onsdag 27. desember 2023

"Angrer på deg" av Colleen Hoover

Angrer på deg
Colleen Hoover
Roman
448 sider
Oversatt til norsk av Dorthe Erichsen, MNO
Gursli Berg Forlag
2023

Colleen Hoover (f. 1979) skriver romaner i skjæringspunktet mellom romantikk og drama. Siden debuten i 2012 har hun gitt ut 24 bøker, med mange plasseringer høyt på bestselgerlistene. Flere av titlene har vunnet Goodreads Choice Awards i kategorien "Romance". Emneknaggene #ColleenHoover og #ItEndsWithUs har hhv. 4,8 milliarder og 2,6 milliarder visninger på TikTok, noe som plasserer henne øverst på listen over verdens største forfattere på sosiale medier.

En fortelling om familie, kjærlighet, sorg og svik som vil røre hjertet til både mødre og døtre.

Morgan Grant og hennes seksten år gamle datter, Clara, kunne ikke ha vært mer forskjellige. 

Morgan er fast bestemt på å hindre datteren i å gjøre de samme feilene som hun gjorde. For hun måtte sette sine egne drømmer på vent da hun ble gravid og giftet seg i veldig ung alder. Og Clara vil gjøre hva som helst for ikke å ende opp som sin mor; forutsigbar og kjedelig. Med motstridende personligheter og mål, synes Morgan og Clara det er vanskelig å leve under samme tak, og den eneste som klarer å bringe fred mellom dem er Chris – Morgans ektemann, Claras far og familiens anker. Men når Chris blir utsatt for en tragisk ulykke, må de kjempe for å gjenoppbygge livene sine, selv om hjertesorgen og de vidtrekkende konsekvensene rammer dem hardt.

Avstanden mellom mor og datter vokser – for i strevet med å bygge opp tilværelsen på nytt oppstår det nye hemmeligheter og misforståelser mellom mor og datter. Vil de noen gang finne tilbake til hverandre?

"Angrer på deg" er en rørende og hjertevarm roman som i høy grad bør appellere til alle som noen gang har opplevd tap, svik eller erfart hvor komplisert et mor-datter-forhold kan være. 

Romanen er lettlest, og dens gripende historie fanger deg nærmest umiddelbart. 

Colleen Hoover skriver som alltid godt og hun har en svært gjenkjennelig skrivestil.

Beskrivelsene av steder og mennesker er eminente, og du føler raskt at du kjenner både Morgan, Clara og resten av persongalleriet.

Hoover er dyktig til å beskrive følelser, både de gode og de ubehagelige, enten det er sorg, frykt for å miste, eller dyp kjærlighet. Følelser vi alle kan forholde oss til, unge som gamle.

Kapitlene skifter vekselvis mellom Morgan og Clara, noe som betyr at vi gjennom hele historien får begges synspunkt. Det fungerer veldig bra. Som lesere vet vi hva som foregår, samtidig som vi er vitne til misforståelser mellom mor og datter, som gir dem store utfordringer.

Romanen viser også hvor lett en mor og datter kan gli fra hverandre når det er mye hormoner i sving og en tenåring prøver å finne sin egen identitet.

At Morgan selv var i tenårene da hun ble mor til Clara, gjør ikke akkurat situasjonen noe lettere for dem. Morgans redsel for at Clara skal ende opp som henne gjør at hun prøver å skjerme Clara. Dessverre klarer hun i det samme åndedraget å skyve henne fra seg.

Når Chris, Morgans ektemann og Claras far, plutselig ikke er der lenger som en buffer mellom dem, må de brått lære hverandre å kjenne på nytt.

Colleen Hoover klarer tvilsomt å skape empati for begge hovedpersonene. Hun får deg også til å fundere over dynamikken som utspiller seg når man står overfor et vanskelig vendepunkt i livet.

"Angrer på deg" er en sterk og vakker roman, som er velskrevet og rørende på mange forskjellige måter. Det er en roman som vil få deg til å le, gråte og ikke minst gi deg håp. Med andre ord en svært interessant bok som har nesten alt man kan be om.

Colleen Hoover overgår seg selv med denne flotte roman.

Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar