tirsdag 13. november 2018

"Kastanjemannen" av Søren Sveistrup

Kastanjemannen
Søren Sveistrup
Krim
512 sider
Oversatt fra dansk av Inge Ulrik Gundersen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Søren Sveistrup (f. 1968) er en internasjonal manusforfatter og produsent av flere TV-serier. Fra 2007 til 2012 var han manusansvarlig og skaper av "Forbrytelsen", som senere har vunnet flere internasjonale priser og blitt solgt til mer enn 100 land. "Kastanjemannen" er Sveistrups første roman.

I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er blitt drept på makabert vis og etterlatt på en lekeplass. Hennes ene hånd er skåret av. Fra bjelken over verandaen på lekestua, bak den døde kvinnen, henger en kastanjemann og dingler i vinden, viklet inn i snoren den er festet i.

På Politihuset i København, i Avdelingen for Personfarlig Kriminalitet, det såkalte drapsavsnittet, huser den unge og talentfulle etterforskeren Naia Thulin. Hun har bare vært ni måneder i avdelingen, men vil heller bli overflyttet til NC3 (National Cyber Crime Center). Før sjefen vil se på hennes søknad, blir hun derimot satt til å etterforske deres nyeste

sak. Og hun kan like gjerne ta med sin nyeste kollega som makker. Den nye kollegaen, den utbrente etterforskeren Mark Hess, har sluttet seg til avdelingen etter å ha vært utplassert i Europols hovedkvarter i Haag, plutselig permittert og beordret til København for å stå skolerett fordi han hadde tabbet seg ut på en eller annen måte.

Parallelt med denne historien følger boken Danmarks sosialminister Rosa Hartung. Hun er omsider klar til å gå tilbake til sitt arbeid etter lang tids permisjon. Et snaut år tidligere mistet hun nemlig sin datter. Den tolv år gamle jenta forsvant på vei hjem fra trening. Bagen og sykkelen hennes ble funnet henslengt i en skog, og noen uker senere ble en ung datanerd pågrepet. Han hadde flere overgrepsdommer i bagasjen, og rekken av indisier og beviser var overveldende. Under avhør tilsto han ugjerningen, og det endte til slutt endte med en domfellelse. Likevel ble datterens kropp aldri funnet, noe som naturlig nok har vært en stor belastning for Hartung og familien.

Hele hennes verden rystes på nytt, når politiet finner datterens fingeravtrykk på kastanjemannen over den drepte kvinnen. Hvordan kan det ha havnet der?

Når flere lik og kastanjemenn med fingeravtrykk fra den savnede og antatt døde jenta dukker opp, er det mye som tyder på at saken som vedrører ministerens datter og de drepte kvinnene har en tiknytning til hverandre.

Iherdig forsøker Thulin og Hess å finne forbindelser mellom ofrene, men noen sammenheng er ikke lett å se ved første øyekast - annet enn at de er kvinner.

Ting utvikler seg, og politiet føler hele tiden at de ligger et skritt bak med etterforskningen. Thulin og spesielt Hess presser på for å få gjenopptatt saken om Rosa Hartungs datter, men deres forespørsel blir kontant avvist av drapssjef Nylander, for den saken er oppklart og avsluttet. Dessuten vil det være svært ødeleggende for avdelingens renommé hvis det har vært gjort noen feil.

Thulin og Hess kjemper mot tiden, de frykter at morderen har en plan og at flere liv står i fare.

"Kastanjemannen" er en meget god krim. En skikkelig pageturner, i ordets rette forstand.

Boken byr på pulserende og ubarmhjertig spenning, såvel som et genialt og uforutsigbart plott, fult av uventede vendinger.

Jeg kan ikke si annet, enn at jeg er imponert over Søren Sveistrup, hans kreativitet, oversikt og detaljoppmerksomhet, spesielt når jeg tenker etter hvor mye som skal til for å holde styr på en historie av dette kaliberet. Det levner nemlig liten tvil om at "Kastanjemannen" er skrevet av en meget talentfull forfatter som virkelig kan sitt fag.

"Kastanjemannen" er med andre ord en svært lesverdig kriminalroman. Dette skyldes en rekke ting, blant annet forfatterens evne til å skape karakterer som fremstår levende og realistiske. De er mennesker, med de feil og mangler vi alle har.

Persongalleriet er dermed troverdig. Dette gjelder for hovedpersonene, men også for de mer perifere karakterene, og det vises både gjennom dialogene, deres handlemåter og følelsesmessige reaksjoner gjennom hele boken.

Naia Thulin er en av hovedkarakterene. Hun er etterforsker, bor sammen med datteren sin Le og har en liten omgangskrets, noe som egentlig synes å passe henne bra. Hun er en intelligent, dedikert og kompetent etterforsker, men har et ønske om å klatre i karrierestigen og skifte avdeling. Makkeren Mark Hess, som har blitt sendt hjem til drapsavdelingen fra Europol grunnet en disiplinærsak, er også intelligent, men fremstår mer beregnende enn Naia, og det merkes tydelig at han ikke av fri vilje befinner seg i drapsavdelingen. Det er ellers interessant å følge de to hovedpersonenes utvikling gjennom boken, som begge helst vil jobbe andre steder, og se det engasjementet de likevel legger i å få oppklart sakene, både sammen og hver for seg.

"Kastanjemannen" har dessuten flere overraskelser, og det er nær sagt umulig å gjette seg til hvem morderen er.

Boken er velskrevet, språket er godt og flytende, og de korte kapitlene - som det er hele 130 av - gjør den særdeles lettlest. Det er en forholdsvis lang bok, (512 sider!) men ingen steder er den direkte kjedelig. Tempoet er solid hele veien gjennom og hver gang det føles ut som at handlingen er i ferd med å dabbe litt av, oppstår det et nytt dilemma eller så dukker det opp et nytt offer.

Forøvrig er ikke dette en krim for sarte sjeler, i og med at den inneholder noen svært barske skildringer av både mord og andre ubehageligheter. Du er herved advart.

Boken er spennende fra start til slutt. Og de korte kapitlene som følger ulike personer - som alle ender med små cliffhangere - gjør at man har store problemer med å legge den fra seg.

"Kastanjemannen" er en helstøpt kriminalroman. Kan kun anbefales på det sterkeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar