torsdag 12. september 2019

"Velkommen til Floras kafé" av Jenny Colgan

Velkommen til Floras kafé
Jenny Colgan
Roman
409 sider
Oversatt fra engelsk av Hege Frydenlund, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Jenny Colgan er forfatter av utallige bestselgende romaner. Hun er født i Skottland og har bodd i Nederland, USA og Frankrike. Til slutt valgte hun det fuktigste av alle disse stedene og bor nå rett nord for Edinburgh med mannen Andrew, hunden Nevil Shute og tre barn. Hun liker kaker, Doctor Who og veldig lange bøker. Du kan lese mer om Jenny på nettsiden og Facebook-siden hennes, eller følge henne på Twitter, @jennycolgan.

Første bok i ny serie fra bestselgerforfatteren Jenny Colgan!

Tjueseks år gamle Flora MacKenzie bor i den enorme storbyen London, dit folk drar når de vil starte på nytt, hvor hun jobber som advokatassistent i et stort advokatfirma.

Flora er egentlig fra Skottland. Hun er født og oppvokst på den vindfulle nordskotske øya Mure, men følte seg tvunget til å flytte da hun ikke følte at øyas innbyggere kunne la fortiden være fortid. I pulserende London kan hun derimot være helt anonym.

Da en viktig arbeidsoppgave likevel tvinger Flora tilbake til øya, befinner hun seg med ett i den samme tilværelsen som da hun dro derfra, blant brødrene sine som knapt er i stand til å utføre grunnleggende husarbeid, og en far hun ikke har snakket med siden moren døde.

Morens død preger fortsatt hele familien i sterk grad, og ikke minst brødrene har vanskeligheter med å glemme at Flora bare stakk fra alt og lot dem være igjen med ansvaret.

Flora er sikker på at hun ikke blir på øya mer enn høyst nødvendig, men når hun en dag kommer over en notisbok full av oppskrifter som har tilhørt moren, er hun ikke fullt så sikker lenger.

For mens hun tilbereder alle rettene som hun og brødrene husker fra barndommen, oppdager hun ikke bare sin egen kjærlighet til kokekunsten, hun blir også kjent med moren og familien på en helt ny måte.

Hun begynner å revurdere livet sitt, de valgene hun har tatt og den håpløse forelskelsen hun har for sin kjekke, men arrogante sjef Joel.

Og før hun vet ordet av det, er hun eieren av en liten støvete kafé på havna.

Flora er fascinert av det stille livet på stille livet på øya, og burde det ikke også være noen potensielle kjæresteemner der?

"Velkommen til Floras kafé" er en koselig, underholdende og kanskje litt forutsigbar feelgood-roman, bygd på samme mal som Jenny Colgans tidligere romaner, der landsbymiljø, identitetskrise og kjærlighet står i fokus.

Colgan har så definitivt funnet sin egen nisje. Bøkene hennes har en rød tråd om å finne tilbake til røttene, men også om hvilket liv man ønsker seg.

"Velkommen til Floras kafé" er en hjertevarm roman man kan ikke la være å bli forelsket i, og som leses raskt på noen få dager. Historien, karakterene og tematikken er enkle å forholde seg til, men likevel blir boken aldri kjedelig. Det er nemlig alltid problemer som må løses, det hoper seg innimellom opp for hovedpersonen, og når du tror du vet hvordan boken ender, så tar historien en uventet vending.

Og til tross for det litt alvorstunge utgangspunktet med morens død og Floras avstandstagende til familien og sine røtter, er dette en søt og morsom bok som er lett å lese. Jeg ble i det minste veldig godt underholdt, mens jeg ventet på at Flora ville innse at et godt liv ikke er noe som kommer av seg selv, men noe man må jobbe etter for å få.

For øvrig er miljøbeskrivelsene svært gode, slik at man nærmest føler seg tilstede i handlingen. Det er vanskelig å ikke få lyst til flytte på landet, og i særdeleshet til Skottland, når man leser romanen.

Bakerst i boken finner man oppskriftene på noen av de rettene som Flora tilbereder på sin kafé.

"Velkommen til Floras kafé" er en typisk feelgood-roman. Neglebitende er den imidlertid ikke. Men en god og avslappende bok fra en vindfull nordskotsk øy kan man alltids nyte. Det kan i hvert fall jeg.

Jeg gir romanen mine beste anbefalinger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar