir barn fra 3-årsalderen en vei inn i deres magiske verden, inntil de er klare for det mer merkelige og tidvis noe dystre universet til originalhistoriene.

Man kan ikke annet enn å elske denne pop up-boken. Både visuelt og kvalitetsmessig, gir den leseren en følelse av en eksklusiv opplevelse. Storslått!

"Mummifamilien finner et hjem" er en bok som garantert vil bli verdsatt i mange år fremover.


søndag 13. april 2025

"Huset på Silvermoor" av Tracy Rees

Huset på Silvermoor
Tracy Rees
Roman
400 sider
Oversatt av Linda Marie Vikaune
Cappelen Damm
2023 

Tracy Rees er av Lucinda Riley blitt utpekt som den mest lovende nye stemmen innen historisk drama, og bøkene er blitt bestselgere i England. "Mysteriet Amy Snow" ble kåret til vinneren av Bokklubben Richard & Judys konkurranse "Jakten på den neste bestselgeren". Alle bøkene hennes går rett inn på norske bestselgerlister, der de blir liggende lenge.

"Huset på Silvermoor" er en meget vellykket og realistisk historisk roman om et gruvesamfunn i South Yorkshire (i England) på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Tommy Green er fra Grindley og Josie Westgate fra nabolandsbyen Arden, som ligger en halv mil unna. Det har alltid vært en viss rivalisering mellom de to gruvelandsbyene.  

Selv om Tommy er svært skoleflink, må han forlate skolen når han blir gammel nok, for den beinharde jobbingen dypt nede i mørket, døgnet rundt. Det har han alltid visst. Gruvearbeiderjobbene går i arv fra far til sønn. Men det er noe han for enhver pris vil unngå. Han drømmer nemlig om et helt annet liv, om å forlate Grindley og møte mennesker som gjør og snakker om andre ting enn kull og gruvedrift. 

Josie er en gruvearbeiders datter, og en dag vil hun bli en gruvearbeiders kone. Alt dette forandrer seg den dagen hun møter Tommy.

Som tolvåringer blir de helt tilfeldig venner, og de første årene møtes de jevnlig. Vennskapet mellom dem utvikles over tid.

Deres inderlige ønske om gjøre noe annet enn å drive med gruvedrift, leder dem til det forlatte herskapshuset Heston Manor.

Ingen har bodd der siden en tragedie noen år tidligere. Eierne, som for øvrig eier gruven ved landsbyen der Josie bor, er ikke noen man skal spøke med – især ikke hvis du befinner deg på deres eiendom.

Heston Manor tilhører nemlig familien Barridge. De eier tre gruver og driver mennene hardere enn hunder. Når de i Grindley sier til seg selv at de er heldige som jobber for Sedgewick-familien oppe på Silvermoor, for det finnes dem som er mye verre, er det Barridge de sikter til.

Når Josie en søndag i april 1901 redder miss Coralie fra to unge lømler ved hovedferdselsåren mellom Arden og Grindley, blir hun tatt under vingene til den velstående Sedgewick-familien som bor i huset på Silvermoor, og plutselig ser hele fremtiden hennes lysere ut. Hun kan imidlertid ikke ta imot deres hjelp før hun har sørget for at Tommy også har muligheten for en annen fremtid, men snart innhenter virkeligheten dem når Tommy skal bli sendt ned i gruvene for å jobbe...

"Huset på Silvermoor" er satt til et gruvesamfunn i South Yorkshire i årene 1897 til 1905. 

Tracy Rees tar oss med tilbake til forrige århundreskifte, og viser hvor vanskelig livet var i et gruvesamfunn og hvordan menneskene der var fullstendig prisgitt gruveeierne. Og barmhjertighet var en mangelvare, især hvis noe gikk galt. Kvinner og barn kunne når som helst bli kastet ut av hjemmene sine hvis en gruvearbeider ikke lenger kunne jobbe eller ble drept i en ulykke. 

Romanen maler et portrett av to unge menneskers håp og drømmer, men også et sjokkerende og rystende portrett av svært tøffe arbeidsforhold, med lange dager i farlige gruver. Den viser også frem forskjellene mellom fattig og rik.

Historien fortelles gjennom de to hovedpersonenes særegne vekslende stemmer. 

Jeg kunne virkelig forstå Tommys redsel for å gå under jorden, og Rees beskriver hans første skremmende, mørke dager i gruvene så tydelig. Han var plaget av en mørk forutanelse om at han kom til å dø i gruvene, akkurat som broren Dan. Mulighetene lå heller ikke akkurat åpne for en landsbyjente som Josie. Det eneste hun så for seg, var et liv med slit foran seg, å få barn, å hele tiden måtte fjerne kullstøv fra klær og slite med å brødfø en familie, akkurat som hennes mor og de andre kvinnene måtte gjøre.

Fortellerstilen til Rees er visuell, inkluderende. Hun skriver godt og flytende, historien hun formidler fenger fra første side, og jeg hadde tidvis problemer med å legge fra meg boken. Jeg likte hennes svært realistiske beskrivelser av miljøet og den tids boforhold, av gruvearbeidernes kummerlige arbeidsforhold og av landsbyene som var bygget rundt kullgruvene. Som leser kan man nærmest høre den infernalske støyen fra gruvene, kjenne stanken fra de små lekke leilighetene. Rees' research synes å være veldig grundig, og hun oppnår å gjøre fortiden levende.

Historien er selvfølgelig først og fremst ekstremt interessant og handlingsmettet, og inneholder alt du med rimelighet kan forvente av god underholdning. Alt satt inn i en ramme av like deler historisk nøyaktighet og fiksjon.

Det er på ingen måte en actionfylt fortelling, men den er likevel spennende. Du blir virkelig kjent med karakterene og de føles omtrent som dine venner, noe som gjør at du som leser blir sugd inn i historien.

Romanen forteller også om de to familiene som eier gruvene og dermed er ansvarlige for levebrødet til landsbyboerne. Det er to svært ulike familier. Sedgewick-familien på Silvermoor er en snill familie, som har en omsorgsplikt overfor sine ansatte, mens Barridge-familien på Heston Manor derimot, er mer usympatiske og ofte uaktsomme. Tommy og Josies liv blir etter hvert mer sammenvevd med disse familiene enn de hadde forestilt seg.

"Huset på Silvermoor" er en atmosfærisk roman om vennskap og kjærlighet, og om å aldri gi opp drømmene sine. 

En knallgod leseopplevelse, som både underholder og opplyser. Anbefales!

torsdag 3. april 2025

"KJENDIS - Kunsten å bli berømt" av Tora Marie Norberg

KJENDIS
- Kunsten å bli berømt
Tora Marie Norberg
Barnebok, 6-12 år
Format 337 x 252 x 15
38 sider
Figenschou forlag
2025

"KJENDIS – Kunsten å bli berømt" er skrevet og illustrert av talentfulle Tora Marie Norberg, førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania og med over 40 bokutgivelser bak seg, som "Æ elske Trondhjæm", og "Jeg elsker Norge" som vant Grafills pris for ÅRETS VAKRESTE BOK det året den kom ut.

Tora Marie Norberg tegner og forteller om kjendisene vi alle elsker (eller elsker å hate) med sin satiriske penn og masse kjærlighet!

Tora liker å tegne. Hun tegner filmstjerner, popstjerner og prinsesser. Hun tegner kjendiser hun ser opp til.

Tora fantaserer om å bli godt likt og berømt.

Men stedet hun kommer fra er for lite. Hun må ut i verden for å bli oppdaget.

Men hvordan blir man kjendis?

For å få klarhet i dette, fantaserer Tora om at hun møter flere av heltene sine, eksempelvis Erling Braut Haaland, Kronprins Haakon, Erna Solberg, Petter Stordalen, Sophie Elise og Else Kåss Furuseth. Tora legger ut på en oppdagelsesreise, der hun møter mange uventede personer.

Noe hun lærer på veien, er at det viktigste ikke er å være kjendis, men å få gjøre det man elsker!

"KJENDIS – Kunsten å bli berømt" er en visuelt tegnet historie i gigantisk format. 

Forfatteren baserer seg på barns beundring for kjendiser og det ønsket mange av dem har om å oppnå berømmelse selv. Bokens hensikt er å introdusere barna for kjendislivet, samtidig som den fjerner mystikken ved å vise at kjendiser har mye til felles med folk flest. 

Boken inneholder humoristiske karikaturer av kjente personligheter, og utforsker hva det vil si å være berømt – på en måte som er engasjerende og lattervekkende.

For det er mye humor i denne fortellingen, ikke minst i illustrasjonene som er i en tegneserieaktig, grafisk stil som virker sterk og overbevisende.

Boken er i stort format og er delt inn i tretten store hovedseksjoner, blant annet Idrettshelter, Skuespillere, Sangere, Kunstnere og Forfattere. De ulike seksjonene er fylt med fargeillustrasjoner og fakta på doble oppslag. Bakerst i boken finner du en kjendis-quiz og en blank side der du kan tegne din egen favorittkjendis.

"KJENDIS – Kunsten å bli berømt" er en flott og appetittvekkende bok som gir en fin oversikt over norske kjendiser (totalt presenteres 244 personer fra ulike tidsperioder, både fra vår tid og fra fortiden). Det fargerike omslaget og det store formatet vil absolutt virke attraktivt og oppmuntre til fordypelse. 

Språklig sett er boken lettlest. Dette, sammen med illustrasjonene, er med på å skape en aktiverende og annerledes bok for 6-12 åringer, hvor lesing blir en lek og hvor leselysten vil boble opp – uansett om du er en sterk eller svak leser. Boken kan også formidles til litt yngre barn.

Enten du er opptatt av dagens kjendisverden eller har en interesse for historiske personligheter, vil "KJENDIS – Kunsten å bli berømt" gi deg et unikt perspektiv på livet til kjendisene som har satt sitt preg på kulturen vår. En stor anbefaling herfra!