onsdag 13. desember 2023

"Den beste julegaven" av Anne Marie Ryan

Den beste julegaven
Anne Marie Ryan
Roman
304 sider
Oversatt av Bente Klinge
Cappelen Damm
2023

Anne Marie Ryan er forlagsredaktør og har skrevet flere bokserier for barn under ulike pseudonym. "Den beste julegaven" er hennes første roman for voksne. Anne Marie er født og oppvokst i Massachusetts i USA, men bor nå i London sammen med sin ektemann, to døtre og to katter. Når hun ikke leser eller skriver, spiller hun tennis og driver med amatørteater, det siste til familiens store fortvilelse.

En oppløftende juleroman for alle som elsker bøker.

Det er snart jul, og snøen laver ned i den sjarmerende landsbyen Stowford, i området Cotswolds, i England. Ekteparet Nora og Simon Walden gleder seg til julehøytiden, selv om den lille bokhandelen de driver er i store økonomiske vansker.

Nora har arvet butikken etter sin mor, og den har i en årrekke vært selve hjertet i lokalsamfunnet.

Bokhandelen - den eneste i mils omkrets - hadde vært en suksess. Men ubetalt næringsskatt (som for øvrig hadde steget kraftig og rammet uavhengige småbedrifter hardt) og en solid nedgang i salget, gjør at de står i fare for å miste butikken sin. I hvert fall hvis regningene ikke blir betalt innen utgangen av året. Det vil være et betydelig tap for beboerne i lokalsamfunnet.

Simon er uvitende om det økonomiske uføret de er i, fordi Nora er bekymret for hjertet hans (noen måneder tidligere hadde han nemlig fått påvist angina).

Nora liker ikke å ha hemmeligheter for mannen sin, men hun er redd sjokket vil gi ham et alvorlig hjerteinfarkt. Så hun har gjemt unna posten, latt som om telefoner fra kreditorer var feil nummer, og stukket de ubetalte regningene i en mappe bakerst i arkivskapet på kontoret.  

Nora har i tillegg tatt alt strevet med å drive bokhandelen for å spare ham.

Hva ville Simon ha sagt hvis han visste hvor dårlig det gikk med bokhandelen?

En god desembermåned er alt de trenger. Så lenge hun kan holde kreditorene fra livet til etter jul, kan de få butikken på rett kjøl igjen.

Når en eldre mann avlegger butikken et besøk og kjøper en bok de har hatt stående i hylla i alle år, og sier at det er den perfekte gaven til barnebarnet hans, som har et skoleprosjekt og er syk, gir det Nora en idé. 

Som en siste gave til beboerne i landsbyen sender Nora og Simon ut seks forskjellige bøker til seks forskjellige mennesker som kan trenge en oppmuntring.

Selv om det trolig er altfor sent å redde bokhandelen, får de i det minste en siste sjanse til å endre disse sine liv til det bedre gjennom lesingens kraft.

De seks personene inkluderer en enslig tvilling-pappa som jobber hardt for å få endene til å møtes, en tenåringsgutt som sørger over storesøsteren sin, et lokalt Parlamentsmedlem som kjemper mot depresjon, og en lærer som nylig har blitt pensjonist og bor alene. 

Mens landsbyen er i ferd meg å forberede seg til jul, begynner bøkene å gi mottakerne håp, en etter en. Men med fremtiden til bokhandelen fortsatt hengende i luften, vil Nora og Simon trenge et julemirakel – eller kanskje litt hjelp fra menneskene hvis liv de har berørt – for å finne en lykkelig ende på sine egne problemer... .

Kan Nora og Simon redde butikken sin, eller blir de tvunget til å selge den?

Julen nærmer seg med stormskritt og det må kjøpes gaver, lages mat, pyntes, hentes tre og så videre - det er ikke så rart at man blir stresset.

Heldigvis finnes det en kur mot det: Bøker som er fylt med latter, god mat, julestemning, snø, kjærlighet og mye mer. 

"Den beste julegaven" er en roman med et stort hjerte og full av julestemning. 

Enten du liker det eller ikke, er julen selve symbolet på hygge. Og det gjenspeiles selvsagt i mange av juleromanene. En ekte juleroman skal være enkel og grei, god og oppbyggende, og inkludere håp og julemagi. Alt dette og mer til får du i "Den beste julegaven".

Den har nemlig absolutt alt jeg ønsker meg av en slik type bok, siden den primært handler om å hjelpe andre, samt lære å gi og ta imot hjelp. 

Den har dessuten flust med interessante karakterer og ekte juleglede. 

I tillegg til å være en fantastisk og velskrevet roman med mange lag, er boken også en stor hyllest til bøker og litteratur, og for en bokelsker som meg selv er dette ren balsam for sjelen.

Jeg hadde egentlig forventet meg en nokså enkel og søt historie, men fikk så uendelig mye mer enn det. Det er faktisk sjelden at en bok overgår mine forventninger så mye som denne gjorde. 

Med et smil om munnen glir du lett gjennom denne flotte boken og skulle ønske du kunne bli der.

"Den beste julegaven" har alt du trenger for å få ned pulsen litt i denne travle førjulstiden. Det du må gjøre er å gå til anskaffelse av boken, sette deg godt til rette i sofaen, slå av mobilen og lese. Rett og slett å nyte.

En perfekt roman å lese nå i tiden før jul. En hyggelig leseopplevelse uten skarpe kanter.

Uansett hvilke bøker du vanligvis leser, bør du gi denne boken en sjanse. Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar