torsdag 29. november 2018

"Ditt fantastiske hjerte" av Jørgen Gravning

Ditt fantastiske hjerte
Med eller uten flimmer og smerte
Jørgen Gravning
Sakprosa/Populærvitenskap
334 sider
Aschehoug
2018

Jørgen Gravning er spesialist i indremedisin og har doktorgrad i hjertesykdommer. Til daglig jobber han som overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål. "Ditt fantastiske hjerte" er hans første populærvitenskapelige utgivelse.

Det angår deg. Det handler om hjertet ditt.

I "Ditt fantastiske hjerte" forteller hjertespesialist Jørgen Gravning alt du trenger å vite om dette fantastiske organet som er kroppens viktigste muskel.

Naturlig nok har de færreste av oss et bevisst forhold til våre indre organer, så lenge alt fungerer som det skal. For oss mennesker er livet så mye mer enn biologi.

Vi kommer ikke utenom at hjertet kan rammes av sykdommer. I mange tilfeller rammer hjertesykdom brått og brutalt. Hjertemedisinen er et fag som i stor grad handler om liv og død. Dette er også grunnen til at mistenkt hjertesykdom skaper stor bekymring hos de fleste av oss, og naturlig nok gjør at interessen og kunnskapsbehovet øker. Har jeg fått hjerteinfarkt, eller er det bare muskelsmerter? Hvor høyt er høyt blodtrykk? Kan hjertet mitt helt plutselig bare stoppe? Kan hjertesvikt behandles? Er kolesterolmedisiner farlige? Og hva er egentlig hjerteflimmer?

Den gode nyheten er at hjertesykdom i stor grad kan forebygges. I tillegg kan legestanden tilby høyspesialisert diagnostikk og behandling når sykdommen rammer, takket være det siste århundrets rivende teknologiske utvikling.

Gravning skriver at han ofte skulle hatt bedre tid i møte med pasientene - til å fortelle og forklare. Når liggetiden på sykehus stadig krympes på grunn av økte krav til effektiv pasientlogistikk, kan det være krevende å sikre seg at alle får tilstrekkelig og tilpasset informasjon. Mange brenner inne med bekymringer, og viktige spørsmål kan dukke opp lenge etter sykehusbesøket. Den enorme informasjonsmengden som finnes på Internett kan være en kilde til både forvirring og økt bekymring, siden de færreste har forutsetninger for å sile sant fra usant og relevant fra irrelevant. Dette er grunnen til at han bestemte seg for å forsøke å formidle det hjertemedisinske fagfelt på en lettfattelig måte - fortelle det han gjerne skulle fortalt hver enkelt pasient, hver eneste dag.

I boken møter vi også tre pasienter som vi følger fra symptomene meldte seg og videre gjennom utredning og behandling for ulike hjertesykdommer. To av disse har Gravning selv deltatt i behandlingen av, som en liten del av det store systemet som helsebyråkratene kaller "pasientforløpet". Den tredje pasienten var USAs 46. visepresident, Dick Cheney. Sykdomshistorien hans er offentlig kjent og viser hvordan det går an å fungere på høyeste nivå i internasjonal politikk på tross av alvorlig hjertesykdom.

Gravning håper at boken vil være nyttig, enten man er hjertepasient, pårørende eller hjertefrisk - og ønsker å forbli nettopp det.

Hensikten er å gi en dypere innsikt i hvordan hjertet fungerer, risikofaktorene for hjertesykdom, symptomene på de vanligste tilstandene og hvilke vurderinger legene gjør når de har en pasient foran seg.

Økt kunnskap vil ha en beroligende effekt på de fleste. Bedre innsikt i egen situasjon og sykdom vil forhåpentligvis øke motivasjonen for å trene, gå til kontroller og ta medisiner. Derfor er kunnskap en nøkkel til både en bedre fysisk og psykisk helse.

"Ditt fantastiske hjerte" er en omfattende bok om hjertet - kroppens viktigste organ. På enkelt, pedagogisk og entusiastisk vis forteller Gravning hvordan dette kompliserte organet er bygget opp og fungerer. Hva som skjer når sykdommer rammer hjertet og hvordan du kan forhindre dem. Hva et hjerteinfarkt egentlig er. Hva som er årsakene til at hjertet svikter. Hva du skal spise for å holde hjertet sunt. Og hvorfor noen trenger en pacemaker. Han gir deg også innsikt i hjertemedisinens utrolige historie og hvilke behandlingsmuligheter fremtiden kan bringe. Basert på det siste innen forskning tar forfatteren opp alt som kan skade et hjerte og forklarer hva som skjer og hvorfor. Han tydeliggjør dessuten sammenhengen mellom næringsinntak og et sunt hjerte. Mye av det vi spiser i dag kan nemlig gjøre oss syke på sikt. Forfatteren kommer også med mange tips om hvordan vi kan forebygge hjertehelsen og holde oss friske.

Det merkes at Gravning virkelig elsker sitt fag, og han formidler ny og interessant kunnskap om kropp og helse på en underholdende og informativ måte. "Ditt fantastiske hjerte" er en ypperlig populærvitenskapelig bok om et emne som angår oss alle.

Jeg har i hvert fall blitt inspirert til å ta litt bedre vare på hjertet mitt etter å ha lest boken. Kunnskap er helse. God kunnskap gir oss gode muligheter for å leve et langt og godt liv med et sterkt og bankende hjerte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar