fredag 5. juli 2024

"Ni dagers lykke" av Taylor Jenkins Reid

Ni dagers lykke
Taylor Jenkins Reid
Roman
336 sider
Oversatt av Tonje Nordkvelle Mikalsen
Cappelen Damm
2024

Taylor Jenkins Reid er en populær forfatter og essayist, bosatt i Los Angeles. Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk, blant dem BookTok-sensasjonen "Evelyn Hugos syv ektemenn" og "Daisy Jones & The Six", som ble kåret til beste historiske roman på Goodreads og er å finne som TV-serie på Amazon Prime.

"Ni dagers lykke" er en påminnelse om at det finnes flere veier til en lykkelig slutt.

Elsie Porter forventer ikke at noe ekstraordinært skal skje når hun drar ut en regnfull nyttårsdag for å hente en pizza som hun har bestilt. Likevel skjer det noe ekstraordinært når hun møter Ben Ross i køen foran disken. De får umiddelbar kontakt, og for begges vedkommende er det kjærlighet ved første blikk.

De blir forlovet og gift på rekordtid. Men lykken er kortvarig.

Én morgen, etter bare ni dagers ekteskap, drar Ben avgårde med sykkelen sin for å kjøpe frokostblanding til Elsie på storkiosken. Når han ikke kommer hjem og hun hører sirenene fra en ambulanse, løper Elsie ut og får greie på at hennes nye ektemann og livs kjærlighet har blitt påkjørt av en lastebil og drept momentant. 

På sykehuset, mens hun forsøker å ta inn over seg hva som har skjedd, finner hun ut at Bens mor Susan fortsatt er oppført som hans nærmeste pårørende, og at hun har full beslutningsmyndighet vedrørende begravelsen. Som om dette ikke var nok, fortalte Ben aldri sin mor om Elsie, som dermed ikke kan akseptere at de var gift. Elsie kan heller ikke bevise det, siden vigselsattesten ennå ikke har kommet i posten. 

Kan de to kvinnene likevel hjelpe hverandre på den tunge veien videre?

"Ni dagers lykke" er en lavmælt og meget velfortalt roman. En roman av den typen som definitivt går inn under huden på sin leser og som er vanskelig å gi slipp på.

Boken er nesten for mye for en sart sjel som min, men bare nesten.

Det er en stemningsfull roman med mye dybde. En sublim, vakker og barsk leseopplevelse om sorg, kjærlighet, liv og død.

Og ikke minst skrevet med stor psykologisk innsikt.

Språket er flott og artikulert, komposisjonen stram og overbevisende.

Det er to handlingsforløp i romanen. Det ene er på nåtidsplan og skildrer tiden etter Bens død, det andre er på fortidsplan og skildrer forholdet mellom Elsie og Ben. 

I nåtiden følger vi Elsie og Susan. De har problemer med å akseptere hverandre eller erkjenne den kjærligheten Ben hadde til hver av dem. En del av problemet fra Susans side er at hun ikke tror at Elsie var en viktig brikke i Bens liv, men også det faktum at hun, som så mange mennesker i Elsies liv, minimerer Elsies sorg fordi hun og Ben bare hadde vært gift en kort stund. Faktisk hadde de bare kjent hverandre i noen få måneder før de giftet seg. 

Men Elsie og Bens forhold og kjærlighet overfor hverandre var genuint, ikke bare en illusjon skapt for ettertiden. Ben var en særdeles romantisk og omtenksom mann, og Elsie var hodestups forelsket i ham. Varigheten av deres forhold hadde absolutt ingen betydning for smerten som Elsie nå føler over tapet. 

Når sorgen rammer, står vi nemlig som regel hjelpeløse tilbake – alt rundt oss går i stå, mens hverdagen fortsetter rundt oss.

"Ni dagers lykke" er en roman som gjør et sterkt inntrykk. Den handler om å lære å leve videre etter å ha opplevd et traumatisk tap, og å kunne stole på (og sette pris på) de som også var glade i din livs kjærlighet. Det er en autentisk, emosjonell og hjerteskjærende roman, som balanserer det triste fint med en lettsindighet slik at vi som lesere ikke blir overveldet fullstendig. 

De to handlingsforløpene fungerer for øvrig bra. Vi får blant annet vite hvorfor Ben aldri fortalte sin mor om hans kjærlighet til Elsie. Både Elsie og Susan håndterer sorgen på ulikt vis. Deres gradvise forståelse av den andres kjærlighet til Ben og dybden i denne, hjelper dem begge til vekst og forandring. 

Reid har på en fin måte fanget spekteret av følelser, sinne, frykt og den overveldende sorgen som gjerne kommer i kjølvannet av tidlig og uventet død. 

Det er lett å føle sympati med Elsie, men også med Susan, og især når vi blir fortalt at hun ikke bare sørger over Bens plutselige død, men også sin ektemann, som gikk bort bare et par år tidligere.  

Det er vanskelig å holde tårene tilbake når man leser denne romanen, men til syvende og sist er faktisk "Ni dagers lykke" en bok full av håp og helbred.

En veldig flott leseopplevelse! Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar