torsdag 15. mars 2018

"En sang for druknede sjeler" av Bernard Minier

En sang for druknede sjeler
Bernard Minier
Krim
640 sider
Oversatt av Christina Revold
Aschehoug
2018

Bernard Minier er født i Beziers og er vokst opp i Sørvest-Frankrike. "Hvis helvete var av is" er hans første roman og vant prisen for beste franskspråklige kriminalroman på Krimfestivalen i Cognac i 2011. To nye titler om kriminalførstebetjent Martin Servaz er under oversettelse til norsk. Sammen med landsmannen Pierre Lemaitre, står Bernard Minier i spissen for den nye franske kriminalbølgen som sprer seg til stadig nye land. Miniers bøker er foreløpig oversatt til 14 språk.

"En sang for druknede sjeler", andre bok om kriminalførstebetjent Martin Servaz, er nok en mørk og besettende krim fra en av Frankrikes største krimforfattere.

Med sine 18503 innbyggere, og nesten like mange studenter, er Marsac en rolig og pittoresk universitetsby i de franske Pyreneene. Avisene, som elsker sammenlikninger, kaller den lille byen for "Sørvest-Frankrikes Cambridge".

En regnfull natt blir en ruset og desorientert gutt funnet sittende ved kanten av et svømmebasseng. I bassenget flyter det mange dukker rundt om i vannet. Inne i huset ligger den trettito år gamle professoren hans, Claire Diemar, druknet i et badekar, bundet med et tau. Det er noe ritualistisk ved drapet.

Når politiet ankommer åstedet, hevder gutten at han ikke kan huske noe, men det synes klart at han har hatt et slags forhold til den kvinnelige professoren. Var det noen andre i huset den kvelden?

Alt tyder derimot på at det er gutten som har begått drapet.

Kriminalførstebetjent Martin Servaz ved Kriminalavdelingen i Toulouse, får en hysterisk telefonsamtale fra sin tidligere kjæreste fra studietiden, Marianne. Den hovedmistenkte gutten er nemlig hennes sønn Hugo, og hun bønnfaller Servaz om å etterforske saken. Det er umulig for ham å si nei.

Samtidig får han en kryptisk epost som kan tyde på at den rømte seriemorderen Julian Hirtmann er tilbake - og at han kanskje befinner seg litt for tett på. Er det bare en tilfeldighet at Servaz selv har studert i Marsac, og at hans datter Margot nå går på skole i byen?

Etterforskningen tar en personlig og svært farlig vending. Og i takt med at Servaz, sammen med kollegene Esperandieu og Irene Ziegler, dykker ned i saken, åpenbares det at den gjemmer på gamle ritualer, hemmeligheter og tidligere synder.

I et kappløp mot tiden - og døden - må Servaz finne ut hva som kan være motivasjonen bak drapet på Diemar, og ikke minst, hvem det neste offeret vil være.

"En sang for druknede sjeler" er en uavhengig fortsettelse av Miniers første roman, "Hvis helvete var av is", og en perfekt konstruert, mørk og stemningsfull krim.

Selv om drapsgåten ikke har noe med den første romanen å gjøre, kan ikke det samme sies om store deler av historien. Mange av karakterene, inkludert seriemorderen Julian Hirtmann og kriminalførstebetjent Servaz' noe besværlige, men lojale medarbeidere, Esperandieu og Irene Ziegler, er med i denne boken, og har samtlige en bakhistorie som ble fortalt i "Hvis helvete var av is". Man kan lese "En sang for druknede sjeler" som en frittstående bok, men jeg vil likevel anbefale andre å lese "Hvis helvete var av is" først.

Men denne romanen er ikke desto mindre et fantastisk stykke arbeid, som omfatter et stort persongalleri, flere sidehandlinger og mye psykologisk angst, spesielt i hovedpersonen Martin Servaz' karakter. Det hjelper heller ikke at han fortsatt har følelser for moren til den drapsmistenkte Hugo, eller at datteren hans Margot, går på skole i byen der mordet fant sted, eller at seriemorderen Hirtmann har sendt han e-poster som inneholder trusler mot enten Servaz selv, eller noen av dem han bryr seg om. For øvrig gjør bokens intrikate plott den til en like mye psykologisk thriller som en krimroman. For når du tror at du endelig har grepet om én karakter, kommer det noe som vil få deg til å tvile på det.

"En sang for druknede sjeler" forfølger flere sidehandlinger og falske spor, men jeg synes faktisk det er en styrke. For Minier vever dem nemlig sømløst inn i selve hovedhandlingen.

Miniers talent for distinktive og flotte beskrivelser av selve miljøet og det atmosfæriske er utvilsomt stort. Og når det gjelder karakterrutviklingen fra første til andre roman, er den både fascinerende og god, selv om Martin Servaz fortsatt er hovedkarakteren, og således mest involvert i handlingen. Denne gangen får vi også se flere glimt av den unnvikende seriemorderen, Julian Hirtmann.

Noe jeg liker med Minier, er at han ikke synes å være redd for å gå lenger enn den gjennomsnittlige krimforfatter, og har laget et helhetlig og komplekst univers som er fantastisk å bevitne.

Minier skriver tydelig og lett forståelig. Ingenting synes å være tvunget eller lite gjennomtenkt. Plottet utfolder seg i stadig nye vrier og vendinger, mens Minier skreller av lag for lag, og avslører litt etter litt. Hele tiden mens spenningen bygger seg opp.

Minier har til nå utgitt to velskrevne krimromaner og utviklet en sterk personlighet i Martin Servaz. "En sang for druknede sjeler" er en bok som jeg ikke bare vil anbefale de med forkjærlighet for krim, men til alle som liker et intelligent plott med mye psykologisk spenning. Jeg ser i hvert fall frem til den neste boken i denne knallgode serien.

"En sang for druknede sjeler" er en absorberende roman som sitter i lenge etter at man har lest den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar