torsdag 3. juni 2021

"Tre dager" av Anders Roslund

Tre dager
- Gid hun lenge leve må
Anders Roslund
Krim
480 sider
Oversatt av Henning J. Gundersen
Cappelen Damm
2021

Anders Roslund er en svensk forfatter og journalist som tidligere har utgitt en rekke krimbøker sammen med Börge Hellström. Roslund har tidligere vært redaksjonssjef i SVT.

Etter tre sekunder. Tre minutter og tre timer. Nå er forskjellen mellom liv og død tre dager.

En skikkelig fin bursdagskake. Fem røde lys. Forventninger. Ikke kunne hun vite at denne dagen skulle forandre så mange menneskers liv. Alt Zana ville da hun fylte fem år, var å synge bursdagssangen, og slippe å se mennesker dø.

For sytten siden ble kriminalinspektør Ewert Grens tilkalt til en leilighet i en bygård, i Dalagatan, midt i Stockholm, der en fem år gammel jente bodde med familien sin; mor, far, og to søsken. De hadde alle blitt drept for noen dager siden. Skutt i hodet på en spesiell måte. Bare Zana overlevde siden faren hadde klart å skjule henne før drapsmennene kom inn i leiligheten. Grens lyktes aldri med å oppklare forbrytelsen. Nå blir han igjen tilkalt til den samme leiligheten etter et innbrudd der ingenting ifølge den nye eieren har blitt stjålet. Men noe har blitt fjernet under gulvet. 

Samtidig begynner det å dukke opp flere lik i Stockholms underverden, alle skutt og henrettet på den samme måten som familien for sytten år siden, og Grens fornemmer at noen kanskje også er på jakt etter jenta som ble adoptert bort under vitnebeskyttelse. 

Den tidligere politiinformanten Piet Hoffmann lever et stille liv med sin kone Zofia og tre barn i søndre Stockholm. En dag oppdager han til sin store skrekk at sønnen sitter og leker med en ny plastfigur, som er levert i postkassen med en håndgranat og en maskinskrevet advarsel rettet mot Hoffmann og hans familie. Mye tyder på at Hoffmanns hemmelige identitet og tidligere liv som politiinformant har blitt avslørt, og at det er noen internt i politiet som har lekket den klassifiserte informasjonen. De ukjente ønsker at Hoffmann skal starte en liten krig ved å likvidere noen med betydelig innflytelse i underverdenen. 

Piet vender seg til den eneste i politiet han stoler på for å få hjelp til å beskytte seg selv og sin familie, nemlig Ewert Grens. 

Grens har også behov for Hoffmanns hjelp med å løse sin sak. Men alt må skje raskt, fordi Hoffman har fått en frist for når familien hans én etter én vil bli henrettet, og tiden er i ferd med å renne ut. 

Det skal snart vise seg at disse tilsynelatende uavhengige sakene i høy grad har noe med hverandre å gjøre. 

Anders Roslund har med "Tre dager" skrevet en særdeles lesbar og ekstremt velskrevet bok som med sitt unike univers fanger fra første side. Underholdningsverdien er høy og de knappe femhundre sidene bare flyr av gårde. 

Handlingen er relevant, og det skiftende fokuset mellom hovedpersonene, er med på å øke spenningen. Dessuten fungerer kombinasjonen av fakta og fiksjon på optimalt vis. 

I tillegg til et stort antall høydramatiske hendelser, inneholder boken også mange rørende scener. Dels fordi barn er involvert, og dels fordi det er sterke følelser mellom bokens karakterer. 

De to hovedpersonene er godt beskrevet. Piet Hoffmann og Ewert Grens er to meget sympatiske personer. Hoffmann sliter med å skape et helt normalt liv, mens Grens som har etterforsket drap i hele sitt yrkesaktive liv, nå frykter den forestående pensjonen. De er begge to levende og flerdimensjonale karakterer, og jeg vil tro at mange lesere kan identifisere seg med dem. 

Beskrivelsene av Hoffmanns families reaksjon på det han og omgivelsene utsetter dem for, er så fabelaktig skildret at de virker helt ekte. Man kan nærmest se bekymringen i øynene til den eldste sønnen hans og fornemme konas bekymring.  

Foruten det virker miljøbeskrivelsene å være svært troverdige. 

Forfatter Anders Roslund viser at han har mye kunnskap om organisert kriminalitet, noe som er med på å gi boken et realistisk preg. 

"Tre dager" er visstnok den fjerde i serien om Ewert Gren og Piet Hoffmann. De tre første bøkene i har Roslund skrevet sammen med avdøde Börge Hellström. Jeg har ikke lest disse, men denne fjerde boken kan fint leses frittstående. Likevel kan jeg ikke legge skjul på at jeg nå har lyst til å lese de tre første bøkene i serien. 

Med store forventninger gleder jeg meg til neste bok av Anders Roslund. 

Når du er ferdig med "Tre dager", har du lyst til å lese den igjen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar