mandag 25. mars 2013

"Flink pike" av Gillian Flynn

Flink pike
Gillian Flynn
Kriminalroman
473 sider
Font Forlag
2012
Oversatt av MNO, Stian Omland

 
Sist fredag var jeg innom bokhandleren her på Røa, og kjøpte noen romaner. Jeg kom til å lese denne først. Jeg hadde ikke oppdaget den, hadde det ikke vært for at jeg kom over en anmeldelse i en avis.

Jeg ser av omslaget at det hagler med terningkast 6.

Det kommer ikke frem av omslaget om denne utgaven er nr 1 eller 2. Derimot vet jeg litt om forfatteren og at dette er 3. utgivelse på norsk, og hennes definitive internasjonale gjennombrudd.

To attraktive unge mennesker, Amy Elliott og Nick Dunn møtes på et utested i New York på nyttårsaften. De er begge skribenter i hvert sitt tidsskrift. De finner tonen og slår følge sammen hjem. Tilfeldigheter rår, og de møter ikke hverandre på 8 måneder. Men da blir de etter hvert gift. Nedgangstider i byen fører dessverre til at begge får jobboppsigelser. Nick er i fra Missouri. Han har en tvillingsøster som en dag ringer han pga at deres mor har kort tid igjen. Deres far har fått Alzheimer og er parkert på et offentlig


sykehjem. Det er hardt å overtale Amy til å flytte til Midtvesten, da hun er NY jente opp av dage. Hun er enebarn, og foreldrene er rike.

Jeg kunne ha skrevet mer av handlingen, men hva vil det føre til? Jeg vil gjerne at dere kjære lesere skal få samme leseopplevelse som meg.

Jeg vil imidlertid forklare hvorfor jeg gir den terning 5.

Handlingen direkte mellom persongalleriets hovedpersoner løper over 8 år. Retrospektivt.  Den er original både i persongalleriet samt plot. Det første jeg merket meg, og som fanget meg var språket som jeg opplevde som presist og intenst. Da jeg så alderen på forfatteren ble jeg overasket, for jeg opplevde henne som særdeles klok. Hun skriver så rett på kornet. Hovedpersonene er over middels intelligente. Romanen er intens. Den er psykologisk. Det handler om psykopati. Vi vet at alt er mulig, da. Allikevel vil jeg tro at også du opplever flere parallelle hendelser og spenningskurver hele veien. Der skjer utvikling i romanen hele tiden. Flytting er allerede nevnt.. Jeg kan ikke røpe mer.

Plottet er imidlertid høyst uventet.

Jeg kan dessverre ikke gi toppkarakter. Til det er kulturen i amerikanske romaner altfor uvant/forskjellig for meg. Det blir rett og slett for djevelsk utspekulert, og jeg stiller en del kritiske spørsmål ifht økonomi og tidsrom i muligheten i handlingen

Utvikling er flytting, flukt, utviklingskrise generelt i forholdet, potensiell rettssak.

Språket, svært mange grove banneord, til tider vulgært.

Oppbygningen av romanen er genialt.

Fikk ikke sove før romanen var ferdiglest. Nå står Åpne sår og mørke rom for tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar