fredag 6. oktober 2023

"Minner om ham" av Colleen Hoover

Minner om ham
Colleen Hoover
Roman
430 sider
Oversatt av Elisabeth Haukeland, MNO
Gursli Berg Forlag
2023

Colleen Hoover (f.1979) skriver romaner i skjæringspunktet mellom romantikk og drama. Bøkene er favoritter på BookTok og Bookstagram. Siden debuten i 2012 har hun gitt ut 24 bøker, med mange plasseringer høyt på bestselgerlistene. Flere av titlene har blitt nominert til Goodreads Choice Awards i kategorien "Romance", og hun har vunnet med "Confess" (2015), "Det ender med oss" (2016) og "Without Merit" (2017).

Emneknaggen #ColleenHoover har 2,4 milliarder visninger på Tik Tok, det plasserer Colleen Hoover øverst på listen over verdens største forfattere på sosiale medier. 

26 år gamle Kenna Rowan gjorde sitt livs feil for 5 år siden. Hun var involvert i en forferdelig bilulykke der kjæresten Scotty mistet livet.  

Etter å ha sonet fem år i fengsel, vender hun tilbake til byen der alt gikk galt, med håp om å gjenvinne omsorgen for sin og Scottys 4 år gamle datter Diem, som hun ikke har sett siden fødselen, og som nå blir oppdratt av hans foreldre. 

Men Diems besteforeldre vil hverken ha noe med Kenna å gjøre, eller la henne møte datteren sin. De er fortsatt sinte og knuste over tapet av sønnen, og de har ingen intensjoner om å tilgi henne for det som skjedde fem år tidligere.

Når hun møter den kjekke bareieren, Ledger Ward, som for øvrig var Scottys bestevenn, innser hun etter en heftig flørt at han kan være det bindeleddet som gir henne adgang til sin datter igjen. 

Dessuten synes ikke Ledger at noen skal straffes for en gjerning de oppriktig angrer på og som de i tillegg har sonet en fengselsstraff for, og at ingen bør hindre et barn i å ha samvær med sin mor.

Kenna må finne en måte å bli tilgitt på, før hun kan få en ny mulighet med Ledger og datteren i sitt liv.

"Minner om ham" er en hjerteskjærende roman om en ung kvinnes kamp for sin datter. 

Det er en bok om kjærlighet, tilgivelse og finne en måte å leve videre på, selv om man bærer på en stor sorg. Å kunne omfavne livet igjen etter et traume. Så den egner seg godt til lesere i alle aldre, men kanskje aller mest til kvinner.

Alle mennesker gjør feil. Men noen feil er så store at omverdenen – og en selv – synes det er vanskelig å tilgi. Men hvordan går man videre med livet?

Jeg liker Colleen Hoovers skrivestil, som umiddelbart er fengende, morsom og kjærlig. Hun treffer de mange følelsene midt i blinken, enten det er tristhet, redsel for å miste, forelskelse eller dyp kjærlighet. Følelser vi alle kan relatere oss til, unge som gamle.

Hoover er nemlig en av svært få forfattere som kan beskrive opprørende følelser slik at de fremstår som ekte og troverdig beskrevet med både blod, svette og tårer. Som leser kjenner man alvoret, krisen, desperasjonen og kjærligheten på nært hold. Det er umulig å ikke la seg rive med.  

"Minner om ham" er en roman som får deg til å både le og gråte. Jeg må innrømme at mine tårer rant ukontrollert flere steder. Det er en tragedie som ganske naturlig tar mye plass i historien, da Kenna Rowan er hovedpersonen, og det er hennes reise vi følger. Men det er ikke bare tristhet og rennende tårer, for heldigvis er det noen humoristiske øyeblikk. Det får boken til å balansere fint mellom det tragiske og det hyggelige.

Forfatteren tar dessuten opp tema som det ellers kan være vanskelig å finne skjønnlitteratur om.

Karaktertegningen er for øvrig helstøpt og solid. Hovedpersonen Kenna Rowan, men også de andre karakterene kunne faktisk ha vært mine egne venner. De er levende og tilstede, og du blir raskt kjent med dem. Du blir sugd inn i historien og det er lett å sette seg inn i deres situasjon.

Romanen rev meg nærmest i to. Tidvis visste jeg ikke engang hva jeg skulle føle fordi jeg kunne forstå begge parter så godt. Klart det var vanskelig for Scottys foreldre å akseptere at Kenna var tilbake i byen etter at sønnen deres ble drept på grunn av henne, og klart det var vanskelig for Kenna å ikke bli gjenforent med det eneste hun hadde igjen etter Scotty, nemlig datteren Diem.

Jeg kunne virkelig føle sorgen hennes og tvilen hennes og mangelen på selvrespekt hun hadde. Men Kenna vokser i denne boken, hun finner gradvis styrken til å gå videre fordi hun har en datter som hun ville gjort hva som helst for, hvis hun hadde fått sjansen til det.

"Minner om ham" er en skikkelig god bok. Selv om handlingen foregår i USA og har derfor amerikanske moralbegreper, er mange av temaene som tas opp aktuelle overalt og kan lett overføres til norske forhold.

Hendelser, tanker og følelser flyter sammen til en sterk og overbevisende historie som vil rive mange hjerter i stykker. Colleen Hoover må være Guds gave til denne type litteratur.

Jeg vil på det varmeste anbefale denne strålende romanen, som er et friskt pust.

Ha lommetørkleet klart – boken er nemlig en skikkelig tåreperse og Colleen Hoover overgår seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar