torsdag 3. oktober 2024

"Bruden" av Carmen Mola

Bruden
Carmen Mola
Roman 
396 sider
Oversatt fra spansk av Halvor Kristiansen, MNO
Moment Forlag
2024 

Carmen Mola var lenge et mystisk pseudonym. I 2021 vant Carmen Mola den gjeve Premio Planeta, og identiteten til de tre forfatterne Antonio Mercero, Agustin Martinez og Jorge Diaz ble avslørt.

Carmen Mola har gitt ut seks bøker, og nyter formidabel internasjonal suksess.

Fenomenet Carmen Mola er den spanske krimsensasjonen som har tatt verden med storm de siste årene. "Bruden" er den første av de fire bøkene i serien om Elena Blanco.

Natt til én lørdag, forsvinner 23 år gamle Susanna Macaya, som er halvt sigøyner, fra et utdrikningslag som ble holdt for henne. Hun skulle gifte seg i slutten av måneden. To dager senere blir hun funnet i en park i bydelen Carabanchel (i Madrid), men ingen hadde meldt henne savnet.

Det er et særdeles brutalt drap. Susanna må ha lidd en grusom død.

Det er også flere andre urovekkende elementer ved saken. En søster av Susanna, Lara, døde nemlig på samme måte for sju år siden. Også hun skulle til å gifte seg.

Men Lara Macayas drapsmann sitter i fengsel for drapet.

Kan det dreie seg om en copycat, en som har etterliknet drapet på søsteren? Eller sitter det en uskyldig mann i fengsel for et mord han ikke har begått.

Det kan i hvert fall ikke være tilfeldig at to søstre blir drept på nøyaktig samme vis like før de skal gifte seg.

Dette er hovedårsaken til at den operative lederen (og nummer to i det spanske politiet), visepolitimester Manuel Rentero, bestemmer seg for å overlate saken til Elena Blanco, teamleder i BAC - avdelingen for saksanalyse. 

Sammen med spesialteamet sitt, må Elena infiltrere sigøynermiljøet, og forsøke å finne ut hvordan og hvorfor disse to forbrytelsene har skjedd. 

Hun oppdager raskt at det er en spenning mellom Madrids sigøynermiljø og de som ble født inn i det, men som siden har forlatt det. 

Men er det noe annet enn familietilknytningen som gjør de to søstrene like i drapsmannens øyne? Er det forskjeller mellom drapene som tilsier at det ikke er den samme personen som har drept dem? Var etterforskningen av det første drapet god nok? Er det virkelig drapsmannen som sitter inne? Det er mange ubesvarte spørsmål. Og som med alle sakene Elena etterforsker, vil hun få problemer med å sove - selv mer enn vanlig - inntil hun har fått svar på dem.

Historien tar oss med på et dypdykk i det spanske sigøynermiljøet og i livet til politioverbetjenten som settes på saken, og som i tillegg må kjempe mot sine egne demoner. 

Med en slags blanding av uhygge, skrekk, psykologisk thriller og krimgåte, har Carmen Mola skapt en mørk og uforglemmelig historie.

"Bruden" er mitt første møte med Molas forfatterskap, men denne romanen innfridde så til de grader, både når det gjaldt handling og litterær kvalitet.

Jeg har sjelden lest en bok som har etset seg sånn inn under huden min.

"Bruden" er en vanvittig spennende og mørk historie som vil få hårene dine til å reise seg over hele kroppen.

I denne svært effektive og fartsfylte romanen, som hele tiden byr på nye vendinger, får du nemlig ikke et øyeblikks fred før siste side er lest.

Handlingen er gjennomtenkt og overraskende. Vi presenteres også for noen troverdige og helstøpte karakterer med gripende skjebner.

Hovedpersonen Elena Blanco er en særegen karakter, en einstøing med en svakhet for grappa, karaoke og flyktige forhold. 

Selv om hun har noen egenskaper som umiddelbart får henne til å høres ut som en klisjé, er hun imidlertid troverdig og velfungerende som romanfigur. Dessuten er det så mye tiltalende ved Elena, at du knapt registrerer det negative.

Uansett må du ikke la sjangerblandingen avskrekke deg. Når den grusomme og forholdsvis realistiske sannheten om tingenes rette kontekst kommer frem, gir det mening og gir deg lyst til å lese boken om igjen. Jeg har bevisst latt være å fortelle for mye om romanens tematikk, fordi det ville avslørt for mye og kanskje ødelagt din leseopplevelse, men jeg håper å ha vekket nysgjerrigheten din nok til at du får lyst til å lese "Bruden". 

For øvrig er selve avslutningen praktisk talt en prolog til det som tydeligvis skal bli neste bok om Elena Blanco, noe som ikke bare betyr at "Bruden" både fengsler og trollbinder, men også gir deg lyst til å lese mer.

Ellers er boken lettlest, med et forholdsvis enkelt språk. Likevel har den de tekniske detaljene som skal til for å gjøre den troverdig. Som lesere kan vi nyte forfatterens presise psykologiske beskrivelser, mens vi sitter i en uavbrutt spenning ytterst på stolkanten. Det som gjenstår er både ubehag og en skremmende forståelse av hva som kan drive mennesker til å gjøre det mest utenkelige.

Jeg har i hvert fall ikke lest noe lignende før, og vil derfor anbefale deg til å ta fatt på denne pageturneren. En liten advarsel følger forresten med min anbefaling - dette er ikke en bok for sarte sjeler.