mandag 25. desember 2023

"En julestorm" av Camilla Davidsson

En julestorm
Camilla Davidsson
Roman
361 sider
Oversatt av Elisabeth Haukeland, MNO
Aschehoug
2023

Camilla Davidsson (f. 1969) er oppvokst i Småland og etter mange år i Stockholm bor hun nå i Åre med sin familie. I flere år arbeidet hun med markedsføring for en rekke internasjonale firmaer. Mellom 2008 og 2016 drev hun et Bed & Breakfast på Fårö, men nå er hun forfatter på heltid.

I fjor ved juletider var Alice en fremadstormende redaktør ved det store Bremmer-forlaget i Stockholm. I tillegg hadde kjæresten nettopp fridd til henne, og de planla bryllup sammen. Alt var bare fryd og gammen. 

Men så ble tilværelsen snudd opp ned. Først sviktet kjæresten henne. Deretter mistet hun jobben.

Nå nærmer det seg jul igjen, og Alices situasjon er på ingen måte god. Hun er arbeidsledig, hun bor alene i en fremleid leilighet på Södermalm, og hun har ikke så veldig lyst til å gå ut. Så det passer henne egentlig ganske bra at koronapandemien har rammet Stockholm.

Nabojenta Poppy og katten Confucius, forsøker stadig å lokke Alice ut av ensomheten - vil de lykkes?

Men de mange månedene med isolasjon i leiligheten har tært på økonomien, og Alice må tjene litt penger. 

Når hun får tilbud om å redigere et manuskript, takker hun ja, selv om det er skrevet av en mannlig anerkjent krimforfatter som nylig har kastet seg over feelgood-sjangeren. 

For å gjøre det vondt verre er manuset en juleroman, og er det én ting Alice ikke vil gjøre, så er det å feire jul. Men samarbeidet med forfatteren viser seg å være alt annet enn kjedelig, og Alice begynner etter hvert å se frem til julen – og ikke minst hva fremtiden vil bringe. 

Dessuten er forfatteren, eller Samuel Engman som han heter, ganske kjekk også.

Kan Alice lære å stole på mennesker - og kjærligheten igjen?

"En julestorm" forteller en hjertevarm historie, og er en bok som vil appellere til alle lesere med en forkjærlighet for kjærlighet og feel-good-romaner.

Den handler om ensomhet, kjærlighet, omsorg og om hvor viktige de små tingene er. 

Det er også en historie om hvor viktig det er å fortelle sannheten, uavhengig av hvor redd du måtte være for å bli såret. 

Og selvfølgelig er dette en nydelig historie om jul. 

Handlingen er svært fengslende, og det at den foregår ved juletider skaper en atmosfære av jul, hygge og varme.

Parallelt med selve historien får vi også et innblikk i Samuels manuskript. Videre er kombinasjonen av koronapandemien og hovedpersonens ensomhet godt flettet sammen.

Boken har et karakterdrevet plot som sprer lys og varme på en litt annerledes måte, noe som gir den et særpreg.

Camilla Davidsson har tegnet et unikt portrett av en kvinne som er lett å relatere seg til, og som til tross for ufattelig motgang likevel har klart å holde seg flytende, uavhengig av hva andre mennesker måtte mene om henne.

"En julestorm" er en koselig og stemningsfull feelgood-roman som virkelig har noe på hjertet. 

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar