mandag 3. juni 2024

"For sent" av Colleen Hoover

For sent
Colleen Hoover
Roman
446 sider
Oversatt av Geir Salvesen
Gursli Berg Forlag
2024

Colleen Hoover (f. 1979) skriver romaner i skjæringspunktet mellom romantikk og drama. Bøkene er favoritter på Book Tok og Bookstagram. Siden debuten i 2012 har hun gitt ut 24 bøker, med mange plasseringer høyt på bestselgerlistene. Flere av titlene har blitt nominert til Goodreads Choice Awards i kategorien "Romance", og hun har vunnet med "Confess" (2015), "Det ender med oss" (2016) og "Without Merit" (2017).

Historien om Colleen Hoover er det reneste eventyr. Den tidligere sosialarbeideren og læreren, som bor i Texas med mann og tre sønner, likte å skrive små historier for seg selv. I 2012 postet hun en lengre historie på nettet, og siden har hun ikke sett seg tilbake.

Emneknaggen #ColleenHoover har 5,1 milliarder visninger på Tik Tok. Det plasserer Colleen Hoover øverst på listen over verdens største forfattere på sosiale medier.

"For sent" er en enkeltstående romantisk thriller om besettelse og farlig kjærlighet. Den ble utgitt i USA i 2016, og kom i ny revidert utgave i 2023.

Colleen Hoover skriver i forordet at denne boken startet i 2012 som et prosjekt hun skulle arbeide med mens hun hadde skrivesperre. Det var aldri meningen å gi den ut. Det var fordi den ikke lignet på noen av de andre bøkene hun hadde skrevet.

Sloan er både vakker og intelligent, og hun er villig til å gjøre alt for dem hun elsker. Og det gjør hun - hver eneste dag. 

Sloans lillebror Stephen ble født med flere forskjellige utfordringer, både psykiske og fysiske. Han fikk offentlig helsehjelp og hadde blitt plassert i et godt fosterhjem. Men da det ble kuttet i den offentlige støtten, kunne hun ikke risikere at han måtte flytte tilbake til moren, hvor han hadde opplevd stor omsorgssvikt. Sloan ville ikke at han skulle ha et sånt liv, og hun var beredt til å gjøre alt for at han ikke skulle havne der igjen. 

Sloan er derfor dypt avhengig av kjæresten Asas økonomiske velvilje. Problemet er at han både er mentalt ustabil og en farlig narkogangster. Faktisk er Asas utseende det eneste ved ham som hun ikke ser noe galt ved. Han er alt hun har, og hun må forholde seg til det.

Sloan aner en løsning da den kjekke politispaneren Carter begynner å etterforske Asa. Kanskje man faktisk kan ønske seg kjærlighet og respekt i stedet for overgrep og vold? Hun føler i hvert fall en øyeblikkelig og overraskende tiltrekning overfor han, og den er gjensidig. 

Men å slippe unna Asas kontrollerende jerngrep er lettere sagt enn gjort. Og Asa er alltid et skritt foran alle andre - inkludert Sloan.

Ingen har noen gang stått i veien for ham. Ingen før Carter.

"For sent" er en gripende og nervepirrende romantisk thriller.

Den viser en ny side ved den populære romantikkforfatteren Colleen Hoover: 
Boken viser at hun  mestrer det mer sosialrealistiske og ikke minst spenningssjangeren, selv om du egentlig aldri er i tvil om at kjærligheten til slutt vil vinne.

Men dette er en bok som på ingen måte egner seg for yngre lesere. Boken inneholder nemlig stygt språk, eksplisitte sex-scener, mord, seksuelt misbruk og narkotikabruk. For noen vil dette være underholdende lesning. For andre vil den nok være mer vanskelig å fordøye.

Selv om det høres sånn ut, er ikke dette en roman om en kvinne i nød som desperat trenger hjelp, og om en mann som beleilig trer inn i det tragiske livet hennes og redder henne. Historien er mer sammensatt enn som så, og dveler ved både presserende og sensitiv tematikk, som vold i nære relasjoner, voldtekt, emosjonelle- og fysiske overgrep, barndomstraumer og omsorgssvikt, samt narkotikamisbruk/avhengighet og narkotikahandel. Det merkes derfor at boken er ment for et godt voksent publikum. Det er nemlig mye som virker opprørerende, og problematikken som presenteres skal ikke tas lett på. Jeg synes faktisk at det er modig gjort av Colleen Hoover å skrive en slik roman.

Selv om tematikken er røff, er det flott om den kan øke bevisstheten om seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner, og forhåpentlig oppmuntre ofre for dette til å stå fram og søke hjelp.

Det burde egentlig være unødvendig å si at jeg likte denne boken, selv om historien tidvis var av det deprimerende slaget. 

Skrivestilen gjorde det enkelt å leve seg inn i handlingen, og spenningen steg jevnt underveis, så dette er solid underholdning på sitt beste.

Historien veksler kapittelvis mellom tre perspektiver: Asa, Carter og Sloan. 

Jeg likte hovedpersonen Sloan svært godt; hun var en interessant karakter. Hun forteller mye om seg selv, hva hun mener og føler, noe som betyr at du får god innsikt i hennes indre liv.

Jeg synes at de fleste personbeskrivelsene i boken er ganske gode, og det er lett å forestille seg personene, selv om noen av de sekundære karakterene kanskje blir litt flate.

Uansett er dette en sterk historie, som på samme tid er veldig spennende, drivende godt fortalt av forfatteren.

Colleen Hoover er flink til å ta tak i problemer og belyse dem fra ulike vinkler, slik at du ikke bare føler deg underholdt, men også litt klokere på den menneskelige psyken.

Romanen er lettlest, og med Sloans gripende historie blir du umiddelbart hekta. Som alltid skriver Hoover godt og har et øye for å beskrive følelser, både de gode og de ubehagelige. Boken er for øvrig fylt til randen av følelser. Glede, kjærlighet, sorg, svik, urettferdighet og sinne virvler rundt i den som en storm. 

Romanen er velskrevet og språklig velfundert. Til tross for det høye antallet sider, tar det forholdsvis rask tid å lese romanen. Men den er heldigvis ikke på langt nær så raskt glemt.

Forhåpentlig vil Colleen Hoover skrive flere bøker i samme sjanger som "For sent". Jeg venter spent!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar