onsdag 6. desember 2017

"Skjulestedet" av Pam Jenoff

Skjulestedet
Pam Jenoff
Roman
329 sider
Oversatt av Miriam Claire Lane
Cappelen Damm
2017

Pam Jenoff har gitt ut flere historiske romaner, og "Skjulestedet" gikk rett inn på New York Times' bestselgerliste da den kom ut i USA. Den er under oversettelse til flere språk. "Skjulestedet" er Pam Jenoffs første bok på norsk. Hun bor sammen med mann og tre barn i nærheten av Philadelphia.

Noa Weil er en seksten år gammel nederlandsk jente som har blitt gravid med en tysk soldat. Hun har bodd på et mødrehjem i Wiesbaden i Tyskland siden foreldrene oppdaget at hun var gravid, og kastet henne ut hjemmefra. Selv om Noa er nederlandsk, blir hun regnet for å være arisk, og barnet hennes, som ellers ville ha blitt fordømt som et uekte barn, unnfanget utenfor ekteskap, kan kanskje tas opp i Lebensborn-programmet og oppdras av en god tysk familie. Mødrehjemmet er - om ikke akkurat imponerende - moderne og rent, innrettet for å levere friske barn til Det tyske riket.

En kald oktobermorgen går vannet, men når babyen, en liten gutt, til slutt kommer ut med et skrik, får sykepleieren et merkelig uttrykk i ansiktet. Legen forsikrer at alt er bra og at barnet er friskt, men at det overhodet ikke ligner det perfekte raseidealet. Gutten har nemlig mørke øyne og lysebrun hud. Han kommer derfor ikke til å bli tatt opp i Lebensbornprogrammet.

Likevel blir Noa fratatt barnet, og senere fortalt at han er blitt sendt til et godt hjem. Det er umulig for henne å vite om de snakker sant.

Nok en gang kastes hun på dør. Noa får seg arbeid på en jernbanestasjon, hvor hun må skure gulv om dagen og sove i et lite rom om natten. I det minste er hun glad for å ha tak over hodet. Etter å ha vært der i nærmere fire måneder, får hun øye på en jernbanevogn full av jødiske spedbarn, tatt fra familiene sine, som skal transporteres til en konsentrasjonsleir i øst. Synet minner henne på barnet som ble tatt fra henne. Hun har mot nok til å ta et av spedbarna, som omtrentlig er på hennes egen sønns alder, og flykter inn i skogen med det i armene.

Hun løper i flere timer til hun kollapser i snøen. Hadde de ikke blitt funnet av Peter, klovnen på Sirkus Neuhoff, som har vinterkvarter i nærheten av skogen, ville de to ha frosset i hjel.  Peter introduserer Noa for herr Neuhoff, eieren av sirkuset. Han tilbyr ly til Noa og babyen - som hun kaller Theo og hevder er hennes bror - med den forutsetning at hun må være villig til å trene som luftartist og opptre med sirkuset, som snart skal ut på turne.

Herr Neuhoff ber Astrid Sorrell, sirkusets luftartist-stjerne og Peters kjæreste, om å trene Noa til å opptre i den flygende trapesen, nummeret som inntil nå har vært Astrids. Astrids vrede mot Noa er åpenbart; men hun vil ikke motstå seg Herr Neuhoff siden hun står i stor gjeld til ham.

Astrid, hvis opprinnelige navn er Ingrid, er vokst opp i et konkurrerende sirkus eid av hennes jødiske far. Flere år før krigen forlot hun familien og deres sirkus for å gifte seg med Erich, en tysk offiser, som hadde forelsket seg i henne mens hun opptrådte i trapesen. Men da Hitler kom til makten, endret forholdene seg, og Erich ble tvunget til å skille seg fra henne. Hun returnerte hjem fra Berlin, men fikk der rede på at familien hennes hadde forlatt området og at faren var blitt tvunget til å oppløse sirkuset. Til tross for at det hadde blitt ulovlig å ansette jøder, tok herr Neuhoff henne inn i varmen, forandret navnet hennes fra Ingrid til Astrid, og hyret henne til å opptre som Sirkus Neuhoffs luftartist-stjerne.

Forholdet mellom Astrid og Noa utspilles med Sirkus Neuhoff som bakteppe, hvis eksistens er truet av økonomisk knapphet, og av nazistene og deres grusomme mål om å utrydde såkalte uegnede og indisponible mennesker. Når de to kvinnene må jobbe sammen med å forberede seg på akrobatiske øvelser i trapesen, lærer de seg å stole på hverandre og utvikler etter hvert et nært vennskap.

"Skjulestedet" er en overbevisende roman om kjærlighet, lojalitet og offer under andre verdenskrigs ødeleggelser og forfølgelser i Tyskland.

Jenoff forteller en uforglemmelig historie om to sterke kvinner som kjemper om å overleve og beskytte dem de elsker.

Boken er skrevet i et fremragende språk. Forfatteren bruker krigens gru som en barsk kulisse for de mange følelsene som flyter gjennom romanen. Og hun gjør det godt.

De to hovedpersonene Astrid og Noa fremstår lys levende for leseren, men også bipersonene får ansikter.

"Skjulestedet" fortelles fra to synsvinkler, av Astrid og Noa, og følger det gripende og tidløse vennskapet deres.

Til tider fant jeg skiftene frem og tilbake i synspunkt mellom Noa og Astrid noe forvirrende. Dessuten virket noen aspekter av sluttscenene en smule kunstige. Imidlertid er disse svakhetene ved boken så små at jeg ikke synes de forringer selve historien, eller er med på å gjøre den mindre engasjerende.

Pam Jenoff skriver i etterordet at hun ble inspirert av den tragiske historien om "de ukjente barna", og også av et tysk sirkus som skjulte jøder under andre verdenskrig. Disse to forbløffende historiene kom hun over i Yad Vashem-arkivene. Likevel er ikke "Skjulestedet" biografisk, den er fiksjon. Forfatteren har tatt seg store friheter, men påpeker at hun er inspirert av de virkelige menneskene hun har støtt på i løpet av sine undersøkelser.

Jeg vil anbefale denne boken, særlig til de av dere som liker historisk fiksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar