Espen Skjerven
Krim
325 sider
Liv Forlag/Forlagshuset i Vestfold
2024
"Svikere" er den fjerde kriminalromanen i serien om politimannen Tom Grayston etter "Slakt" (2019), "Blod er tykkere enn vann" (2021) og "Kleptokratiet" (2022).
Kripos-etterforsker Tom Grayston er vokst opp i Sandnes, men bor i Oslo. Barna bor hos ekskona Heidi, men han prøver å tilbringe så mye tid som mulig med dem når jobben ikke kommer i veien.
Når et lik på Sandnes gravlund blir gravd opp og stjålet, blir Kripos koblet inn for å bistå i etterforskningen.
Det bortførte liket hadde nemlig vært Helge Egeland, konsernsjef i oljeselskapet Muskox Oil AS. Han var blitt rikskjendis da Kongo-saken sprakk i media et par år tidligere.
Riksadvokaten hadde reist tiltale mot selskapet etter avsløringer om at datterselskapet i Kongo var involvert i korrupsjon, drap og medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten i anledning oljeleting i regnskogen.
For seks uker siden ble selskapet frifunnet i Sør-Rogaland tingrett.
To dager etter frifinnelsen hadde Egeland blitt meldt savnet av pårørende. Dagen etter ble han funnet død i en grøftekant i Sirdal.
Nå, snart seks uker senere, var altså liket gravd opp.
Når det begynner å dukke opp kroppsdeler etter avdøde, både ekte og falske, ulike steder i Stavanger/Sandnes-området, synes det klart at Tom Grayston og hans kolleger i politiet står overfor noe de aldri har sett maken til eller hørt om tidligere, og en gruppe gjerningspersoner som er villige til å gå svært langt for å oppnå sine mål.
"Svikere" er en spennende og velskrevet krimroman i serien om Kripos-etterforsker Tom Grayston.
Romanen er lettlest, spenningskurven er høy, og boken er svært vanskelig å lukke før man har kommet til siste side.
Det er med andre ord en skikkelig pageturner, hvor spenningen varer helt til slutt.
Handlingen som foregår i Stavanger/Sandnes-området, synes å være godt gjennomtenkt. Og allerede i bokens første kapittel fornemmer man at dette kommer til å bli en spesiell og ikke minst spennende leseopplevelse.
Det er tydelig at Espen Skjerven er kjent med sjangerens virkemidler og han skriver med et skarpt øye for detaljer.
På mange måter er "Svikere" en tradisjonell krimroman, hvor man følger etterforskernes jakt etter de skyldige. Men det er også en psykologisk krimroman med vekt på relasjoner.
For Skjerven skriver med stor kjærlighet til karakterene sine, og kanskje er det nettopp derfor de alle fremstår så solide, tilstedeværende og interessante.
Romanens store attraksjon er utvilsomt Tom Grayston, som oppleves som en "ekte" person i kjøtt og blod, som man kan relatere seg til. Han er empatisk og tøff og verdsetter familien høyt. Tom er, som alltid, dedikert til arbeidet sitt, men plages også av tanker om en vanskelig fortid.
Toms søster Cecilie sitter i rullestol. Funksjonshemmingen er et resultat av en bilulykke Tom selv forårsaket for mer seks år siden. Cecilies ryggmarg ble varig skadet, og hun ble lam fra livet og ned. I tillegg fikk hun lammelser i hendene. Selv om Tom aldri kommer til å tilgi seg selv, har han brukt de siste årene på å forsone seg med situasjonen.
Etter ulykken hadde familien hans mer eller mindre gått i oppløsning. Faren, som hadde vært en tørrlagt alkoholiker i flere år, begynte å drikke igjen. Moren vendte seg mot Tom, og brydde seg mer eller mindre bare om sine egne følelser. Paradoksalt nok var Cecilie faktisk den i familien som håndterte den nye tilværelsen best.
Så det skjer en del i Graystones privatliv, ved siden av etterforskningen.
Vi blir også introdusert for flere bipersoner og handlingstråder.
En av disse er tingrettsdommer Eva Marstein. Hun har vasset i barnevernssaker og barnelovsaker om foreldreansvar, fast bosted og samvær, noe som naturlig nok har tært på kreftene hennes.
Nå står hun midt i en svært krevende barnefordelingssak som vedrører en tretten år gammel jente.
Om ikke dette var nok, har Eva også sine ting å stri med i det private: Nokså nylig mistet hun sin ektemann. I tillegg har hun et ganske så problematisk forhold til sin egen datter Nina.
Tematisk sett fokuserer "Svikere" blant annet på konspirasjonstenkning og konspirasjonsteorier, mistillit til myndigheter og rettsstaten, dem og oss, barnevern og miljøvern.
Mye av dette er både skremmende og tankevekkende, og det er problemstillinger vi stadig hører om i mediene, som er relevante og gir leseren noe å relatere seg til og tenke over.
Espen Skjerven har i hvert fall skapt en svært troverdig atmosfære, og selv om det er mange tråder her som flettes sammen, samler han det hele elegant sammen til slutt. Som leser opplever man en følelse av forløsning, men også en sult etter mer.
Dette er for øvrig Skjervens fjerde bok om Tom Graystone, men det vil ikke være noen problemer med å lese "Svikere" uten å ha lest de foregående bøkene i serien, selv om du vil gå glipp av noe av bakgrunnshistorien til hovedpersonen. Jeg vil derfor anbefale at du leser bøkene i rekkefølge, fordi en stor del av romanenes styrke ligger i utviklingen av Graystones liv.
"Svikere" er krimromanen for deg som liker gode leseopplevelser, godt språk, realistiske miljøer og en interessant hovedperson.
På alle måter er det en suveren og svært overbevisende roman som Skjerven har skrevet.