Merket for livet
Emelie Schepp
Krim
416 sider
Oversatt fra svensk av Gøril Eldøen
Gyldendal Norsk Forlag
2015
Emelie Schepp (f. 1979) er oppvokst i Motala, men bor utenfor Norrköping med mann og to barn. Hun har arbeidet mange år som prosjektleder i reklamebransjen. Emelie er aktiv på sosiale medier og er en populær blogger.
"Merket for livet" er hennes debutbok og første bok i serien om Jana Berzelius. Boken har allerede solgt over 65 000 eksemplarer i Sverige.
Jana Berzelius er en vellykket jurist. Men hun husker ingenting fra sin barndom. Og hva betyr den tatoveringen hun har i nakken? Når fikk hun den?
Historien som blir fortalt begynner med at avdelingslederen for Migrationsverket i Norrköping, Hans Juhlén, blir drept. Ved første øyekast virker det ikke å være noe spesielt med dette drapet, men det tar ikke lang tid før det viser seg
å være nettopp det. Og etterfølgende finner flere drap sted.
Samtidig med at drapssakene etterforskes, følger en parallell handling, hvor vi igjennom en ung jentes erfaringer får kjennskap til noe som umiddelbart kan minne om menneskesmugling.
Disse to handlingsforløpene krysser hverandre etter hvert som historien skrider frem.
Politiets etterforskning er godt skildret og den virker forholdsvis realistisk. Når det likevel er et lite forbehold, skydes det at bokens hovedperson Jana Berzelius, en statsadvokat som bistår politiet med å etterforske drapssakene, foretar seg ting, som kanskje ikke virker helt realistisk, men som til gjengjeld er svært spennende.
Men alt ser helt håpløst ut for politiet, som også har problemer med finne årsaken til at Hans Juhlén ble tatt av dage. På drapsstedet finner de få spor, kun et par fingeravtrykk som er så små at de må tilhøre et barn.
Og jo mer Jana Berzelius graver seg ned i etterforskningen, jo flere minner dukker det opp fra hennes egen barndom.
Emilie Schepp har skrevet en særdeles god bok som ikke bare retter søkelyset på mordetterforskning, men også på skyggene fra fortiden.
Historien er drivende godt skrevet, og spenningskurven er jevnt stigende, med enkelte bratte kurver.
Bokens tittel "Merket for livet" har for øvrig flere betydninger. Som omslaget viser, er det bokstavelig talt snakk om en tatovering, men symbolsk har tittelen i sterk grad også noe å gjøre med hvordan forferdelige opplevelser kan merke et menneske.
Karakterene er dessuten godt beskrevet. Hovedpersonen Jana Berzelius har en ganske kaotisk bakgrunn, men har likevel evnet å skape seg en suksessfull karriere. Noen av hennes handlinger tenderer til den tvilsomme sorten, men imidlertid kunne jeg ikke unngå å sympatisere med henne. I mine øyne fremsto hun definitivt som en skarp person.
De andre etterforskerne derimot virket litt mer stereotype.
Politifolkene, etterforskningsleder Gunnar Öhrn og etterforskerne; kriminalbetjent Henrik Levin og kriminalinspektør Maria (Mia) Bolander, opptrådde likevel på en troverdig måte i etterforskningen, med alt det rommet av undersøkelser på drapssteder, arrestasjoner og forhør. Vi får også følge dem i hjemmene og får vite om samlivsproblemer, barn, problemer med privatøkonomi osv.
Emelie Schepp har med "Merket for livet" skrevet en krim som er spennende, skremmende og absolutt verdt å lese.
Flott omtale! Jeg likte denne boken godt, jeg hørte den på lydbok og det var til tider meget spennende å høre på.
SvarSlett