fredag 14. mai 2021

"Savnet" av Vibecke Groth

Savnet 
Vibecke Groth
Krim
400 sider
Liv forlag
2021

Vibecke Groth (1947) er bosatt i Oslo. Hun har tidligere vært dommer i Borgarting lagmannsrett og partner i et av Oslos større advokatfirmaer.

"Savnet" er en thriller som holder i spenning fra første til siste side, men det er også en fortelling om svik, hevn og vanskelige valg.

Boken er den femte i Vera Cappelen-serien. Bøkene er frittstående og kan leses hver for seg.

Det har gått femten år siden den 45 år gamle Karianne Holm forsvant sporløst.

Hun hadde fått den mest aggressive formen for underlivskreft, noe som gjorde at hun i tillegg til operasjon også måtte stråles og gå igjennom flere cellegiftkurer. 

Siden Karianne og ektemannen Jørgen var svært velstående, kunne kidnapping vært en mulighet, men politiet fant ikke noe mistenkelig, så etter en helhetlig vurdering konkluderte de ganske raskt med at det trolig dreide seg om et selvmord, og at hun ville bli funnet på en strand eller i skogen en eller annen gang. Slik var det som regel. 

Siden politiet ikke hadde noen grunn til å tro at Karianne forsvant som følge av en kriminell handling, ble det heller ikke brukt mye ressurser på å finne henne. Men liket av Karianne hadde aldri dukket opp.

Kariannes mann, Jørgen, hadde dødd noen år senere. Han ble funnet død av vaskehjelpen om morgenen hjemme i sin egen seng. Mye tydet på at det dreide seg om selvmord ved overdose.

Men én ting som virker påfallende, er at to relativt unge ektefeller forsvant eller døde hver for seg under spesielle omstendigheter.

En nyopprettet Cold Case-gruppe i Oslo-politiet (kalt CCO - eller cold case Oslo) bestående av etterforskere som på ulike vis har blitt degradert eller havnet i unåde, får disse sakene på sitt bord. 

Plutselig forandrer de seg fullstendig...

Det blir blant annet avdekket at Jørgen var utro og at han sågar hadde forlangt skilsmisse fra Karianne.

Men hva skjedde egentlig med Karianne? Er hun fremdeles i live, eller er hun død, kanskje drept? Tok Jørgen livet av seg? Eller var det et godt planlagt drap?

Advokat Vera Cappelen kommer også på banen. Hun har nemlig blitt engasjert av jusprofessor Olav Berg, Kariannes bror. Oppklaringen blir et kappløp mellom henne og Cold Case-gruppen.

Vibecke Groth har med "Savnet" skrevet en handlingsmettet og fengslende krim.

Forfatteren stuper rett inn i handlingen og holder spenningen oppe gjennom hele boken. Flere ganger underveis ble jeg overrasket over vendinger jeg ikke hadde sett komme i det hele tatt, og på den måten fanget handlingen meg raskt. 

Handlingsforløpet beveger seg frem og tilbake i tid mellom 2002, 2004-2010 og 2017. Handlingen er satt opp godt med mange ledetråder som peker i forskjellige retninger. Vi kommer også tett på etterforskernes arbeid, som er interessant å følge. 

Groth er flink til å beskrive arbeidet rundt oppklaringen. Det er aldri voldsomt eller blodig, så man kan slappe av og sove godt om natten etter å ha lest denne boken. 

Det er for øvrig en fin detalj at leseren og politiet (eller Cappelen) ikke har den samme informasjonen, noe som gir et godt innblikk i hvor komplisert en såkalt cold case kan være når alle detaljene ikke når frem til etterforskerne. Det gir også god effekt at forfatteren kryssklipper mellom den informasjonen som gis, og det øker spenningen for leseren.

Karakterbeskrivelsene er også meget gode. Man får god psykologisk innsikt i den enkelte persons liv, og dette betyr at man bedre forstår at de opptrer som de gjør.

Dessuten gir romanen et overbevisende innblikk i hvordan mennesker kan reagere i en svært presset situasjon.

Med sin realistiske fremtreden er Vera Cappelen en virkelig flott hovedperson å følge, og det skinner gjennom at forfatteren selv har bakgrunn fra rettsvesenet. Cappelens metoder er svært virkelighetstro, hvilket jeg liker godt. 

Språket er som alltid hos Vibecke Groth uten unødvendige ord og setninger, og det passer perfekt til sjangeren. 

Historien er velskrevet, språket flyter lett og sidene vender nærmest seg selv, så det er nesten umulig å ikke lese boken i et strekk. 

Hvis du ikke har lest de forrige bøkene til Groth, kan du godt begynne med denne, men jeg vil også anbefale de forrige bøkene hennes, siden de alle er gode og ekstremt velskrevne krimromaner. Sakene hun skriver om er også mer realistiske enn i så mange andre krimromaner, noe som også appellerer til meg. 

Og hvis muligheten er tilstede, bør du så absolutt lese dem i kronologisk rekkefølge, ettersom vi følger Vera Cappelen ganske tett, selv om hver bok har sin egen avsluttende historie. 

"Savnet" er en elegant, nervepirrende og velkonstruert krim. Hvis du bare skal lese én krim i år, velg denne. 

Anbefales! Terningkast 6! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar