mandag 21. oktober 2019

"Rosy & John" av Pierre Lemaitre

Rosy & John
- Et kappløp med tiden
Pierre Lemaitre
Krim/Thriller
152 sider
Oversatt av Christina Revold
Aschehoug
2019

Pierre Lemaitre er født i 1956 i Paris. Han har i mange år undervist i litteratur før han viet sin tid til å skrive. "Alex" var hans første roman på norsk. Siden kom "Irène" og med "Camille" er Verhoeven-triologien komplett. I 2013 vant han den prestisjetunge Goncourtprisen for sin roman "Vi ses der oppe" (på norsk 2015). Lemaitre har vunnet den store britiske CWAs International Dagger hele tre ganger, for "Alex", for "Irène" og for "Vi ses der oppe". "Rosy & John" er et bonusspor om Camille Verhoeven.

En desperat mann, syv bomber og en kamp mot klokka.

En bombe eksploderer midt i Paris. Det er bare flaks at ingen liv går tapt, men ødeleggelsene er overveldende. Ikke lenge etter melder en 27 år gammel mann seg for politiet, og påstår å være den ansvarlige for attentatet. Han kaller seg Jean, selv om han egentlig heter John. Det levner liten tvil om at det virkelig er han som er gjerningsmannen.

Jean har nemlig filmet alt med mobiltelefonen sin og tatt med seg både kvitteringer og andre ting som knytter han til ugjerningen. Han hevder å ha plassert enda seks bomber rundt omkring i Paris, og at én vil bli detonert daglig hvis politiet ikke etterkommer kravene hans. Han forteller videre at den neste bomben er plassert under en barnehage.

Noen andre opplysninger greier ikke politiet å lirke ut av han. Jean vil ha moren sin som sitter i fengsel løslatt, han vil ha fem millioner og et fly til Australia mot å tilkjennegi hvor de seks siste bombene befinner seg.

Kriminalførstebetjent Camille Verhoeven aner ugler i mosen. Det er nemlig noe som ikke stemmer, men han klarer ikke helt å sette fingeren på hva.

Uansett, stilt overfor en sånn person, må Camille gå fram med den ytterste forsiktighet. Og er bombemannen virkelig en trussel for samfunnet, eller er han bare en taper med storhetsvanvidd?

For Camille blir det et kappløp mot tiden. Og mot en opponent han ikke helt forstår. For hvorfor vil Jean ha sin egen mor løslatt fra fengselet? Det var nemlig hun som drepte kjæresten hans.

Nedtellingen er i gang, og ethvert feilgrep kan i verste fall koste hundrevis av uskyldige liv.

"Rosy & John" er fjerde bok i Pierre Lemaitres serie om Camille Verhoeven.

Det er en svært kort roman, nærmest som en novelle å regne, men vendingene i handlingen som fullstendig snur ting på hodet, gjør likevel boken til noe helt spesielt.

Jeg ble godt underholdt, og hadde et hyggelig gjensyn med den svært så egenrådige Camille, selv om dette primært er en historie om Rosy og John. Dessuten syntes jeg at både handling og plott var av det vellykkede slaget.

Til tross for sin lave høyde (145 cm), har Camille Verhoeven et fremragende rykte for å oppklare vanskelige saker. Verhoeven, som jeg kjenner godt fra Lemaitres tre foregående bøker, er en uortodoks polititjenestemann, også fordi han har andre måter å tilnærme seg etterforskningen på enn kollegaene sine i politiet.

Beskrivelsene av oppklaringsarbeidet er gode, og hva som bør gjøres for å forhindre panikk i Paris' gater virker å være troverdig informasjon.

"Rosy & John" er nok en fantastisk roman av Pierre Lemaitre. Jeg har hatt glede av alle bøkene hans om Camille Verhoeven, og de er alle uten unntak velskrevne og spennende. Hans måte å fortelle en historie på er unik. Denne boken er ikke så omfangsrik som de andre, noe som gjør den desto mer vanskelig å legge fra seg. Sidene bare vender seg selv, og det i et rasende tempo. Den er også mer intenst spennende, og man kommer virkelig inn under huden på karakterene. For øvrig var avslutningen svært overraskende, og ikke slik jeg trodde den ville være. Selv om hovedpersonen Camille blir beskrevet som en sær liten mann, kan man ikke la være å heie på ham og håpe at han lykkes. Boken kan så definitivt anbefales, også for den som ikke leser så mye krim, da Lemaitre skriver både på fengende og energisk vis.

Nye lesere kan godt starte med "Rosy & John". Oss som derimot har blitt kjent med kriminalførstebetjent Camille Verhoeven tidligere, vil få et trivelig gjensyn og en liten oppdatering på det som skjer i livet hans.

Hvis du er glad i en god krim, kommer du ikke utenom bøkene til Pierre Lemaitre. Bøkene hans er lettleselige, elegante og underholdende. Lemaitre er en nesten komplett forfatter i denne sjangeren.

Og hvis du har lest de tre foregående bøkene i serien hans om Camille Verhoeven, "Alex", "Irène" og "Camille", må du definitivt få med deg denne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar