lørdag 5. oktober 2019

"De underlige og den merkelige boksen" av Anette Moe

De underlige og den merkelige boksen
Anette Moe
Illustratør Esther Van Huisen
Barnebok, 6+
50 sider
Drøm forlag
2019

Anette Moe er født i Kristiansand. Hun er utdannet sosionom og har en videreutdannelse i Human Resources. Ved siden av skrivingen jobber hun som arbeidsveileder. Anette er en tvillingmamma med livlig fantasi, som leser mye for sine to små. Dette er hennes tredje barnebok.

Esther Van Huisen har jobbet som profesjonell natur- og paleokunstner i over 20 år. Uteksaminert fra kunstskolen i Groningen, Nederland i 2004. Hun benytter tradisjonelle teknikker, som maling, blyant og tusj. Esther liker å sette seg inn i detaljene, og vise frem personligheten bak dyrenes øyne. Hun har illustrert mange bøker, hvorav noen er prisbelønnet både i Norge og i utlandet.

Klima og miljø sto høyt på dagsordenen i kommunevalget som nettopp har vært. Kanskje barna dine også la merke til det?

Marin forsøpling er et av de største miljøproblemene verden står overfor i dag. Forskerne anslår at det vil finnes mer plast enn fisk i havet innen 2050 dersom vi ikke foretar oss noe.

Men det kan være vanskelig å gjøre et såpass stort emne forståelig for mindre barn.

"De underlige og den merkelige boksen" er en barnebok som vil gi voksne en fin anledning til å snakke om miljøproblemer med barn i alderen 6 år og eldre.

Helt sør i Norge, ikke langt fra vårt eldste fyr i Lindesnes, bor eremittkrepsen Muskelbunten og eremittkrepssjørosen Tanja. De har bodd i hula på havets bunn så lenge Muskelbunten kan huske. Tanja har mast om å flytte noen ganger. Den utforskertrangen har ikke Muskelbunten. Han liker ikke forandringer og trives best når ting er som de alltid har vært.

Den siste tiden har det kommet svært mye søppel ovenfra. Bare på én uke har det skjedd tre ganger.

Tanja mener at de må komme seg bort. De kan i hvert fall ikke bli boende i hula. Der kommer alt bare til å bli verre, med alt det søppelet som har begynt å dukke opp.

Muskelbunten vet at hun har rett, selv om han elsker den lille hula og egentlig ikke vil flytte. Der er han nemlig trygg for alle farer som lurer i det store, mørke havet.

På den annen side hører ikke søppel hjemme i havet. Det er farlig. De har hørt skrekkhistorier. Mange dyr forveksler søppel med mat. Når de spiser det, blir de til slutt kvalt.

De må komme seg av gårde. Men de kan ikke la naboen, og deres eneste venn, Edvard bli igjen der. Edvard er en languster. Han ligner på en hummer, men har ikke klosakser.

Han bor ikke langt unna, i en sprekk i fjellet. Men når de kommer frem til sprekken der Edvard bor, er den tom.

Dermed må de to vennene ikke bare legge ut på en farlig reise, for å finne et trygt sted å bo, de må også lete etter Edvard.

På veien kommer de over en merkelig boks med noe rart inni. Når de prøver å undersøke boksen, vet de ikke at noen iakttar dem med nysgjerrige øyne. Mange farer lurer i havets mørke. Men den største trusselen skal vise seg å komme fra land. Sjødyrene må flykte for livet, men skjønner snart at jo flere venner de får samlet, desto sterkere blir de.

"De underlige og den merkelige boksen" er en barnebok laget for å formidle problematikk knyttet til plastforurensing i havet.

Boken minner innholdsmessig om "Krabben Klara og konkylien" av Hildegunn Bjelland som også handler om hvor viktig det er å passe på havet og dyrelivet og hvordan vi alle kan bidra til å minimere plastavfall. Tanken er at barn tidlig skal få kunnskap om hvilke utfordringer planeten vår står overfor.

Det er viktig at barna får vite hvorfor plastforurensing er en trussel mot dyrelivet i havet, og hvordan marine dyr blir påvirket av plasten.

Derfor er boken med på å trekke barna inn i et univers der klima- og miljøproblemer er en naturlig og relevant del av de utfordringene dyra står overfor i historien.

Formatet og forsiden er tiltalende. Kapitlene er korte og oversiktlige. Handlingen drives godt fremover, og lysten til å lese videre øker underveis.

Boken er illustrert med stor detaljrikdom og flotte farger av Esther Van Huisen, og tegningene supplerer historien, så det er en fryd å dvele ved dem (selv eller med et barn ved siden av) mens man leser boken.

Boken er 50 sider lang, noe som gjør den overkommelig å komme i gang med som høytlesningsbok. Dessuten er språket også bra, med tanke på en høytlesningssituasjon, eller som en bok de litt større barna kan lese selv.

"De underlige og den merkelige boksen" er en praktfull bok! Jeg er sikker på at den vil vekke miljøengasjement hos både store og små.

"De underlige og den merkelige boksen" er så definitivt en bok som kan benyttes som utgangspunkt for mange konstruktive samtaler om hvordan vi alle kan bidra til å minimere plastavfall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar