fredag 18. oktober 2019

"Tomme hjerter" av Juli Zeh

Tomme hjerter
Juli Zeh
Thriller
304 sider
Oversatt fra tysk av Eivind Lilleskjæret, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Juli Zeh er født i Bonn i 1974. Hun har studert tysk litteratur samt europeisk og internasjonal jus, og har tidligere jobbet for FN i New York og Kraków. Hun gjorde seg bemerket da hun debuterte i 2001 med den europeiske samtidsromanen "Ørn og engel" (2004), og har mottatt en rekke priser for bøkene sine. Blant annet ble hun i 2005 beæret med P.O. Enquists pris, som tildeles en lovende, yngre europeisk forfatter.

Det er vanskelig å ikke lese dystopiske fremtidsromaner politisk. Sannsynligvis fordi de handler om akkurat dette: fremtiden. De tar utgangspunkt i potensielt fatale konsekvenser av den avdemokratiseringen og dehumaniseringen som foregår i vår egen samtid, og unngår derfor ikke med å stille spørsmålet: Hva gjorde vi - eller rettere sagt - hva gjør vi galt?

Derfor er det også vanskelig å la være å lese Juli Zehs fremtidsroman "Tomme hjerter" som en direkte kritikk av høyredreiningen som har funnet sted i vår tids Europa og USA.

"Tomme hjerter" foregår i Tyskland i 2025. Krigen i Syria er over, Donald Trump er blitt stuerein, FN er i ferd med å bli oppløst og Europa har beveget seg i en radikal nasjonalistisk retning.  Angela Merkels dager som forbundskansler er talte, og Tyskland styres nå med jernhånd av det populistiske og høyreorienterte partiet BBB (Bevegelsen for bekymrede borgere). Når BBB tilbyr mennesker en mulighet til å bytte stemmeretten sin mot en gratis vaskemaskin, takker hele 67 prosent av den tyske befolkningen ja til tilbudet.

Hovedpersonen Britta Söldner lever et harmonisk familieliv med ektemann og barn i en stilig funkisbolig i den mellomstore byen Braunschweig, men har en særs spesiell måte å forsørge seg selv og sin familie på.

Sammen med den datakyndige Babak Hamwi driver hun klinikken Broen. I henhold til skiltet på inngangsdøren til klinikken, tilbyr de "Self Managing, Life Coaching og Ego Polishing" (eller ulike former for selvmordsforebygging) og noen ord til som ikke har det ringeste å gjøre med det de virkelig driver med. For bak den offisielle fasaden skjuler det seg en mildt sagt lyssky virksomhet som drives på kanten av loven. Ved hjelp av en avansert algoritme, søker de etter suicidale mennesker på nettet, som deretter kan settes i kontakt med organisasjoner som trenger selvmordsbombere. Det kan være alt fra miljøaktivister til jihadister. Disse menneskene får dermed en opplevelse av mening med å ta sitt eget liv. Hittil har Britta og Babak ikke bare dominert, men også hatt den fullstendige oversikten over det tyske terrormarkedet.

Britta tjener gode på virksomheten, noe som har muliggjort et komfortabelt liv for ektemannen, en gründer hvis nystartede foretak ennå ikke har gått med et overskudd, og deres syv år gamle datter. Verken ektemannen eller datteren vet hva Broen egentlig driver med, og de er heller ikke spesielt nysgjerrige.

Men Brittas perfekte verden får seg en alvorlig knekk når et selvmordsangrep på flyplassen i Leipzig mislykkes. Selv om hun er sikker på at Broen ikke var involvert i dette terroranslaget, opplever hun en rekke merkelige hendelser i etterkant, inkludert flere observasjoner av et mistenkelig kjøretøy, et mystisk innbrudd på klinikken, og en velstående investor som plutselig ønsker å spytte penger inn i ektemannens foretak.

Så langt har Britta og Babak vært alene i bransjen, men kan det være at en ukjent rival ønsker å presse dem ut av markedet? Britta fornemmer i hvert fall fare og går i dekning med Babak og deres nyeste og kanskje hittil mest spesielle pasient, for å omgruppere og pønske ut sitt neste trekk.

De må legge en plan for å vinne makten tilbake, og kanskje kan de også redde Tysklands framtid.

"Tomme hjerter" er en bok om hvor vemmelig forskrudd en tenkt fremtid kan være.

Romanen er ubehagelig lesestoff, men Zehs prosa er også lett og troverdig. Språket er flytende og består ofte av tanker og tale, som sammen med den forrykende handlingen gjør boken rask å lese.

Plottet utfolder seg elegant, det forhaster seg aldri. Det er helt klart den mest uhyggelige boken jeg har lest på lenge. Jeg kan ikke slutte å tenke på den, så stort inntrykk har den hatt på meg.

Men dette er en bok som balanserer det mørke med humor.

Når det gjelder karakterene, fungerer både Britta og Babak godt, de er autentiske og de kryper inn under huden på deg.

Det er tydelig å merke seg at forfatteren har et godt grep om både dialoger, person- og handlingsbeskrivelser. Jeg er sikker på at det er de antidemokratiske strømningene i USA og Europa, og spesielt Tyskland som har inspirert Zeh.

Her er det rikelig med stoff til refleksjon, debatt og samtaler. Det er både en litterær glede og en intellektuell berikelse å lese "Tomme hjerter".

For øvrig er boken sømløst og smidig oversatt av Eivind Lilleskjæret.

Med unntak av en noe treg start, trekker Zehs engasjerende skrivestil deg inn en handlingsmettet historie, med uventede vendinger, og en avslutning som er overraskende, men også tilfredsstillende. Som mange andre gode bøker, med en spennende og tidivs humoristisk overflate, reiser også "Tomme hjerter" alvorlige og urovekkende spørsmål om hvor våre samfunn er på vei og hvordan vi som enkeltpersoner kan, eller burde, respondere på det som er i ferd med å skje rundt oss. Kort sagt, boken er både morsom og tankevekkende, og dermed leseverdig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar