søndag 17. september 2017

"Verden uten deg" av Jill Santopolo

Verden uten deg
Jill Santopolo
Roman
352 sider
Oversatt fra engelsk av Bente Klinge
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Jill Santopolo har studert ved Columbia-universitetet i New York og ved Vermont College of Fine Arts. Hun bor i New York og har utgitt tre populære bokserier for barn og ungdom. Romanen "Verden uten deg" er under utgivelse i over 30 land.

Bente Klinge (f. 1965) er cand.philol. fra Universitetet i Oslo, nå bosatt i USA. Hun har oversatt mer enn 30 ulike forfattere til norsk, blant andre Barbara Kingsolver, Cynthia Ozick og Elif Shafak.

"Verden uten deg" er en pageturner om identitet og livsvalg, og om hvor sterk den første kjærligheten kan være.

Det finnes øyeblikk som gir folks livsløp en ny retning. For så mange av de som bodde i New York da, ble 11. september det øyeblikket. Uansett hva man hadde gjort den dagen, ville det ha blitt viktig, ville det ha brent seg inn i

bevisstheten og laget et arr i hjertet. Lucy vet ikke hvorfor hun møtte Gabe den dagen, men hun vet at fordi hun gjorde det, ville han for alltid være en del av hennes personlige historie.

Lucy og Gabe er begge studenter ved Columbia-universitetet i New York når de møtes for første gang 11. september 2001. Mens byen er i unntakstilstand, finner de trøst i hverandre på en dag som forandrer deres liv, og verden for alltid. Fordi dette første møtet fant sted under så uvanlige og dramatiske omstendigheter, utvikles det allerede fra starten av et spesielt bånd mellom Lucy og Gabe.

De avslutter dagen med å kysse hverandre, men når Gabes ekskjæreste Stephanie ringer, er det på et vis over med hva det hele kunne ha ført til.

Lucy og Gabe er, som nevnt, begge studenter på det samme universitet, så de kan ikke unngå å støte på hverandre, men de snakker ikke sammen etter denne høyst dramatiske dagen. Først i mars, nesten et år etter at de er ferdig på college, møtes de i byen igjen. Det hele virker skjebnebestemt, og de innleder et forhold.

Men når Gabe forfølger sin drøm om å bli krigsfotograf og reiser til Midtøsten, og Lucy blir værende i New York for å jobbe med tv, skilles veiene deres.

I løpet av de påfølgende årene ser de hverandre bare en gang i blant. For det meste er det store avstander mellom dem, men det spesielle båndet forblir intakt.

Til slutt står Lucy overfor et vanskelig valg. Var det skjebnen som i utgangspunktet førte dem sammen? Og er det et riktig valg å ikke gi kjærligheten en sjanse til?

"Verden uten deg" er en godt gjennomført roman, og skrevet på en slik måte at man ikke klarer å legge den fra seg.

Historien er flott og enestående, og den gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Den handler om å finne hverandre i en vanskelig tid. Den handler om hva en enkelt episode kan gjøre med oss mennesker. Den handler om kjærlighet og behov. Og den handler om livsmot og å få det beste ut av livet, selv om det kan bevege seg i en annen retning enn forventet.

Alt føltes så ekte og imponerende autentisk. Og at historien starter med noe som virkelig har skjedd, bidrar bare enda mer til å gjøre den realistisk.

Lucy er romanens hovedkarakter og jeg-forteller. Selv om Gabe også vies en stor del av denne fortellingen, hører vi ikke hans side av historien.

Likevel skisserer forfatteren interessante persontegninger og troverdige relasjoner hovedpersonene imellom. Lucy og Gabe avbildes på et svært så usminket vis, noe jeg lot meg imponere av. Ingen av dem fremstår som perfekte mennesker. De gjør sine feil, og kan tidvis være både egoistiske og ufølsomme. Men deres feil, deres tvil og usikkerhet, var noe av det som hjalp til med å gjøre dem så
menneskelige.

Jeg liker dessuten hvorledes forfatteren både fanger og formidler hvor komplisert og mangesidet et forhold kan være. Og jeg tror de fleste av denne bokens lesere vil kunne relatere seg til karakterenes emosjoner og problemer.

"Verden uten deg" er en velskrevet og lettlest roman om livets store følelser og dilemmaer. Den stiller vanskelige spørsmål som: Er den første kjærligheten alltid den største? Skal man følge hjertet eller fornuften, og hva blir i så fall konsekvensene av å gjøre henholdsvis det ene og det andre?

Dette er nemlig en kjærlighetshistorie som fremhever både styrker og svakheter hos karakterene, ingenting er svart eller hvitt. Og ingen valg synes å være åpenbare.

Boken vekker i tillegg mange eksistensielle tanker. Den er trist, men ikke sentimental. Fremfor alt er det en svært varm og vakker historie som fortelles.

"Verden uten deg" er ubeskrivelig rørende og vakker bok, men vil nok først og fremst appellere til den som liker romaner om kjærlighet og følelser generelt.

"Verden uten deg" ga i hvert fall meg en uforglemmelig leseopplevelse, og den er så definitivt verdt en varm anbefaling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar