lørdag 10. oktober 2020

"Vi var en familie" av Shilpi Somaya Gowda

Vi var en familie
Shilpi Somaya Gowda
Roman
336 sider
Oversatt av Sidsel Mellbye
Cappelen Damm
2020 

Shilpi Somaya Gowda er født og oppvokst i Toronto i Canada. Hennes tidligere romaner, "Indias datter" og "Gyllen sol", ble begge internasjonale bestselgere og solgte over en million eksemplarer verden over. Hun har en MBA fra Stanford University og en bachelorgrad i økonomi fra University of North Carolina. Shilpi bor i California med ektemann og barn.

En uforglemmelig og gripende fortelling om en familie i oppløsning.

Shilpi Somaya Gowda er tilbake i toppform med denne hjerteskjærende romanen om en helt alminnelig familie som får livet snudd opp ned når katastrofen rammer.

Familien Olander lever den amerikanske drømmen. Jaya, som er datter av en diplomat, er fra India, og Keith, en investeringsbankier fra Pennsylvania, møttes for første gang på en pub i London en varm fredagskveld i september 1990, dit begge hadde gått etter jobben for å ta en drink med kolleger. Flere år senere, i 2008, bor de i et staselig murhus, med stor bakhage og svømmebasseng, i solfylte California. Deres solide ekteskap bygger på trygge, felles verdier og en sterk kjærlighet til de to barna; tenåringsdatteren Karina og den åtte år gamle sønnen Prem.

Men verken kjærlighet eller velstand kan beskytte dem mot den usigelige tragedien som snart vil forandre livene deres for alltid. 

Prem drukner i bassenget. Karina som har passet på ham mens foreldrene er på jobb, prøver å utføre hjerte- og lungeredning, men klarer ikke å redde ham.

Alle vil ha noe å bebreide etter at et menneske dør, særlig hvis det er et barn. 

Fortapt i sorg og fortvilelse, går den en gang så sammensveisede kjernefamilien hver sin vei i stedet for i samme retning. Jaya søker mot det spirituelle, Keith drukner seg i arbeid. Datteren Karina fokuserer på sin egen fremtid og selvstendighet, men vakler voldsomt på veien. 

Og lille Prem, som ennå ikke helt har forlatt verden, er en hjelpeløs og passiv tilskuer til at hans elskede familie er i ferd med å gå fullstendig til grunne...

"Vi var en familie" er en inderlig skildring av fire individer som desperat forsøker å finne veien fra en smertefull fortid til en håpefull fremtid.

Det er en dypt rørende karakterdreven roman om overlevelsesprosessen etter tapet av en elsket sønn og bror.

Shilpi Somaya Gowda skriver glitrende og hun blåser liv i sine karakterer, slik at de fremstår flerdimensjonale og elskverdige. Portrettet av dem er skrevet med ærlighet, dybde og sjel, og er intet mindre enn eminent.

Hun skriver hjertevarmt og sterkt om en familie i krise, og gjennom Jaya og Keiths synsvinkel opplever vi sorgen, savnet og følelsen av å svikte som foreldre på nært hold. Beskrivelsen av den uendelige foreldrekjærligheten, frykten og sinne mot det en forelder ikke kan forhindre, er overveldende og nesten urovekkende.

Historien dreier seg rundt fire hovedkarakterer – Jaya, Keith, Karina og Prem – og perspektivet skifter mellom dem i forholdsvis korte kapitler. 

Det er interessant å lese om det som skjer med familien i kjølvannet av deres smertelige tap, og hvordan de håndterer sorgen på ulike måter. Og forfatteren skildrer godt de vidtrekkende ringvirkningene en slik hendelse kan ha. 

Shilpi Somaya Gowda har virkelig noe på hjertet, og hun tør å skrive om de tingene som gjør vondt. Om kjærlighet, tap, og sorg. Om krise og meningsløshet. Om å miste noen man elsker. Og om å finne veien videre i livet – eller tilbake til livet, om du vil.

For øvrig synes historien å være svært autentisk og den skaper et realistisk og sterkt bilde av en sorgprosess. 

Jeg ble dypt rørt av denne romanen. Det er en god stund siden jeg sist leste en bok som vekket så sterke følelser i meg. Boken er både tankevekkende og tårevåt, og den er vanskelig å legge fra seg når man først har begynt å lese. 

Shilpi Somaya Gowdas roman tar fatt i tematikk som er gjenkjennelig og fremfor alt menneskelig, og det gjøres med stor stilistisk overlegenhet. Språket er lavmælt, kontrollert – og eksplosivt når det trengs. Man må imidlertid være klar over at boken krever full konsentrasjon og omtenksomhet fra sin leser. Men hvis du kan mobilisere det, venter det både en utmerket og viktig leseopplevelse.

Jeg vil anbefale "Vi var en familie" til alle som liker en velskrevet historie om mennesker og deres liv på godt og vondt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar