onsdag 5. mai 2021

"Dette dreper oss" av Tiger Garté

Dette dreper oss
Tiger Garté
Ungdomsbok
289 sider
Vigmostad Bjørke
2021

Tiger Garté (f. 1982) er forfatter og redaktør og debuterte med den kritikerroste romanen "Burnout" i 2007. Jo Nesbø delte Bokklubbprisen med ham for utgivelsen. I 2012 kom "Fuglehotellet", som han ble nominert til Bokhandlerprisen for. Garté er født i Surnadal, men bor nå i Oslo. 

"Dette dreper oss" er en rå roman om nådeløs natur og et nådeløst forhold mellom far og sønn.

I begynnelsen av mars 2020 forlater 16 år gamle Samuel Dalen alt og flytter ut i skogen sammen med faren for å overleve truslene om dommedag. Faren, Embrik, er en prepper som frykter atomkrig, invasjon, pandemier og myndigheter, og han har i mange år forberedt seg på å leve borte fra sivilisasjonen, overbevist om at fienden er ute etter ham.

Samuel har alltid blitt dratt mellom den manipulerende og autoritære faren og den snille, men fortvilte moren. Da moren dør, velger Samuel å tro på farens verdensbilde for å ikke bli forlatt. 

Faren er av den oppfatning at myndighetene i Norge ikke er forberedt på en krisesituasjon i det hele tatt, og derfor ikke i stand til å ta vare på innbyggerne.

Og etter at moren dør og de blir alene, har faren bare blitt enda alvorligere, villere og mer innbitt.

I skogen blir de selvbergere. I et prepper-øyemed, og i følge faren, er det i grunnen det lureste de kan gjøre. Bli helt uavhengige av samfunnet ellers. 

Men livet i skogen blir ikke som noen av dem har trodd - og valget Samuel tar, skal få katastrofale følger.

"Dette dreper oss" er en svært god ungdomsbok som det er verdt å lese – uansett alder.

Mange av oss fikk i mars 2020 en påminnelse om hvor fort en krise kan snu opp ned på tilværelsen. De fleste holdt hodet kaldt, mens enkelte skyndte seg til butikkene for å hamstre både mat og doruller i utstrakt grad og med korona-frykt. Dette var kanskje ikke prepping, men visse likheter er det så definitivt i handlingsmønsteret. 

Preppere ser gjerne for seg at en katastrofe eller en større krise gjør samfunnet tilnærmet umulig å leve i, med store begrensninger i ressurstilgangen. De tilegner seg kunnskaper og ferdigheter, samt samler mat og annet utstyr, for å være klare for det som inntreffer. Målet er overlevelse, trygghet og beredskap under krevende forhold.

Samuels far er en såkalt prepper. Jeg har aldri lest en bok for ungdom som tar for seg denne tematikken, men fenomenet er visstnok ikke så uvanlig som man skulle tro - ikke minst er det mange preppere i USA. 

"Dette dreper oss" er en realistisk ungdomsbok av det mer seriøse slaget. 

I tillegg til at handlingen er fengende, er boken godt skrevet i et flytende og ikke for vanskelig språk. Dessuten klarer Tiger Garté å få karakterene og historien inn under huden på leseren. 

Det tok kanskje et par kapitler før jeg var solgt, men da kunne jeg til gjengjeld ikke legge boken fra meg. 

Historien skildrer et ungt menneskes kamp så realistisk at mange i målgruppen vil kunne identifisere seg med Samuel. 

Utover å gi et godt innblikk i fenomenet prepping, beskriver den også hva som skjer med mennesker som lever på utsiden av samfunnet i lang tid. Den viser dessuten at man ikke kan forberede seg på hvordan man vil reagere i en presset situasjon. 

Et pluss ved denne boken er at alt blir fortalt fra Samuels perspektiv og hva han står midt i. Det brukes ikke noe abstrakt og reflekterende språk, men i stedet et jordnært språk som passer aldersgruppen og hans livsverden. 

Samuels motstridende følelser, f. eks. rundt faren sin, skaper troverdighet. 

Romanen veksler mellom nåtid og fortid, hvor man hører om Samuels barndom og ungdom. Den oppbygningen synes jeg fungerte veldig bra. Kapitlene er relativt korte, noe som er en stor fordel når den er delt opp på en slik måte. 

Boken beskriver tomrommet som moren har etterlatt seg, og hvordan Samuel sitter igjen med sitt enorme savn, men også med et litt skjevt forhold til sin bestemte far. 

Forfatteren tegner også et skremmende og redselsvekkende bilde av en far på randen av noe i hvert fall jeg vil kalle et sammenbrudd. 

Dommedagstemaet er interessant i seg selv, hvis man har en viss interesse for naturfag, men temaet får en også raskt til å tenke dypere. Reaksjonene og tankene som prepperne har og problemene de møter, fordi de har dette verdensbilde, minner også svært mye om handlingsmønstrene i fanatiske religiøse miljøer. Man kan nærmest si at forberedelsene til prepperne er av en religiøs karakter. Man kan også snu det og si at historien om Samuel like godt kunne ha funnet sted i et dypt religiøst hjem. 

"Dette dreper oss" stiller spørsmålstegn ved begreper som menneskelighet, lojalitet, familie og moral, og når drivkraften for selvoppholdelsesdriften blir det viktigste, er det skummelt å se hvordan mennesker blir mer rå og dyriske. 

Dette er en bok som ikke ligner på noe annet jeg har lest. Jeg kastet meg over den uten noen forventninger, men jeg vil våge å hevde at uansett hva jeg hadde forventet, kunne det ikke ha levd opp til inntrykket jeg nå sitter igjen med. Tilbake står en skarp og tøff, men realistisk fortelling uten mye håp. 

Alt i alt er historien en forfriskende fornyelse av ungdomsboken. En virkelig spennende ungdomsbok som garantert vil tiltrekke seg et bredt publikum. 

"Dette dreper oss" er en anbefalelsesverdig ungdomsbok som bør leses mer enn én gang. 

1 kommentar:

  1. Flott omtale! jeg likte også denne boken veldig godt :)

    SvarSlett