David Walliams
Illustrert av Tony Ross
Barnebok, 9-12 år
464 sider
Oversetter: Sverre Knudsen
Aschehoug
2017
Barnebøkene til den britiske forfatteren og komikeren David Walliams ligger på bestselgerlistene i flere land, og hylles av kritikerne. Flere omtaler David Walliams som den nye Roald Dahl, og han er tre ganger nominert til Roald Dahl Funny Prize. Bøkene er oversatt til 46 språk.
David Walliams har solgt over 130 000 bøker i Norge.
"Bestefar på rømmen" forteller en spennende, men også, på mange måter, en lærerik historie.
Historien foregår i 1983. Det var en tid før Internett, mobiltelefoner og dataspill man kan holde på med i ukevis.
Den handler om et spesielt familieforhold - båndet mellom en ung gutt og hans kjære bestefar.
Jack er en tolv år gammel gutt som trives best alene, inne på rommet sitt. Han er sjenert og har ikke så mange venner. I stedet for å tilbringe dagene med å spille fotball i parken sammen med klassekameratene sine, holder han seg innendørs. Der sitter han og bygger på modellflysamlingen sin, som han er så glad i. Favorittene er fra 2. verdenskrig: Lancaster bombefly, Hurricane, og selvfølgelig bestefarens gamle fly, den legendariske Spitfiren.
Å være sammen med bestefaren gjør ham alltid glad.
En gang i tiden var nemlig bestefaren pilot i Royal Air Force, og under krigen fløy han en Spifire.
Det var ingenting bestefaren hadde større glede av enn å fortelle og dele eventyrene sine fra 2. verdenskrig, den viktigste perioden i livet hans. Det var en tid da modige RAF-piloter som ham kjempet for fedrelandet i slaget om Storbritannia.
Bestefaren, eller oberstløytnant Bunting, som han het under krigen, er fullstendig overbevist om at 2. verdenskrig fortsatt pågår.
Bestefaren er nemlig veldig forvirret, slik enkelte gamle mennesker er. Han har begynnende demens. Det er alvorlig, og dessverre finnes det ingen kur. Det kommer sannsynligvis bare til å bli verre og verre, helt til han en dag ikke engang ville huske sitt eget navn.
Jacks foreldre har sørget for at bestefaren snart skal få bo på aldershjemmet, Skumringen Slott, slik at han kontinuerlig blir tatt vare på.
Men én natt har bestefaren forsvunnet fra der han nå bor. Jacks far må dra ut for å lete etter ham, og når han ikke lykkes, følger Jack og moren etter for å se etter bestefaren. Jack er redd for at politiet vil bli involvert, og begynne å stille spørsmål. Skjemaer må fylles ut, og den gamle mannen vil bli "et problem". Leger vil plukke og pirke på ham, og på grunn av bestefarens tilstand vil han sannsynligvis bli sendt rett til aldershjemmet. For en som bestefaren, som har levd et fritt liv fylt med eventyr, vil det være som en fengselsdom. De er bare nødt til å finne ham.
Så husker Jack noe som bestefaren har fortalt ham, og som vil hjelpe dem med å finne det gamle flyveresset...
Jeg har lest flere av bøkene til Walliams og synes at "Bestefar på rømmen" er blant hans beste.
Den har en morsom og underholdende historie som gir god mulighet til å dykke ned i flere forskjellige dilemmaer og problemstillinger som lett kan knyttes til hverdagen, og som kan danne grunnlaget for samtale.
Boken formidler også følsom tematikk, som de følelser og beslutninger en familie som har blitt rammet av Alzheimers sykdom må forholde seg til. Jacks kjærlighet og respekt for bestefaren og hans fantastiske måte å samhandle med ham på og hjelpe ham, setter et godt eksempel for andre.
Det er for øvrig rikelig med nyttig informasjon om 2. verdenskrig i historien som fortelles.
"Bestefar på rømmen" er veldig lang, faktisk 464 sider, men det er ikke så ille fordi det også er mange sider med tegninger og fordi den er så artig å lese.
Den egner seg utmerket for høytlesning, eller som de litt eldre barna selv kan lese. Tony Ross' karakteristiske, litt sprø, kantede og humoristiske strek pryder forsiden og illustrasjonene, og gir god appetitt til videre lesing.
Boken har dessuten en god, stiv innbinding og en fornuftig papirkvalitet som det er enkelt å bla i.
"Bestefar på rømmen" er en flott bok som både underholder og gir noe så sjelden som velmenende moral. En meget anbefalelsesverdig bok.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar