Morskap
Sheila Heti
Roman
312 sider
Oversatt av Johanne Fronth-Nygren, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018
Sheila Heti (f. 1976) har studert kunsthistorie og filosofi og skrevet sju bøker. "Hvordan bør et menneske være" (på norsk i 2014) ble kåret til en av årets beste bøker i The New Yorker da den kom ut i 2012. Time kalte den en av årets mest omtalte bøker og satte Heti på listen over de 150 mest innflytelsesrike menneskene det året.
"Morskap" er en personlig, likefrem og humoristisk roman om noe som fremdeles er tabubelagt: en kvinne som vil leve for seg selv, ikke for andre.
Kvinnen i denne boken er i slutten av trettiårene, hun lever av å skrive og bor sammen med kjæresten Miles i Toronto. Alt ligger til rette for å stifte familie, men det store spørsmålet er: Vil hun ha barn? Det virker skummelt å velge det bort - for hva om hun angrer når det er for sent? Overalt leter hun etter svar: hos venner med barn, hos en spåkone, hos en tarotkortleser og hos mynter som bare kan gi ja- og nei-svar.
Kan det finnes andre, like meningsfulle måter å skape noe på - gjennom kunst, gjennom skriving? Eller har man en forpliktelse til å få barn, overfor verden, overfor kjæresten sin, overfor sin egen mor og bestemor? Hvem er man hvis man lar det være - er man fremdeles kvinne, datter, kjæreste da?
"Morskap" sentrerer rundt en av de beslutningene som har størst konsekvenser i tidlig voksen alder - hvorvidt man skal ha barn eller ikke - med klokskap, vittighet og originalitet.
På et overbevisende og direkte vis, stiller boken radikale og viktige spørsmål om kvinnelighet, foreldreskap og hvordan - og for hvem - man skal leve sitt liv.
Handlingen er en intens ekspedisjon gjennom problemstillinger knyttet til morsrollen og hvordan den påvirker relasjonene til venner, familie, partner og ikke minst en selv.
Romanens forteller utforsker sine egne tanker og følelser, og veier de opp mot forventningene samfunnet og andre utenforstående pålegger henne. Hun noterer ned sine funn og erfaringer i en slags dagbok. "Morskap" er skrevet i jeg-form og det merkes at den balanserer på grensen mellom fiksjon og selvbiografi. Boken er ikke plottdrevet, men fremstår mer som en blanding av intellektuell diskusjon, tankerekker og observasjon. Leseren får likevel et glimt av fortellerens liv, hennes relasjoner med andre mennesker, og nære vennskap som forandres over tid ettersom flere av venninnene velger veien til moderskapet.
Noe jeg likte ved boken, er at den konstaterer at det å bli mor for mange ikke alltid er et enkelt valg. For selv om man tidvis kanskje føler et sterkt ønske om å bli mor, trenger det ikke nødvendigvis å være det rette valget. Det er en avgjørelse som bare hver enkelt kvinne er i stand til å ta selv. Det er ikke et enkelt valg og det er mye håp, sinne, smerte, frykt og spenning assosiert med det som blir fattet. Fortelleren søker ut alle muligheter og hun konfronterer dem. Til tross for hennes egne dype engstelser, forestiller hun seg hvordan livet ville ha vært i de ulike scenarier, og om beslutningen hun vil ta virkelig vil gi henne mer glede. Hun forsøker å frasi seg ansvaret for sine handlinger ved å la skjebnen eller det mystiske bære skylden for bestemte utfall. Å slå kron og mynt resulterer i et ja- eller nei svar mens hun navigerer seg gjennom en rekke spørsmål som vedrører både svært viktige og mer hverdagslige aspekter av livet.
"Morskap" er fortellerens reise i selvoppdagelsens- og selvlæringens kunst. Hun søker mening og motivasjon for å gå videre i livet. Romanen reflekterer over essensen i hva det vil si å være en kvinne.
Sheila Heti har skrevet en vakker og svært feminin fortelling som jeg tror mange kvinner vil kunne relatere seg til. Fortelleren i denne boken kan nemlig i utgangspunktet være en hvilken som helst kvinne. Hun er så åpen og ærlig at det er enkelt å sette seg inn i hennes situasjon, forstå hennes redsler og frustrasjoner.
Tematikken gjør boken særdeles velegnet for samtale og diskusjon. For hvorledes samfunnet forholder seg til kvinner og reproduksjon fremstår som mer aktuelt enn noensinne.
"Morskap" er en roman som trenger inn under huden på sine lesere og etterlater en intens og tankevekkende opplevelse. Anbefales!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar