torsdag 12. oktober 2023

"Patrioter" av Ingar Johnsrud

Patrioter
Ingar Johnsrud
Thriller
426 sider
Aschehoug
2023

Ingar Johnsrud (f. 1974) er journalist og forfatter. Han fikk strålende anmeldelser for sin krimdebut "Wienerbrorskapet" i 2015, og samme gode mottakelse for de to andre bindene i trilogien, "Kalypso" (2016) og "Korset" (2018). Serien om Fredrik Beier er blitt solgt til 20 land, deriblant Frankrike, Italia, Nederland og Tyskland. Hans siste utgivelse er krimromanen "Gudmoren" fra 2020.

Det beste angrep er det som ingen vet har funnet sted.

Det er trettifem dager til stortingsvalget, og i Drøbak er Arbeiderpartiets politikere og støttespillere samlet til seminar. 

De siste åtte årene har landet vært styrt av en høyreregjering, og partiet har derfor store ambisjoner om å gjenvinne makten.

For Jens Meidell, en av de tilstedeværende, finnes det ingen andre partier enn Arbeiderpartiet. Han tilhører nemlig partiets adel. Jens har forfedre blant eidsvollmennene, hans farmor satt på Grini, og moren Ingrid Meidell var partiets første kvinnelige leder.

Jens er også alenefar til tretten år gamle Liv. De ble far og datter under triste omstendigheter. Livs biologiske far var nærmere bestemt Jens' avdøde bror. Han var narkoman, og da Liv var baby, kom de sammen fram til at hun ville få det best hos Jens.

Etter å ha jobbet som politiadvokat, har Jens blitt trukket inn i politikken av Arbeiderpartiets stjerneskudd, Christina Nielsen. Hun er partiets nestleder, og regnes for å være det nye, folkelige Arbeiderpartiet. Avisene har gitt henne æren for at partiet ligger an til å gjøre et brakvalg som vil bringe det tilbake i posisjon.

I tillegg har partiet engasjert forsknings- og valganalyseselskapet Munin Grafikos. Selskapet har bred erfaring og vet hvordan en moderne valgkamp skal gjennomføres. Det ledes av norsk-britiske Daniel Carmichael, som for øvrig befinner seg på seminaret i Drøbak. Arbeidet foregår primært på digitale flater, og går ut på å påvirke opinionen.

Parallelt foregår det en maktkamp mellom partiets to frontfigurer; partilederen Waldemar Greger og nestlederen Christina Nielsen. Waldemar har tapt to valg på rad. Taper han et tredje, må han gå av som partileder. 

Samtidig på Finnskogen, nær svenskegrensen, forulykker en ung mann i sin bil, etter et sammenstøt med en elg. 

Det ligner en ordinær bilulykke, men politietterforsker Liselott Benjamin fornemmer at det er noe som ikke stemmer. Bilen hadde nemlig stjålne skilter og skulle vært hugget opp. I en søppelpose i bagasjerommet ligger det dessuten en ryggsekk som tilhører en nederlandsk kvinne som bor på et småbruk i området. 

I sekken er det rester av bønneskall. Når det viser seg at dette skallet tilhører kastorbønner, et råstoff som benyttes til å fremstille ricin, en svært dødelig gift, settes både politiet og PST i alarmberedskap.   

Men eieren av sekken og hennes samboer er sporløst forsvunnet. Snart kommer det frem at hun holdes som gissel av terrorister. I tillegg blir samboeren funnet død i en kjeller, i et nedlagt kraftverk.

Martin Tong som er av asiatisk opprinnelse, er en av politiets mest erfarne etterforskere. Han har tidligere arbeidet i PST, men valgte å si opp i enheten. Ryktet sier at ingen har stanset flere terrorangrep på norsk jord enn ham. Nå jobber han i nærpolitiet på Ammerud.

Liselott trenger en makker. En som vet hvordan terrorister tenker. Valget faller på Martin, som dermed blir trukket inn i PST igjen.

Myndighetene står overfor en motstander med tilgang på en dødelig gift. En giftgass som er både fargeløs og luktløs. Utendørs vil gassen tynnes for fort til å gjøre særlig stor skade, men innendørs er skadepotensialet betydelig.

Et angrep kan finne sted uten at noen av de som er til stede forstår det. Først et døgn senere vil folk begynne å bli alvorlig syke. Og er man først forgiftet av ricin, så dør man. Det finnes ingen motgift.

Gjennom etterforskningen forsøker politiet å avdekke og stanse terroristene. Det synes etter hvert klart at det er høyreekstremister med erfaring fra kamphandlinger i Syria som står bak. Noen som kjempet mot terror-jihadistene i IS, og som omtaler seg selv som Den norske motstandsbevegelsen.

Snart krysses Martins og Jens' veier. Demokratiet er under press fra både utsiden og innsiden. Hvilken pris er de villig til å betale for å redde det?

Det er kort tid igjen til stortingsvalget, og nasjonen er truet.

Jeg ser alltid med forventning frem til en ny utgivelse av Ingar Johnsrud, og heller ikke denne gangen ble jeg skuffet. For "Patrioter" er enda en imponerende og forrykende thriller fra hans hånd.

Johnsrud skriver veldig bra, og hans noe annerledes tilnærming til både plott og vendinger er interessant og forfriskende.

Handlingen holder mål og er gjennomtenkt. I tillegg berører den også høyaktuell tematikk.

Spenningen er intakt fra start til slutt, da alt faller på plass. Sidene snur seg nærmest av seg selv. Jeg satt på kanten av stolen og holdt pusten når det var som mest intenst. 

Det er mange baller i luften med Ingar Johnsrud, og romanen har flere parallelle handlinger. Uten å røpe for mye kan jeg si at disse smelter sammen, og i en overveldende finale blir alt oppklart. 

Johnsrud kjenner selvsagt til alle sjangerens spenningsskapende triks ved å veksle mellom karakterene og la kapitlene ende på spennende vis. Vi følger flere karakterer, men først mot slutten løftes sløret av for noen av dem, og deres rolle i den større sammenhengen. 

Historien er delt inn i tre deler, og det telles 35 dager ned før valget. Dette gir romanen et spesielt preg.

I tillegg til å være en elementært spennende roman som er vanskelig å legge fra seg, er det også en roman som vekker ettertanke.

Rundt selve handlingen spinner Johnsrud et fint nett av den politikk og de intriger som etterforskerne tvinges til å navigere gjennom for å løse sin sak. Vi får også et godt innblikk i hvilke politiske lag beslutningene faktisk tas, og hvordan makthavere ofte prøver å mele sin egen kake.

Vi opplever hvordan storpolitikken har endret seg betydelig etter Brexit og Trump, og ikke minst etter 22. juli. Mistanken rettes umiddelbart mot høyreekstremistiske terrororganisasjoner, men etter hvert som usikkerheten sprer seg og stortingsvalget nærmer seg, synes det klart at dette i verste fall kan være begynnelsen på en politisk og nasjonal krise av uante dimensjoner.

Miljø- og stedbeskrivelsene er gode.

Heller ikke Johnsruds personskildringer feiler det noe, og især beskrivelsene av Liselott Benjamin og Martin Tong er ganske overbevisende og holdbare. Det samme vil jeg si gjelder for Jens Meidell. Flere av karakterene har dessuten skjeletter i skapet som de ikke er særlig stolte over. Johnsrud løfter imidlertid den moralske pekefingeren: Man kan ikke løpe fra fortiden. 

Selv om "Patrioter" er en nokså barsk bok med spenning på høyt nivå, gir Ingar Johnsrud også rom for følelser og humor. Forholdet mellom Jens og datteren Liv er eksempelvis skildret med stor varme og innlevelse.

Ingar Johnsrud lykkes dermed med å kombinere thrillerens skremmende scenario, med en empatisk karakterskildring.

For øvrig er politiets etterforskning godt skildret og den virker forholdsvis realistisk.

Det er med andre ord litt av en pageturner som Johnsrud har spikret sammen. Som leser blir man overrasket gang på gang, og selv for en dreven leser som meg er det vanskelig å forutsi handlingen – og ikke minst hvem som er de gode og hvem som er de slemme.

Selvfølgelig er det en thriller, og som sådan har forfatteren lyktes i å skape en svært underholdende og nesten perfekt spenningsbok av internasjonalt format. Men den aktuelle fremstillingen av Norge som et lett og sannsynlig (mulig) mål for terrorister, og beskrivelsen av alle mekanismene og tiltak som blir iverksatt for å motvirke denne trusselen, gjør historien til så mye mer enn bare ren underholdning.

"Patrioter" kan ikke karakteriseres som noe annet enn en blendende roman, og mitt håp er at dette kun er første del av en ny serie sentrert om Liselott Benjamin og Martin Tong. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar