søndag 20. september 2020

"Blekkulf - Hval i trøbbel" av Bente Roestad

Blekkulf - Hval i trøbbel
Bente Roestad
Illustrert av Jerzy Olszak og Magdalena Markiewka
Barnebok, 3-6 år
33 sider
Egmont Kids Media
2020

Blekkulf er en av våre mest kjente miljøforkjempere, og han har engasjert barn i flere generasjoner, med sitt oppmuntrende budskap: "Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!". 

Hvis alle i Norge bruker minst en plastpose mindre i år, blir det fem millioner færre plastposer som kan blåse på sjøen eller havne andre steder i naturen. 

Bruk hodet, vi har bare en klode! Bli klok og glad sammen med Blekkulf og vennene hans.

Norges mest kjente miljødetektiv er endelig tilbake med en ny bok. Den handler om plast i havet, og heter "Hval i trøbbel".

Denne boken er utgitt av Egmont Kids Media. Forlaget har inngått et samarbeid med WWF Verdens naturfond og Nrk TV-aksjonen 2020. For hver Blekkulf-bok som selges går 5 kr til WWF og den viktige jobben de gjør med å rydde plast i havet.

Blekkulf og vennene hans leker gjemsel nede på havets bunn når de finner en tyggegummi, en brusboks, en plastflaske og én sko.

Nærmere land oppdager de at det flyter mer søppel. Det er nesten som en elv av plast som strømmer ut i havet. 

Plutselig høres det ut som at en tidevannsbølge av uling og jamring kommer mot dem. Det er hvalsang, men den høres veldig rar ut.

De svømmer mot lyden, og ikke så langt unna, ved den måneformede steinen, får de øye på hvalen Hvaldemar. Han ynker seg av smerte fordi han har svelget noe som han ikke har tålt. Han har veldig vondt i magen.

Hvaldemar har fått i seg for mye plast og søppel. Blekkulf og Rokkerolf må hale og dra for å få alle plastposene ut fra munnen hans. 

Og hvordan skal de få bort alt det som ligger nede i magen hans? Kan de klare å redde stakkars Hvaldemar?

"Blekkulf - Hval i trøbbel" er en fargerik og lettfattelig barnebok som tar for seg et svært aktuelt tema, nemlig plastforsøplingen av havet.

All plasten som flyter i overflaten eller synker til bunns er ikke bare en trussel mot hvalene, fiskene, fuglene og alt annet dyreliv i havet - det er også en trussel mot oss mennesker. 

"Blekkulf - Hval i trøbbel" er velegnet til høytlesning for små barn i alderen 3-6 år. Det kan være litt skummelt for barn å høre om og se hva forurensning kan gjøre av skade på naturen. Plast i havet kan være nok til å gi noen barn mareritt hvis de får lov til å se det på nyhetene eller en tilfeldig naturdokumentar om livet i havet. Men i denne boken blir de opplyst uten å bli skremt, og fortalt hva de konkret kan gjøre for å hjelpe.

Historien fortelles med humor, varme og har samtidig mye på hjertet.

Boken er både lekker og iøynefallende, og har et fint og lett tilgjengelig språk som passer godt til målgruppen.

Jerzy Olszak og Magdalena Markiewka har laget fine, detaljrike illustrasjoner, som gir en god visualisering av historien, og som ikke minst er med på å fremheve handlingen. Det er lett å forstå hva som skjer.

En fin, sympatisk og sårt tiltrengt bok som fokuserer på plastforsøplingen av havet uten å skremme eller løfte pekefingrene. 

Les den høyt. Det fortjener den.




Om årets TV-aksjon:

Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. Vi skal samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030.

Om WWF:

WWF Verdens naturfond er en av verdens største miljøorganisasjoner, og jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar