lørdag 22. juli 2017

"Jeg gikk meg over sjø & land" av Tina Marie Tsiplakis

Jeg gikk meg over sjø & land
Tina Marie Tsiplakis
Illustratør Charlotte Håkonsen
Forfatter Siddhant Rihel Kumar
Barnebok
60 sider
Mangfold Forlag
2017

De som står bak dette prosjektet håper denne boken vil bli et godt verktøy for foreldre og voksne til å kunne ta opp samfunnsrelaterte temaer med barn. Prosjektet startet ganske enkelt med spørsmålet "hva er en flyktning?", fra en 5 år gammel gutt. Tina Tsiplakis, som fikk ideen til boken, ville svare så fordomsfritt som mulig på dette viktige spørsmålet. Det ble utgangspunktet for denne boken ved starten av 2016.

Med liten kjennskap til bokbransjen, kastet Tina seg ut i det, og bygget opp et stort nettverk som kunne hjelpe henne med å skape boken. Charlotte Håkonsen, Siddhant Rihel Kumar og Aiman Shaquara ble en del av teamet for å realisere "Jeg gikk meg over sjø og land". Alle har lagt ned mye arbeid for å realisere dette prosjektet.

Denne boken har blitt til takket være folkefinansieringen gjennom funde.no.

Han kom fra et land hvor latteren var blitt til gråt. Men i det nye landet ville han kanskje finne latteren igjen?

Det er sjelden jeg leser en barnebok som både har åpenbare litterære og pedagogiske kvaliteter. "Jeg gikk meg over sjø og land" tilhører så absolutt denne kategorien.

Det gode ved boken er at forfatteren Siddhant Rihel Kumar klarer å skrive lettforståelig og lettleselig, mens leseren ledes gjennom en god og lærerik historie. Det er en vanskelig balansegang å være både enkel i sitt språk og fortelle en viktig historie. Og historien fenger og er interessant for leseren - den behandler tematikk som krig, det å være flyktning, vennskap og det å være redd for noe ukjent. Den egner seg derfor utmerket for videre samtale med barn.

Før Isak på 8 år kom til Norge, levde han et helt annet liv i et land med krig. Likevel var han lykkelig. Han elsket å leke med katten sin, Leo, og hadde mange gode venner. Han la merke til at ting skjedde rundt ham, selv om de voksne ikke pratet om det mens han var der. Plutselig en dag ble det skumle han hadde sett på TV veldig ekte. Isak og foreldrene måtte derfor legge ut på en reise med en usikker fremtid i møte. De måtte flykte. Derfor lever Isak og hans foreldre nå i Norge. Krig er skremmende, men det er også overveldende å måtte lære et nytt språk, få nye venner og begynne på en ny skole, og Isak må alt på en gang.

Er det mulig å skrive en barnebok som både er relevant og godt fortalt? Selvfølgelig, og i høy grad er "Jeg gikk meg over sjø og land" en slik bok. Historien om Isak og det han opplever er rørende. Det kan være vanskelig for norske barn å gjøre seg kjent med problemene som asylsøkere og flyktninger kastes ut i når de skal integreres i det norske samfunnet, men med historien om Isak får de muligheten til å bli informert uten å bli belært, da det hele serveres som en god historie, som de selv kan lese og forstå.

Det er befriende og forfriskende å lese en lettlest bok som rommer en så stor dybde at det er sannsynlig at historien vil ha stor innvirkning på barna som leser den. En ting er å lese - i teknisk forstand å dekode bokstaver og sette dem sammen til meningsfulle sammenhenger - en annen viktig og verdifull ting er å nyte det man leser og bli beriket av det. Så man får lyst til å vite mer.

Med Isaks egne ord hører vi om følelsene av fremmedgjøring og separasjon og lidelsene krig påfører flyktningebarn og deres familier, og det spinkle håpet som får dem til å holde ut i prøvelsene.

Isak betyr "Han som vil le". Hva vil det si å være flyktning? Å flykte fra fare og sorg med et håp om sikkerhet og glede er noe som gjelder for svært mange mennesker i verden. Denne fortellingen er skapt med et mål om å vise barn hva det betyr å være flyktning. Kanskje vi ikke er så ulike som vi tror? Vi vil vel alle le? Og et godt grunnlag for å le sammen, er å forstå hvorfor din venn gråter.

Boken tar for seg alvorlige tema, men forfatterens fengende og lette tone gjorde også at jeg smilte lett. Selv om Isak havner i en ulykkelig situasjon, gir han ikke opp. Dette gjorde at jeg noen ganger glemte alvoret i historien - men kanskje gjorde det også slik at historien var til å holde ut.

"Jeg gikk meg over sjø og land" forteller en historie som man bare ikke kan slippe. Hovedpersonen, Isak, er en person som man virkelig liker, og hans kamp for å overleve er både ikonisk og spennende. Med sine beskrivelser av krig, ødeleggelser og psykiske traumer, høres kanskje boken noe dyster ut i sitt utgangspunkt, men alt det mørke og uhyggelige beskrives så elegant og følsomt at boken ikke blir for dyster. Og det er litt av en prestasjon, når man tar i betraktning at målgruppen er barn.

For øvrig er "Jeg gikk meg over sjø og land" flott illustrert av Charlotte Håkonsen. Tegningene hennes puster liv i Isak og hans historie med både alvor og et smil om munnen.

Denne flotte historien med flere lag og interessant symbolikk, bør i likhet med alle andre gode barnebøker, også leses av voksne.

Anbefales varmt!



1 kommentar:

  1. Tusen takk til de som jobbet på dette prosjektet. Det er viktig for barna å vite om hva skjer på flukt på en riktig måte.

    SvarSlett