søndag 16. november 2014

"Rød som blod" av Salla Simukka

Rød som blod
Salla Simukka
Ungdomsbok
248 sider
Oversetter: Merethe Eidstø Kristiansen
Gyldendal
2014

Salla Simukka (født 1981) er finsk og forfatter av flere bøker for ungdom, oversetter av både skuespill og skjønnlitteratur for ungdom og voksne, kritiker, og redaktør for et litteraturtidsskrift. I 2013 mottok hun den prestisjetunge Topeliusprisen.

"Rød som blod" er første del i en finsk thriller-triologi som har tatt verden med storm, og der rettighetene er solgt til 47 land på rekordtid.

Triologien tar utgangspunkt i eventyret om Snøhvit, og ikke overraskende heter oppfølgerne: "Hvit som snø" og "Svart som ibenholt". 

"Rød som blod" er en spennende roman for ungdom, med referanser til et repertoar av eventyr, der det mest merkbare er Snøhvit.

Handlingen finner sted vinterstid i den finske byen Tammerfors. Det er den kaldeste vinteren på lang tid, og byens gater er hvite av frost.

Den 17 år gamle Lumikki Andersson bor på hybel alene, langt unna sine foreldre og en fortid som hun har lagt bak seg. Hun er elev ved en prestisjefylt videregående skole, kunstfaglig linje.
Lumikki er særdeles fokusert på skolearbeidet, med mål om å bli uteksaminert.

Hun holder på med sitt, og ligger unna det som ikke har med henne å gjøre. Derfor ignorerer hun de ulike klikkene, alt sladderet, og gjengene til skolens mest populære elever.

Men når hun finner vaskede femhundre-euro-sedler hengende til tørk på skolens mørkerom, forandrer alt seg. Det viser seg at tre medelever har fått tak i plastposer som inneholder blodstenkte pengesedler, og snart vikles hun inn i en verden der korrupte politimenn, mafia og narkotika er hovedingrediensene.

Hovedpersonen Lumikki er en selvstendig og svært så moden tenåring med en fortid som er innhyllet i mystikk og mørke. Hun er både ressurssterk og flink, men en enstøing.
Faktisk minnet hun meg litt om Lisbeth Salander, fra bøkene til Stieg Larsson.

Historien er både spennende og engasjerende, og utgjør en god blanding av krim, thriller og mystikk.

Dette er ikke en spesielt lang bok, men hvert kapittel er briljant skrevet, og kombinerer både intriger, svik, fare og frykt.

"Rød som bod" byr på en rekke hemmeligheter som gradvis blir avslørt. Likevel holder forfatteren noe tilbake. Dette vil nok, forhåpentlig, bli besvart i løpet av triologien.

Både plott og karakterer er av ypperste klasse. Og forfatteren pensler på med vakre beskrivelser av det finske landskapet, samtidig som hun gir leserne en spennende historie som hverken holder tilbake for mord eller skandaler.

Boken ga i hvert fall meg en meget fornøyelig leseopplevelse, og nå kan jeg nesten ikke vente med å lese mer av denne svært så talentfulle forfatteren.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar