onsdag 17. juni 2015

"Frank Einstein og antimateriemotoren" av Jon Scieszka

Frank Einstein og antimateriemotoren
Jon Scieszka
Illustrert av Brian Biggs
Barnebok, 9-13 år
192 sider
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Jon Scieszka elsket naturvitenskap da han var barn. Det snakkes fortsatt om et banebrytende eksperiment der den unge Scieszka plasserte selleristilker i farget vann. Moren hans snakker i hvert fall fortsatt om det. Hjemme i USA har han skrevet så mange bøker at det ikke er plass til å ramse dem opp her. Scieszka var førstemann til å inneha det ærefulle vervet nasjonalambassadør for barne- og ungdomslitteratur. Han bor i Brooklyn i New York og elsker fremdeles naturvitenskap.

Brian Biggs har bl.a. illustrert bøker av Garth Nix, Cynthia Rylant og Katherine Applegate, i tillegg til sine egne tekster. Han bor i Philadelphia.

"Frank Einstein og antimateriemotoren" er første bok i en ny serie.


Frank Einstein er et barnegeni og en oppfinner. Han elsker å finne ut av hvordan ting fungerer når han konstruerer maskiner til hjemmebruk.

I "Frank Einstein og antimateriemotoren", pusler Frank og kameraten hans, Watson, rundt i bestefaren Alberts garasje, mens de forsøker å lage en smart robot (SmartBot) slik at de kan vinne den ettertraktede Midvilles pris for unge forskere. Med 100 000 dollar i førstepremie kan de nemlig betale alle regningene til bestefaren. Men et kraftig uvær med lyn og torden, får strømmen til å gå når de to kameratene er i full gang med arbeidet. De blir nødt til å gi opp for natten.
Selv om Frank og Watson forlater det uferdige arbeidet, betyr ikke det at det vil vedvare. En liten gnist vil nemlig snart vekke noe opp til live.

Klink, med selvmontert kunstig intelligens-enhet, og Klank, en delvis selvmontert kunstig delvis intelligens-enhet, introduserer seg for Frank neste morgen.

Han innser umiddelbart at det står to banebrytende oppfinnelser foran seg. Men han kan ikke bli med i konkurransen med de to, for teknisk sett, har han jo ikke bygd dem selv.
Derimot bestemmer han seg for å bruke sine nye venners grenseløse intelligens til å skape en ny oppfinnelse som vil imponere priskomiteen.

Klink viser seg å være en virrete vitsemaker, mens Klank er av det mer sarkastiske slaget. Og selv om ingen av dem er ideelle samarbeidspartnere, hjelper de Frank med å bygge en antimateriemotor som virker.

Jon Scienszka har tatt utgangspunkt i ekte vitenskap og har med "Frank Einstein og antimateriemotoren" skapt et unikt og spennende science fiction-univers.

Ved å snu vanskelige vitenskapelige begreper til en visuelt tiltalende historie, har han klart det vanskelige kunststykket å gjøre vitenskap til noe morsomt.
I tillegg til mer komplekse vitenskapelige teorier, blir tilfeldige interessante fakta-eksempler, som hvorfor biene summer eller hvordan en solnedgang fungerer, pakket inn i historien samtidig med at Frank, Watson, Klink og Klank holder på med antimaterie oppfinnelsen.

Einstein og vennene hans kjemper også mot erkefienden, barnegeniet T. Edison, og hans kompanjong, sjimpansen herr Sjimp, som bruker tegnspråk til å kommunisere med hverandre.

Brian Biggs dynamiske illustrasjoner bringer vitenskapelige begreper til liv med detaljerte diagrammer, noe som gjør dem lett fordøyelige overfor unge lesere. De gir også en god visualisering av historien og er både fabelaktige og fengende.

Selv om historien primært synes å være rettet mot gutter, vil en hvilken som helst storskole-elev med en viss interesse for vitenskap finne noe som kommer til å skape glede i "Frank Einstein og antimateriemotoren". Forhåpentlig vil boken også gjøre en nølende leser mer interessert i vitenskap.

Boken er i tillegg lettlest, og vil derfor passe spesielt godt for de som sliter med, eller er umotiverte, når det kommer til lesingen. Den vil dessuten appellere til de som liker bøker som "Dustedagboka" og "En pingles dagbok".

"Frank Einstein og antimateriemotoren" forteller en fornøyelig historie som er like lærerik som den er underholdende.

 
 

1 kommentar:

  1. Herlig omtale og supert tips! 13 åringen i huset (som bare har 1 bok med på ferie, sa ja takk til denne :)

    SvarSlett