tirsdag 2. oktober 2018

"Den stumme døden" av Volker Kutscher

Den stumme døden
Volker Kutscher
Krim
576 sider
Oversatt av Sabine Gisin og Pål H. Aasen
Bazar Forlag
2018

Volker Kutscher har skrevet seks bøker om Gereon Rath. I likhet med Gereon Rath er Volker Kutscher fra Köln. Kutscher har studert germanistikk, filosofi og historie, og har en bakgrunn som journalist. "Den våte fisken", den første boken i serien om Gereon Rath, er filmatisert og er Tysklands mest påkostede tv-serie noen gang. "Babylon Berlin", som serien heter, vil også bli vist på norsk tv.

"Den stumme døden" er en frittstående oppfølger til "Babylon Berlin", og er bok nr. 2 i Volker Kutschers serie om Gereon Rath.

Berlin 1930:
Weimarreublikkens eklektiske kosmopolitiske verden er i ferd med å dø ut, og de blodige konfrontasjonene mellom nazister og kommunister er i ferd med å kulminere i det kommende tredje riket. Tiden er preget av forfall og korrupsjon.

Dette skaper en perfekt ramme for historien til å utforske den menneskelige psyke.

Førstebetjent Gereon Rath har vært i Berlin i et drøyt år og er nå i ferd med å finne seg tilrette. Han har til og med fått sitt eget kontor med navnet på døren, på politihovedkvarteret Alexanderplatz, og en makker han trives med, dvs. en som tar den sure jobben med dekke for han overfor overbetjent Wilhelm Böhm, deres nærmeste sjef. Sjefen på drapsavsnittet, avdelingssjef Gennat, har reist til Düsseldorf for å etterforske en grusom serie med uoppklarte drap, og Böhm kan derfor fritt sette Rath til mer trivielt rutinearbeid, eller ubetydelige småtterier som han kaller det. Slik blir Rath sendt ut til filmstudioet, Studio Terra, hvor det har vært en ulykke med et dødelig utfall.

Offeret er den berømte skuespillerinnen, Betty Winter. Hun var La Belle Films stigende stjerne, og døde midt under innspillingen av lydfilmen "Torden og kjærlighet", da en lysprosjektor falt ned og drepte henne. Men Rath får snart mistanke om at det ikke var et uhell, men et nøye planlagt mord.

Når en annen skuespiller blir funnet drept, med stemmebåndene skåret ut, er det klart at en eller flere mordere er på ferde i Berlins filmverden. Samtidig melder spørsmålet seg om det er en forbindelse med det formodentlige drapet på Betty Winter?

Etterforskningen fører ham inn i konkurrerende filmprodusenters stridigheter og Berlins underverden. Motsetningene mellom nazister og kommunister hardner til, og det topper seg i nazisten Horst Wessels begravelse. Samtidig har Gereon Rath sitt å stri med, og trusselen om suspensjon henger over ham. Ikke rart at det hele er i ferd med å vokse ham over hodet...

"Den stumme døden" er en fantastisk krimroman med et godt øye for detaljer av selve perioden og Berlins politiske realiteter. Politistasjonen, hierarkiet, gatene og barene kommer alle til liv. Dette er en smart historie om drap, og den er avkortet med en fartsfylt avslutning som er svært mørk, men likevel med den vittige naturen som særpreger denne romanen.

Selve handlingen, som for øvrig er spennende, foregår over 2 uker, fra 28. februar, 1930 til 14. mars. Og det er flere overraskende vendinger underveis som vil få deg gjette gjennom denne bokens særdeles tilfredsstillende plott.

Parallelt med etterforskningen, følger vi Rath og hans forhold til kvinner og ikke minst foreldrene. Især forholdet til faren, Engelbert Rath, som selv er kriminaldirektør i Köln.

Volker Kutscher er en dyktig formidler av atmosfæren til et frenetisk Berlin i 1930. Kampene mellom kommunister og nazister rir i bakgrunnen i en by hvor folk kan finne interessante barer og restauranter og hvis de ønsker det, narkotika.

På briljant vis fanger han denne tidsalderens kynisme, og det er tydelig at det ligger et enormt research-arbeid til grunn for boken.

Volker Kutscher har visstnok skrevet syv bøker i Gereon Rath-serien (kun de første er to utgitt på norsk). Slik jeg ser det, kan dette fort bli en av de bedre historiske detektivseriene hvis standarden som er satt opprettholdes.

Karakterskildringene er gode og troverdige. Hovedpersonen, Gereon Rath, har mange av egenskapene til den ensomme ulven. Han har liten respekt for autoriteter, han liker å gjøre ting på sin egen måte, han har en nese for problemer, han krangler med kollegaene, og han stoler ikke på så mange mennesker. Men Rath er en smart fyr og standhaftig nok til å markere sitt eget territorium.

"Den stumme døden" er en lang bok på hele 576 sider, men den holdt meg fanget fra første til siste side.

Nå kan jeg nesten ikke vente på neste bok i serien, Volker Kutscher måte å skrive på er nemlig så vanedannende.

1 kommentar:

  1. Jøss, så bra at du ble så begeistret. Det går litt tregt med meg må jeg innrømme, men det handler nok også om oppstykket lesing og ander bøker imellom..

    SvarSlett