lørdag 30. mars 2013

"Åstedet" av Jodi Picoult

Åstedet
Jodi Picoult
Roman/Kriminalroman
Cappelen Damm
619 sider
Oversatt av Sissel Busk
2011

Hun er alenemor til to. Skilt i fra barnefaren. Hun har sønnen Jacob på 18 år og Theo som er 3 år yngre. Hun livnærer seg ved å besvare brev, en spalte i et ukeblad. Hun kan jobbe hjemme i fra.
En dag blir byen rammet av et bestialsk mord. En ung kvinne er funnet drept. Hun har vært etterlyst i flere dager da hun ikke responderer på telefoner eller kommer/møter opp på studiet. Jess Ogilvy er en stjernestudent. Det vekkes raskt mistanke til Jacob. Jacob har Aspergers Syndrom. En form for autisme, og er med rette håpløs på å oppfatte sosiale signaler, og uttrykke seg. Dette innebærer at han har vanskelig for å se folk i øynene, rykninger og ukontrollerte bevegelser, uberørthet. Det kan virke som skyld på lovens håndhevere.
Hvorfor blir gutten anholdt? Jo, man finner strikkepleddet hans på den avdøde. En annen ting er at gutten er glødende opptatt av forbrytelser og etterforskningsanalyse. Takket være politiradioen som han har på rommet sitt, dukker han alltid opp der det har skjedd noe kriminelt. Og, han forteller politiet hva de bør foreta seg. Som regel har han rett. Avdøde var en av lærerne hans.

Det blir rettssak. Det blir en voldsom oppmerksomhet.

En familie som har forsøkt å leve en anonym tilværelse, med et mest mulig ønske om å leve normalt, får et helt annet liv.
For moren Emma er det en brutal påminnelse om all intoleranse og misforståelse som alltid har rammet familien. For broren Theo er det et bevis på at intet er normalt pga Jacob. Og fremfor alt henger det tonangivende spørsmålet, er Jacob en morder?

Forfatteren har gjort en enorm research. Hun har hatt nær kontakt med spesialister på området. Utført flere intervju med pasienter med syndromet sammen med en av deres foreldre. Og hun har hatt en rådgiver på Jacobs alder.

Romanen har en god oppbygning. Hvert eneste kapittel starter med en autentisk kriminaletterforskning, i lovsform. Og handlingen inndeles i personavsnitt. Dvs at handlingen under hvert kapittel belyses av de berørte i persongalleriet. F.eks. Emma som er Jacobs mor. Theo, broren og Jacob selv. Samt øvrig persongalleri.

Språket flyter lett, til tross for at temaet i boka er omfattende. Og historien fenger, så før du vet ordet av det, er mange sider tilbakelagt.

Velkomponert og tankevekkende om en sårbar gruppe som alltid holdes utenfor.
Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar