tirsdag 7. august 2018

"De sovende" av Stephen King og Owen King

De sovende
Stephen King og Owen King
752 sider
Thriller/Horror
Oversatt av Brita Møystad Engseth
juritzen forlag
2018

Stephen King har skrevet mer enn 50 bøker, alle bestselgere over hele verden. Flere av hans bøker er filmatisert. King har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Edgar Award og National medal of Arts. Han bor i Bangor, Maine i USA, sammen med sin kone, forfatteren Tabitha King.

Owen King er forfatter og redaktør. Han har også undervist i kreativ skriving ved Columbia University og Fordham University. Owen King er gift med forfatteren Kelly Braffet.

Far og sønn King skriver sammen for første gang - det blir mer enn dobbel spenning!

I en fremtid så nær og virkelig at det kunne vært nå, rammes kvinner det mystiske Tornerose-viruset. Når de legger seg til å sove, blir kroppene deres innhyllet i en tynn kokong. I søvnen forlater bevisstheten deres vår verden. Forstyrres kokongens skjøre ytre, vekkes kvinnene til en spektakulær og voldelig transe.

Handlingen foregår i den amerikanske småbyen Dooling (i Appalachene i Vest-Virginia) som er dominert av et stort kvinnefengsel. Mennene overlates brått til seg selv og sine verste primale drifter.

Men én kvinne, den mystiske Evie Black, er immun mot sovesyken. Hun er den eneste kvinnen på jorden som våkner om hun sovner. Og mens desperasjonen stiger blant mennene, kjemper to ulike fraksjoner - ledet av psykiateren Dr. Clinton (Clint) Norcross og viltvokteren Frank Geary - mot hverandre i kampen om hennes videre skjebne. Skal Evie beskyttes eller ødelegges? Er hun et medisinsk under eller en demon som må drepes?

Denne dystopiske thrilleren er skrevet av den berømte skrekkforfatteren Stephen King og hans sønn Owen King. Selv om jeg ikke tidligere har lest noen av Owen Kings bøker, kjenner jeg godt til Stephen King og hadde derfor ganske så høye forventninger til denne romanen. Disse ble delvis innfridd.

"De sovende" starter med en oversikt over persongalleriet. Jeg kunne raskt se at det var mange karakterer, og fryktet av den grunn at det til tider ville bli vanskelig å holde oversikt over det store antallet. Heldigvis var ikke dette tilfellet. Far og sønn King er nemlig eminente til å beskrive karakterene, slik at de er godt synlige på netthinnen og enkelt å holde styr på igjennom hele boken. Dette er meget imponerende!

Karakterene er komplekse og sammensatte, noe som gjør dem både troverdige og interessante. Visse får man et godt inntrykk av, mens andre igjen er direkte frastøtende. Jeg lot meg dessuten imponere av forfatternes innsikt i den menneskelige psykologi.

Dessuten evner de å skape dramatikk og spenning allerede fra første side og trekker leserne inn i sitt litterære univers. Miljøbeskrivelsene er detaljerte, slik at man nærmest føler seg tilstede i handlingen. Vi får også et godt innblikk i de ulike personenes følelser og kampene de kjemper mot hverandre, deres usikkerhet og frykt for hva som kan skje, samt refleksjoner de gjør seg rundt situasjoner de havner i. Vi møter så mange forskjellige skjebner at lesingen ikke på noe tidspunkt blir triviell - selv om det er en lang bok.

Vi følger menneskene i det lille samfunnet før Tornerose-virusets utbrudd, under selve utbruddet og kvinnenes desperate kamp for å holde seg våkne mens de håper på en kur. Når de fleste kvinnene sover, følger vi dem også inn i drømmeverdenen og det kaoset som følger i den verdenen de kom fra, der mennene fortsatt er og håper å finne en måte der kvinnene kan vekkes til live igjen. Det var ganske interessant å lese hvorledes ting foregikk i drømmeverdenen hvor det bare var kvinner, i motsetning til den verden hvor det bare var menn. Det var noe stereotypisk, men likevel tankevekkende lesing, som man ikke kan unngå å reflektere litt over, når siste side er lest.

Imidlertid tilbyr ikke boken bare interessant lesing på det psykologiske plan - spesielt i den siste delen av boken er det også mye action, og man fornemmer tydelig det kaoset Tornerose-viruset frembringer.

Romanen er for øvrig svært velskrevet og lettlest. Selv om "De sovende" er skrevet av to ulike forfattere fremstår den som en helhet og med samme gode språk gjennom hele boken.

Far og sønn King har også flettet inn samfunnskritikk i fortellingen uten at det virker tilgjort.

Til sist får vi en god avrunding av historien. Stephen King og Owen King har skrevet en spennende, men lang roman (en murstein av en bok!). Det tok litt tid før jeg virkelig ble fanget av historien - kanskje fordi jeg leste den i for små biter. Men da jeg først ble fanget, kunne jeg ikke slippe boken fra meg. Likevel satt jeg og ønsket mer - men det var bare fordi det var et så spennende univers å være en del av og ikke fordi boken manglet noe.

"De sovende" er en dystopisk thriller som absolutt er anbefalelsesverdig, og det er faktisk vanskelig å beskrive hvor mye jeg egentlig likte den.

Stephen King er kjent for å være en svært så produktiv forfatter. Hans forfatterskap strekker seg over flere tiår og viser stor variasjon med hensyn til både innhold og tematikk. På sitt beste er han i en klasse for seg selv. Når man sier Stephen King, så tenker vel de fleste på grøssere, men denne nye tankevekkende romanen, som han har skrevet med sønnen Owen King, bør appellere til alle leserne.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Denne boken likte jeg også veldig godt, selv om den var i lengste laget.

    SvarSlett