onsdag 26. juni 2024

"Amy og Isabelle" av Elizabeth Strout

Amy og Isabelle 
Elizabeth Strout
Roman
428 sider
Oversatt av Hilde Rød-Larsen
Forlaget Press
2024

Elizabeth Strout (f. 1956) debuterte i 1998 med romanen "Amy og Isabelle". I alt har hun utgitt ni romaner, dette er den sjuende som utgis på norsk. For hver bok trer hun stadig tydeligere fram som en av de aller største forfatterne i amerikansk samtidslitteratur. Hennes store internasjonale gjennombrudd kom med "Olive Kitteridge" (norsk 2015), som vant Pulitzer-prisen for beste roman i 2009. "Jeg heter Lucy Barton" (norsk 2016) og "Åh, William!" (norsk 2022) ble begge nominert til Booker-prisen.

Handlingen finner sted i den søvnige, lille industribyen Shirley Falls, i New England, i USA, sommeren 1979. 

Det renner en brun elv, med skittengult skum langs kanten, gjennom sentrum av byen. Folk utenbys fra som kjører på motorveien, ruller opp vinduene i møte med den kvalmende svoveldunsten og undrer seg over hvordan noen kan leve med stanken fra elva og fabrikken. Men folk som bor i Shirley Falls, er vant til den. 

Romanen utforsker det skjøre forholdet mellom alenemoren Isabelle Goodrow og hennes seksten år gamle datter Amy. De flyttet til byen for mange år siden. Siden da har Isabelle forsøkt å leve et så anonymt og ordinært liv som mulig. Hun jobber i skrivestuen på fabrikken, som sjefen Avery Clarks sekretær. Clark er gift, men Isabelle har en håpløs drøm om én dag å etablere et romantisk forhold til ham. Det er for øvrig utallige år siden hun sist hadde et slikt forhold.

Isabelles forhold til datteren har alltid vært godt. Det forandret seg imidlertid da Amy kom i tenårene. Siden da har Amy vært kritisk og foraktelig overfor moren. 

Sommeren vi møter dem er annerledes enn andre somre. Kvelende, trykkende. Det er også fryktelig varmt denne sommeren. 

Rett før sommeren utviklet Amy et forhold til den mystiske og mye eldre vikarlæreren, Mr. Robertson. Etter at de ble oppdaget bak nedduggede ruter i bilen hans, har avstanden mellom mor og datter blitt uutholdelig. 

Ikke bare må Isabelle nå akseptere at hun kan bli utsatt for småbysladder, men også at hennes egen hemmelige fortid kan innhente henne.

En av kollegaene til Isabelle er i permisjon, og sjefen hennes har ansatt Amy som sommervikar. Nå må de i det minste late som om de kommer godt overens for å holde fasaden oppe på kontoret, men alt som har hendt de siste månedene har hatt sin pris. 

Isabelle begynner å reflektere over omstendighetene rundt Amys fødsel. Vi får vite at hun, som tenåring, hadde et forhold til en mann som hadde vært en venn av hennes avdøde far, og at hun ble gravid med ham, noe som medførte at hennes planer om å begynne på college ble forpurret. Ja faktisk alle de andre planene hun hadde for sitt liv. 

Ukene som følger vil forandre livene til Amy og Isabelle for alltid.

"Amy og Isabelle" er en medrivende roman med slående tidsbilder og spennende portretter av to kvinner.

Elizabeth Strout bruker et utrolig fargerikt bildespråk, og har noen strålende observasjoner av livet blant mennesker.

Strouts evne til å sette seg inn i og forstå den menneskelige tilstanden er beundringsverdig, og så godt som alt hun skriver vitner om solid arbeid.

Hun har en dyp hengivenhet for sine karakterer. Strout skriver om helt ordinære hverdagsmennesker og får oss til å føle med dem og håpe at de på en eller annen måte vil finne det de søker i en for dem lykkelig framtid.

Alle karakterene i romanen bærer på en byrde, en overveldende anger eller en lengsel som holder dem våkne om natten. De lener seg på hverandre for trøst og støtte, men det er ting de ikke engang kan innrømme for deres aller kjæreste. Deres måte å overvinne denne hemmelige plagen på er å kjempe videre, en dag av gangen, og håpe at ting til slutt vil bli bedre.

Boken gir oss en historie som er fortalt flere ganger før, men Strout forteller den med en slik ynde og medfølelse.

Historien henger for øvrig fint sammen, og Strouts levende beskrivelser av miljøene gjør det hele veldig naturtro.

"Amy og Isabelle" er en sterk bok, som heldigvis også er ganske morsom stedvis.

Jeg sikker på at alle som er datter eller mor til datter/døtre kan identifisere seg med flere av stress faktorene i Isabelles forhold til tenåringsdatteren. Det er sjelden lett, selv under de beste omstendighetene, å være alenemor uten familie og få venner som kan hjelpe eller støtte henne

Elizabeth Strout debuterte med "Amy og Isabelle", og jeg synes at dette er en svært god bok!

For selv i denne romanen viser Strout hvofor hun har blitt en så kritikerrost forfatter. "Amy og Isabelle" er nemlig en roman som setter ord på det skjulte og det usagte mellom mennesker, fortalt på en ydmyk og dempet måte. Det er ganske enkelt menneskelig, og Strout viser en utsøkt evne til å observere de små detaljene som former oss og vårt forhold til andre mennesker. Som leser, sitter man igjen med en følelse av gjenkjennelse og refleksjon rundt noe allmennmenneskelig. Det er helt klart en slik bok som du blir klokere på andre mennesker ved å lese. 

"Amy og Isabelle" er en formidabel bok. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar