fredag 26. januar 2024

"Den italienske datteren" av Soraya Lane

Den italienske datteren
Soraya Lane
Roman
320 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val, MNO
Kagge Forlag
2023

Soraya Lane har drømt om å skrive hele livet. Nå er hun forfatter på heltid og bor sammen med mann og to barn på en liten gård på New Zealand. Fra skrivebordet sitt ser hun ut over enga der hestene deres beiter.

En fortryllende historie om familiehemmeligheter, tapt kjærlighet og nye begynnelser.

"Den italienske datteren" er den første, frittstående romanen i Soraya Lanes bestselgende serie "De tapte døtre".

Etter å ha jobbet på en vingård i New Zealand, kommer engelske Lily Rhodes hjem til et mystisk brev fra et advokatfirma, med en beskjed til bestemorens etterlatte. 

Bestemoren døde for over ti år siden, da hun selv bare var tenåring. Lily hadde vært veldig glad i bestemoren, som for øvrig var en av de kjærligste og elskligste kvinnene hun noen gang hadde kjent.

Med en gang tror hun at advokatfirmaet har kontaktet feil person. For hun ville ha visst dersom det var noe uoppgjort rundt arven etter bestemoren.

Hos advokaten får hun rede på at bestemoren hennes ble adoptert fra Hope's House – en privat institusjon i London for ugifte mødre og babyene deres. Sammen med fem andre ukjente kvinner (omtrent på alder med henne selv), hvis bestemødre også ble adoptert fra Hope's House, får hun overlevert en mystisk eske som inneholder ledetråder til deres biologiske familier. Blant Lilys ledetråder er et program fra det berømte La Scala-teateret i Milano og en håndskrevet lapp med noe på italiensk som hun ikke forstår. 

Samtidig har Lily fått sommerjobb på en italiensk vingård ved Comosjøen, hos den legendariske Martinellifamilien. 

Kanskje dette ikke er så tilfeldig, men skjebnebestemt, siden ledetrådene i esken kunne tyde på at bestemoren hennes var italiensk. 

Når Lily kommer til Italia, føler hun seg så hjemme med familien og med levemåten på den italienske landsbygda, at det er som om hun hører til her. Og det er ikke bare på grunn av tiltrekningen hun føler mot vinbondens eldste sønn Antonio...

Hun håper også å spørre seg rundt for å prøve å grave opp ting om bestemorens fortid. Når hun forteller Antonio om esken, insisterer han på å hjelpe henne med å oppspore slekten hennes. 

Etter hvert som de nøster i familiehistorien til Lily, avdekkes en hjerteskjærende historie om to unge elskende som må velge mellom familien og kjærligheten. Et drama som skal komme til å rive familien fra hverandre.

"Den italienske datteren" er en fengende, hjertevarm og absorberende roman som fremhever kjærlighetens varige lidenskap, lojalitet og kraft.

Etter hvert som historien skrider frem, avsløres mange hemmeligheter, og selv om man kanskje kan gjette seg til noen av dem, er den likevel skrevet så spennende at jeg bare måtte lese videre. Historien er nærmere bestemt fortalt slik at sidene nesten vender seg selv.

Det er en familieroman som har det meste, blant annet vennskap, kjærlighet, svik, økonomisk ulikhet, løgner og fortielser. 

Det er to forskjellige historier i romanen. Den ene av dem foregår fra slutten av 1930-tallet og handler om Estee. Estee er en ung ballerina som har et håp om å bli med i La Scalas svært ettertraktede ballett kompani. Men med en særdeles krevende mor, og et nylig vennskap med Felix, føler Estee seg revet i flere retninger. Hun må utvise en utrolig karakterstyrke. Historien om Lily finner sted i nåtid. 

Til å begynne med virker det som at de to parallelle historiene ikke har så mye med hverandre å gjøre. Men jo lenger man kommer inn i boken, jo nærmere kommer de hverandre, og den røde tråden blir tydeligere.

Historiene flettes nemlig sakte sammen, og man får gradvis et innblikk i Lilys familie gjennom tiden.

Det er rett og slett en flott leseopplevelse. Historien er vidunderlig, språket er godt og beskrivelsene av Italia og området rundt Comosjøen treffer blink, de er nærmest maleriske og bildeskapende. Det merkes nemlig at forfatteren er begeistret for landskapet, det skinner gjennom boken, og det høres absolutt fristende ut å dra til Italia for å finne de ulike stedene.

Portrettet av de to hovedrolleinnehaverne Lily og Estee er også utrolig skarpt. De beskrives så levende og følsomt at man kommer rett inn i hjertene deres.

Noe av det beste er å sette seg ned med en bok man har store forventninger til – og at forventningene innfris! Slik følte jeg det med "Den italienske datteren", hvor forventningene til de grader ble innfridd.

Romanen henvender seg primært til kvinnelige lesere, men alle som liker en god familieroman kan lese denne med glede. Jeg kan i hvert fall anbefale boken på det varmeste, den går rett i hjertet. 

Jeg ble fullstendig bergtatt av denne romanen og klarte ikke legge den fra meg. Nå klarer jeg nesten ikke å vente på bok nummer to i De tapte døtre-serien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar