Det blå mellom himmel og hav
Susan Abulhawa
Roman
367 sider
Oversatt av Ragnhild Eikli
Aschehoug
2015
Susan Abulhawa (f. 03.06.70) er forfatter, menneskerettsaktivist, biolog og politisk kommentator. Hun debuterte med "Morgen i Jenin" (på norsk i 2011), som fikk strålende mottakelse og ble en internasjonal bestselger. Palestinske Abulhawa har kjent den palestinsk-israelske konflikten på kroppen. Foreldrene måtte flykte etter seksdagerskrigen i 1967, og familien ble splittet. Susans omflakkende barndom førte henne til Kuwait, Jordan og den okkuperte delen av Øst-Jerusalem. Etter hvert bosatte hun seg i USA, der frustrasjon over Vestens ensidige framstilling av palestinernes situasjon fikk henne til å begynne å skrive. Susan Abulhawa er glødende opptatt av palestinske barns situasjon og er grunnlegger av organisasjonen Playgrounds for Palestine, som bygger lekeplasser for barn i okkuperte områder. "Det blå mellom himmel og hav" (2015) er Abulhawas andre roman.
"Det blå mellom himmel og hav" er en sterk fortelling hvor internasjonal storpolitikk og familiehistorie er to sider av samme sak. Den handler om familie og røtter og om hvordan vi definerer oss selv. Det gjelder ikke bare palestinere, det
angår oss alle.
Familien Baraka lever et stille liv i landsbyen Beit Daras, som ligger i Palestina langs de gamle karavanerutene mellom Kairo i Egypt og Damaskus i Syria. Um Mamdouh (som betyr Mor til Mamdouh) har tidlig blitt enke og er kjent og beryktet i landsbyen for å kunne snakke med djinnen Sulayman. Hennes tre barn vokser alle opp til å bli sterke og selvstendige individer.
Eldste datteren Nazmiyeh har en skarp tunge og er den som må hente hjem moren fra hennes utallige vandringer i omgivelsene.
Sønnen Mamdouh blir tidlig familiens overhode. Han lærer seg alt om birøkting og ender til slutt opp i USA, der han føler skam over sin palestinske herkomst.
Den yngste datteren, Mariam, får oppmerksomhet fo sine høyst unike øyne, ett grønt og ett brunt. Hun lærer seg å lese helt på egen hånd, og har et treskrin fullt av drømmer.
Men livet for familien Baraka endrer seg dramatisk i 1948, da israelske styrker stormer landsbyen og ødelegger den, i sammenheng med at den israelske staten blir proklamert. Um Mamdouh og hennes barn blir tvunget ut på en lang reise mot Gaza med håp om at de der skal finne et fristed, en flukt som som vil gi konsekvenser for fremtidige generasjoner.
Seksti år senere, lever Mamdouhs barnebarn Nur i USA (Nur har som grandtanten Mariam ett grønt og ett brunt øye). Hun forelsker seg i en palestinsk lege og følger med ham til Gaza. Der lærer Nur sin familie å kjenne gjennom Nazmiyehs datter Alwan og barnebarnet Khaled, en gutt som lider av Locked-in syndrom (LIS) etter et israelsk bomberegn og som derfor ikke kan kommunisere på andre måter enn ved å blinke med øynene.
Med et handlingsforløp lagt til Palestina og USA, er dette en bok som på et kløktig vis vever sammen politikk og slektshistorie. Historien som fortelles er preget av redsel og smerte, men også av kjærlighet og håp.
"Det blå mellom himmel og hav" følger livene til familien Baraka fra Beit Daras til Gaza (og for noen senere til USA). I kjølvannet av eksilen, som sprer familien over hele jorden, fortelles en vakker historie om familiesamhold og oppsprukne røtter som avsløres gjennom bokens to store kvinneskikkelser, Nazmiyeh og Nur.
Det er en sammensatt historie, som fortelles fra ulike perspektiver, om tilpaningsevne og styrke i møte med fordrivelse og ydmykelse, understøttet av den palestinske søken etter frihet.
Nazmiyeh, matriarken som på mange måter er historiens omdreiningspunkt, synes for meg å være selve legemliggjørelsen av den palestinske motstanden. Hun er sterk, trassig, voldsomt beskyttende, klartenkt i møte med tragedier og umiddelbart sympatisk.
Dette er en vakker og trist historie om palestinske kvinner, om oppbrudd og flykt, separasjon og sorg, men også om overlevelse, familiesamhold til tross for enorme avstander og ikke minst kjærlighet.
Boken er lettlest og den er særdeles godt skrevet. Den er dessuten engasjerende, gripende, og innehar mange flotte sitater.
Forfatterens oppmerksomhet på detaljer er fengslende, og gjennom sine blendende karakterer, merkes det at hun skriver med både lidenskap og ærlighet.
Språket hennes er i tillegg stemningsfult og bevegende, og det utstråler følelser som garantert vil berøre selv den mest hardhudete leser.
"Det blå mellom himmel og hav" er en modig og inspirerende bok som fortjener å få mange lesere.
Flott omtale av denne gode boka. Du har fått med nettopp den sterke lengselen etter frihet som palestinerne søker. Håper at mange vil lese denne boka.
SvarSlettFlott omtale! Denne har jeg også lest og synes den er veldig, veldig god. Enig med Åslaug, håper mange leser den, for den har et viktig budskap.
SvarSlett