Postkortet
Leah Fleming
Roman
464 sider
Oversatt av Caterina Cattaneo
Apropos forlag
2016
Leah Fleming er kjent for sine historiske romaner, og "Postkortet" er den niende i rekken. Fleming har vunnet en rekke priser, blant annet "Premio Roma Award" i klassen utenlandsk skjønnlitteratur. Fleming er født i Lancashire, er gift og har fire voksne barn. Hun skriver i et gammelt gårdshus i Yorkshire Dales, og har også en olivenlund på Kreta.
2002, Australia.
Når Melissa finner et falmet postkort adressert til "Desmond" blant eiendelene til sin nylig avdøde far, er hun fast bestemt på å finne ut hvem som har sendt det og vedkommendes forhold til faren. Snart legger hun ut på en reise som vil ta henne over hav og tilbake i tid...
1930-tallet, Storbritannia.
Den foreldreløse Caroline vokser opp på en avsidesliggende skotsk eiendom. Hun blir fulgt opp av
sin "tante" Phoebe, som er sanger og skuespiller i London. Når hun får rede på at Phoebe faktisk er hennes mor, tennes en opprørsk ild i Caroline. Hun rømmer med kjæresten til Kairo, hvor de også gifter seg. Men ekteskapet er ingen dans på roser, og etter hvert innleder hun en affære med en gammel kjæreste. Dette ender i graviditet. Nedbrutt reiser hun hjem igjen for å føde sønnen Desmond.
Med et personlig liv i ruiner og det nylige utbruddet av den andre verdenskrig, melder Caroline seg frivillig til tjeneste som hemmelig agent, hvor hun av den britiske regjering, får i oppgave å smugle verdifull informasjon inn i Europa. Men, når Caroline endelig returnerer hjem igjen fra krigen, er Desmond borte. Han har nemlig i all hemmelighet blitt tatt med, sammen med barnepiken, til Australia noen år tidligere.
En desperat leting begynner. Men vil Caroline klare å spore ham opp? Og hvordan vil hennes reise for å finne sønnen, påvirke Melissas oppgave (i 2002) med å avdekke sin egen fars fortid?
Fra det ville skotske høylandet og et krigsherjet London, til eksotiske Egypt og Australias villmark gir Leah Fleming oss en fantastisk historie om kjærlighet, tap og de sterke båndene som binder familier sammen gjennom generasjoner.
"Postkortet" forteller en sterk historie om tre generasjoner med kvinner, hvor spesielt to av dem er fanget av sin tids sosiale forventninger og begivenhetene i verden forøvrig.
Romanen berører tematikk som kjærlighet, tap, anger og oppdagelse, og er satt til ulike tidsepoker og kontinenter.
Jeg likte denne boken svært godt, og syntes det var enkelt å bli følelsesmessig involvert i historiene til de tre kvinnene, handlingen sentrerer rundt.
Særlig Phoebe og Caroline levde hjerteskjærende, men likevel svært interessante liv:
Phoebe, med sin karriere som sanger og skuespiller i London, og den sterke bindingen hun hadde til sine venner. Carolines oppvekst, hennes mindre heldige valg i kjærligheten og senere virke som hemmelig agent, men også hennes liv etter den andre verdenskrig.
Men også Melissas liv i Storbritannia som student ved The Royal Academy of Music, for ikke å snakke om hennes oppsporing av slektninger, var umåtelig spennende lesning.
Historien er konstruert på en slik måte at det er enkelt å holde oversikt over de ulike karakterene og tidsepokene, og jeg syntes at koblingen mellom dem var fremragende.
Leah Fleming er utvilsomt en dyktig forfatter, og hun evner å takle emosjonell tematikk som alkoholisme og posttraumatisk stresslidelse med stor realisme.
"Postkortet" ga meg en fengslende leseopplevelse. Jeg følte aldri underveis at min interesse for boken var avtagende, tvert imot.
Historien beveger seg fint fremover, og som leser transporteres man til forskjellige steder og tidsepoker. Tidvis hopper den også tilbake til nåtidens karakter (i boken i 2002) Melissa, som i hovedsak driver historien fremover med sitt fokus på mysteriet rundt postkortet.
Det er både triste og opprivende øyeblikk i denne boken. Noen av dem vil definitivt bli værende i mine tanker en god stund, spesielt de som vedrører Carolines opphold i en konsentrasjonsleir.
Karakterene er forøvrig godt skildret, og det var interessant å få greie på hvordan historiene til de tre kvinnene ble nøstet i hop til sist.
"Postkortet" er en gripende roman som er vanskelig å legge i fra seg.
Hvis du liker Kate Mortons romaner, vil du garantert like denne boken også.
Liker slike romaner med koselig innhold, særlig hvis jeg har lest mye krim og seriøs litteratur en stund. Denne høres ut til å passe inn som en ren underholdningsroman.
SvarSlett