søndag 3. mai 2020

"Livredd for å leve, dødsredd for å dø" av Bjørn Sortland

Livredd for å leve, dødsredd for å dø
Bjørn Sortland
Ungdomsbok
178 sider
Piggsvin Forlag
2018

Bjørn Sortland har skrevet bøker i ulike sjangrer for barn, unge og voksne. Bøkene hans er utgitt i 23 land.

Han har vunnet flere priser, blant annet Deutscher Jugendliteraturpreis, Kritikerprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap.

16 år gamle Dina er født blind. Hun har lest et sted at halvparten av alle blinde føler seg mer ensomme enn andre. Hun liker ikke å skylde på at hun er blind, men hevder at hun tilhører den halvparten.

Dina mener også at hun ikke er noe morsom å være sammen med. Mange tror at folk med et handikap er ekstra positive og glade. Kanskje folk som ser, ikke orker tanken på at de er såkalt friske, de grøsser på ryggen av å tenke på at de teoretisk sett kunne vært som henne. De orker ikke å tenke på at slike som Dina kan være deprimert.

Derfor ønsker de veldig at hun har det kjempefint, at hun faktisk er glad for at hun er blind. At Dina ikke ser på problemer som problemer, men som positive utfordringer.

Dina synes hun blir behandlet som hjelpeløs. Dina kan passe på seg selv, men faren hennes tror at det er Lily, au pairen, som gjør det, i hvert fall når han ikke er hjemme.

Det har snart gått to år siden moren til Dina døde av brystkreft. Siden den gang har faren fått seg en ny kjæreste, Grete, som har flyttet inn til dem, sammen med sin datter Emilia. Jevnlig tar de med seg faren på sykleturer, gåturer i fjell og hei, reiser på helgeturer til Loondon, osv. Da må Dina holde seg hjemme sammen med Lily.

Dina synes ikke noe spesielt om de nye familiemedlemmene, så hun har flyttet ut i en av farens mange bobiler.

Faren driver et firma som heter Øyvinds Caravan & Camper-land, som selger campingbiler, bobiler og vogner.

Det står tretten forskjellige bobiler på en stor, gruslagt parkeringsplass utenfor huset deres. Før byttet Dina på å bo i en Challenger, en Pössl og en Adria. Nå har hun flyttet inn i en VW Camper Caravan fra 1962, som faktisk er den eneste av alle campingbilene til faren hun ikke får lov til å bo i. Men faren og hans nye familie er for øyeblikket bortreist.

Én kveld bryter en fremmed gutt seg inn i campingbilen. Han heter Tom T. og er på flukt fra en barnevernsinstitusjon. Han har til og med tent på et hus med vilje.

Tom T. blir ikke 18 år før om åtte uker, men å kjøre bil, det kan han.

Han tar med seg Dina på en biltur. Dina er usikker på om hun blir kidnappet, eller på om hun egentlig har lyst til å bli med. Tom T. virker grei, men hvem er han egentlig?

Dina ønsker å få med seg en konsert i Stavanger med det svenske bandet Kent, som for øvrig er hennes favoritt-band. Bandet er i ferd med en omfattende avslutningsturné, så dette blir siste mulighet til å høre dem opptre live.

Men det er lettere sagt enn gjort å komme seg til oljebyen, især når man verken har mat, penger, eller nok bensin på tanken.

Det er sjelden jeg har vært så beveget etter å ha lest en ungdomsbok. Med risiko for å måtte trekke det tilbake igjen, vil jeg påstå at dette er den beste romanen for ungdom som jeg kommer til å lese i år. Verken mer eller mindre.

Handlingen spenner over tre dager, og foregår i tidsrommet fra onsdag 19.10.2016 til fredag 21.10.2016. I tillegg har den en fin flyt, noe som nærmest får sidene til å vende seg selv.

Historien fortelles av Dina, noe som gir en litt annerledes, men interessant vinkling, i og med at hun er blind.

Både Dina og Tom T. er flerdimensjonale og meget interessante bekjentskaper, man blir sugd inn i deres univers - og hvis man er av en eldre dato, så blir man 16-18 år igjen.

Bjørn Sortland har et godt grep om karakterene sine, og han er flink til å beskrive mennesker og miljøer. Historien er engasjerende og gjenkjennelig i sin tematikk om mennesker i en besværlig livssituasjon og deres problemer.

Boken er veldig underholdende, og det er mye mer ved den enn man kanskje skulle tro.

"Livredd for å leve, dødsredd for å dø" er på mange måter en roman om å være annerledes, men også i stor grad om kraften til å endre sin fremtid.

Foruten det handler den bl.a. om å bli voksen før tiden og å bli sittende fast i en livssituasjon som er vanskelig å komme ut av, når man ikke har de beste kortene på hånden. Heldigvis er Dina en fighter som gjør rent bord i mer enn en forstand.

Kapitlene er korte og mange (det er 79 av dem), og boken er engasjerende og leses raskt.

Språket er ungdommelig og dialogbasert, og handlingen både fremadskridende og mettet.

Karaktertegningene er helstøpte og solide, og selv om Dina er blind, vil det være ganske enkelt for målgruppen, å gjenkjenne følelser og stemninger.

Derfor er "Livredd for å leve, dødsredd for å dø" en viktig bok, og så absolutt verdt en anbefaling.

Bjørn Sortland er en forfatter som evner å skrive til alle generasjoner, og denne medrivende ungdomsromanen kan leses av både unge og voksne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar