tirsdag 13. april 2021

"Overleverne" av Alex Schulman

Overleverne
Alex Schulman
Roman
256 sider
Oversatt fra svensk av Andreas Eilert Østby
Gyldendal Norsk Forlag
2021

Alex Schulman er en svensk forfatter og journalist. Sammen med Sigge Eklund står han bak Sveriges største podkast, Alex & Sigge. Han skriver også fast for avisen Expressen. Etter debuten som forfatter i 2007 har han skrevet fire bestselgende selvbiografiske bøker. "Glem meg" om morens alkoholisme, ble kåret til Årets bok i Sverige i 2017 og utkom på norsk samme år. "Overleverne" er hans femte bok og første roman og hans internasjonale gjennombrudd.

"Overleverne" gikk rett inn på førsteplass på de svenske bestselgerlistene da den utkom, og er solgt til over tretti land.

"Overleverne" er en velskrevet og sterk roman om omsorgssvikt, overlevelse, og om å gjenoppleve barndommen i voksen alder.  

De tre voksne brødrene Benjamin, Nils og Pierre reiser tilbake til torpet der de tilbrakte barndommens somre. Ingen av dem har besøkt stedet på tjue år, og med årene har de glidd fra hverandre.  

Formålet med turen er å spre asken etter moren. Egentlig skulle hun vært gravlagt ved siden av faren, som gikk bort noen år tidligere, men i leiligheten til moren hadde brødrene funnet et brev; hun ville at asken skulle spres i innsjøen utenfor torpet. 

Da de var barn, lekte de ivrig i naturen rundt torpet; de utforsket skogen, lekte på klippene og badet i sjøen. Men en dag skjedde det noe. Noe som er hovedårsaken til at de ikke har vendt tilbake før nå, tjue år senere. En opplevelse de aldri har fått bearbeidet skikkelig, men som har satt sitt tydelige preg på de tre brødrene, som alle har forskjellige minner fra den skjebnesvangre sommeren. 

Reisen ut dit gir dem mulighet til å nærme seg hverandre igjen, og til å forstå hva som skjedde den gangen de bare skulle leke, men ingenting ble det samme igjen.

Med "Overleverne" har Alex Schulman skrevet en roman som skildrer ensomhet, kjærlighet og svikt i familien, men som også handler om å forstå ens egen oppvekst og hendelsene som har formet en. 

Alex Schulmans persontegninger er realistiske. Portrettene av Nils, Benjamin og Pierre er milde, nyanserte og troverdige. Man kommer under huden på dem, og det er ikke lett å la være å tenke på dem, selv når man ikke leser. De gjør alle et sterk inntrykk.

Benjamin er den mellomste broren og den som beskriver oppveksten basert på minnene. Men de tre brødrene husker ting på ulikt vis, og de har forskjellige opplevelser fra oppveksten som har satt sine preg.

Ved hjelp av tilbakeblikk nøster Schulman opp i brødrenes barndom, deres forhold til foreldrene og med hverandre, og ikke minst med de somrene på torpet som preget dem for livet. 

Handlingen foregår primært på torpet, og den veksler til stadighet mellom fortid og nåtid. 

Forholdet mellom de tre brødrene er mildt sagt komplisert, ettersom romanen begynner med en politibil som er på vei til torpet. Nils og Pierre har blåst liv i en gammel feide da de kom fram til torpet, og havnet i en voldsom slåsskamp. Det er Benjamin som har ringt politiet, han tror brødrene er i ferd med å drepe hverandre. Men når politiet ankommer, sitter de tre brødrene og gråter på trappen til torpet. 

Slik starter "Overleverne", og historien handler om hva som har ledet dem frem til dette øyeblikket. På torpet som ligger ved en innsjø, omgitt av en granskog, tilbrakte brødrene store deler av barndommen sammen med sine helt uberegnelige og alkoholiserte foreldre, hvor avstanden mellom euforisk galskap og forferdelige sinneutbrudd var omtrent ikke-eksisterende. De er ganske forskjellige til brødre å være. Benjamin, den mellomste broren som også er historiens primus motor, er en gutt med en fininnstilt sosial antenne som konstant legger merke til de minste forandringer i foreldrenes atferd og stemningsleie. Han ser katastrofene før de inntreffer, og gjør alt han kan for å navigere i det usikre terrenget. Storebroren Nils er en type som trekker seg mer tilbake. Han er til tross for forutsetningene svært skoleflink og har gode karakterer. Yngstebroren Pierre derimot havner stadig i trøbbel. Han slåss ofte og voldsomt. De er tre vanskjøtte barn.

Boken dveler ved alvorlig tematikk, uten å gi noen enkle svar. Søskenforhold, barns forhold til sine foreldre, hvordan felles arv og miljø likevel kan lede til så ulike perspektiver. Og hvordan overveldende og ikke minst traumatiske livshendelser i barndommen kan ha implikasjoner på atferd i voksen alder. 

For øvrig skriver Schulman på fremragende vis. Språket hans er minimalistisk, men det har stor psykologisk innlevelse. Fremstillingen av torpet, skogen og familien er skrevet med en enorm tilstedeværelse.

Dette er en meget sterk bok som er vanskelig å legge fra seg, selv etter at siste side er lest.  

Jeg kan varmt anbefale "Overleverne". Det er ikke morsom lesning, men det er svært god litteratur!

1 kommentar:

  1. Denne har jeg også lest, og jeg likte den veldig godt :)

    SvarSlett