mandag 17. november 2014

"Råta" av Siri Pettersen

Råta
Siri Pettersen
Fantasy
504 sider
Gyldendal
2014

Siri Pettersen (f. 1971) brakdebuterte i 2013 med "Odinsbarn", den første boken i triologien Ravneringene. Boken vant Fabelprisen 2014, og ble nominert til Bokhandlerprisen, Bokbloggerprisen og Kulturdepartementets debutantpris. Siri har bakgrunn som designer, og vant Sporingprisen som årets nykommer for tegneserien Anti-klimaks. Hun har røtter i Finnsnes, Trondheim og Oslo, men bor nå i Søgne. Du finner henne høyst sannsynlig på kaffebar i Kristiansand. I følge forfatterkolleger er hennes superkraft "megamotivasjon" - evnen til å få kreative sjeler til å føle seg geniale.

Dette er oppfølgeren til den kritikerroste fantasysuksessen "Odinsbarn". I "Råta" møter vi grådighet, dødsfrykt og hevn. Det er den andre av tre bøker om Hirka, i serien om Ravneringene – en original, helstøpt og velskrevet norsk fantasyserie for ungdom og unge voksne.
"Odinsbarn" slutter med at Hirka går gjennom portene til vår verden, og forlater Ymslanda.


Handlingen i "Råta" foregår med andre ord i vår verden.

Hirka, det halelause odinsbarnet, som vi stiftet bekjentskap med i forrige bok, har et håp om å finne familien sin og et sted å høre til. Men i menneskenes verden må hun kjempe for å overleve. Hun behersker ikke språket, og hun evner bare så vidt å gjøre seg forstått. Dessuten har hun ingen penger, eller noe som helst grep om det moderne liv.
Til sist finner hun ly i kirken i York (i England). Der får hun lov til å bistå presten med arbeidet. 

Men uhyggelige ting er i ferd med å skje. Uten å vite det, jages nemlig Hirka av en fryktet blind, en krigsherre som befinner seg i eksil.
For tusenvis av år siden ble han fanget av menneskene. Han sprer råta, og sakte men sikkert dreper han vår verden. Det han behøver er Hirka: Hun er nøkkelen til hans frihet og til å få gjenerobret Ymslanda.

Hirka finner ingen annen utvei enn å rømme fra kirken.

Flukten utløser et ras av hendelser, men heldigvis får Hirka hjelp fra uventet hold…

Historien fortsetter der "Odinsbarn" slapp.

Denne gangen møter Hirka en totalt ukjent og døende verden. Hun blir syk av hjemlengsel. Og om ikke det var nok, jages hun like mye i vår verden som hun ble i Ymslanda.

For meg virker det som at forfatteren i "Råta" har fokusert mer på selve karakteren Hirka, enn på det som skjer rundt henne. For boken handler egentlig om hvem Hirka er, og om kraften til å overvinne råta.

Av og til går det kanskje litt fort i svingene. I hvert fall så fort at vår heltinne på kort tid befinner seg på såpass ulike steder som England, Venezia og Stockholm. Det er derfor ikke alltid like enkelt å følge med på hvor hun til enhver tid befinner seg.

Likevel er "Råta" en svært god bok, der historien som fortelles både er spennende og underholdende. Handlingsforløpet er dessuten lite forutsigbart, og det skjer nærmest uventede ting hele tiden. Og Hirkas jakt på hvem hun er ser aldri ut til å stoppe opp...

Selve historien foregår i en fremtid der verden slik vi i dag kjenner den, er i ferd med å dø.

Hovedpersonen, Hirka, kommer fra en verden som ikke er like utviklet som vår. Og hun legger derfor umiddelbart merke til de store forskjellene. Bl.a. lar hun seg i negativ grad påvirke av den dårlige luftkvalitetet og alt støy.

Dermed evner forfatteren det kunststykket å la samfunnskritiske spørsmål gli uproblematisk inn i handlingen. Dette synes jeg er veldig bra.
Jeg synes det er imponerende at forfatteren tar for seg den slags tematikk i en fantasy roman. Om enn på subtilt vis, er det likevel flott at hun fletter inn samfunnskritikk i boken, og således bevisstgjør den unge leseren.

"Råta" er en særdeles godt skrevet ungdomsroman i sjangeren fantasy, og definitivt en verdig oppfølger til "Odinsbarn". Som leser blir man dratt inn i handlingen allerede fra første side. Og der blir man (til aller siste side). Her er det nemlig både underholdning, spenning og virkelighetsflukt nok til å hekte fast leseren.

Dessuten bærer boken preg av en rik språkdrakt. Forfatteren har en mektig god penn og en enestående evne til å tilgjengeliggjøre historien.

Hun etterlater også noen ubesvarte spørsmål ved bokens ende. Så nå kan jeg nesten ikke vente med å lese hva som kommer til å skje med Hirka Halelaus i triologiens tredje og siste bok.

"Råta" er en god og anbefalelsesverdig bok, kanskje spesielt for ungdom og andre lesere med en viss forkjærlighet for fantasy. Dessuten egner boken seg like godt for gutter som jenter.

Og som sin forgjenger er boken intet annet enn et spenstig og originalt bidrag til norsk fantasy!


Les min anmeldelse av "Odinsbarn" her:
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/07/odinsbarn-av-siri-pettersen.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar