onsdag 20. januar 2016

"Tidsreisen" av Geir Ellingsrud og Kristin Eli Strømme

Tidsreisen
- En fantasifull reise i kalenderens historie
Geir Ellingsrud og Kristin Eli Strømme
Illustrert av Odd Henning Skyllingstad
Barnebok, 9-12 år
133 sider
Omnipax
2015

Geir Ellingsrud er professor i matematikk ved Universitetet i Oslo. Sammen med kona Kristin skrev han "Ånden i blekkhuset - eller elleville reiser for telleville" (Omnipax, 2001).

Kristin Strømme er utdannet førskolelærer og jobber i Trygg trafikk. Hun har oversatt og tilrettelagt flere barnebøker om matematikk.

Odd Henning Skyllingstad er tegneserietegner, illustratør og bibliotekar. Han sto bl.a. bak "årets beste norske tegneserie" under utdelingen av Sproing-prisen i 2002.

Hva er et døgn? Hvorfor har ikke alle månedene like mange dager? Og hvorfor finnes 29. februar bare hvert fjerde år?


Det lurer Sara på. Hun er født på skuddårsdagen - og er ganske misfornøyd med det.

Tidlig om morgenen, den 28. februar, sitter det en underlig liten skapning med ballongbukser, gul silkeskjorte og snabeltøfler på nattbordet ved siden av sengen hennes. Han heter Piero og er en ånd av edel og gammel familie, med røtter tilbake til før tidenes morgen.

Han tar Sara med på en reise tilbake i tid. En utflukt i tid og rom for å utforske selve tiden, og se verden slik den var da solen var klokke og månen kalender.

Først tar han Sara med til byen Babylon, hovedstaden i Mesopotamia, 700 år før Kristus. Der får hun vite at babylonerne innrettet livet sitt etter månen.

Deretter bærer det av sted til det gamle Egypt, litt i underkant av 300 år før Kristus. Piero forteller at egypterne lenge hadde vært opptatt av kalenderen, og at de til og med hadde en kalender allerede fire tusen år før Kristus. Egypterne var dessuten først ute med å lage en solkalender, og den baserte seg på noe de kalte Nilometeret. De delte året i tre årstider: flomtid, veksttid og innhøstingstid. I mange tusen år innrettet nemlig egypterne seg etter flommen i elven Nilen, og de visste at året var omlag 365 dager.

Neste stopp på ferden er Romerriket, år 45 før Kristus, eller som romerne sa, år 709. De regnet nemlig årstallene fra Romas grunnleggelse. Romerne kalte den første dagen i hver måned for kalends, som kommer av det latinske ordet for å rope. Ordet kalender stammer fra ordet kalends. Og siden det ikke er 365 dager i året, men 365 og en kvart, innførte Romerrikets keiser Julius Cæsar skuddår.

Så drar de videre til Verdensutstillingen i Chicago i 1893, drøye 400 år etter at Columbus oppdaget Amerika. Der får Sara kjøre tekopp-karusell som skal illustrere at jorden roterer rundt sin egen akse.

Til slutt avlegger de to Nordpolen en visitt, hvor solen bare står opp én gang i året, før den går ned igjen etter et halvt år. Fordi jordaksen står skrått, blir området ved Nordpolen liggende på solsiden hele døgnet om sommeren og på skyggesiden om vinteren. På Sydpolen er det omvendt.

Gjennom denne reisen får Sara et innblikk i hvordan menneskene til alle tider har studert stjerner og planeter for å måle tid, hvordan vi har definert døgn, uker, måneder og år og hvordan forskjellige kalendere har utviklet seg. Og hvorfor skuddårsdagen hennes trengs for å få det hele til å gå opp!

"Tidsreisen" er en spennende barnebok - og en bok som barn og voksne kan lære mye av!

Historien er skildret på en lett og munter måte, mens faktadelen gir spennende informasjon om kalenderen. Leserne får vite mer om kalenderen vi bruker, og hvordan menneskene gjennom lang, lang tid har kommet frem til stadig bedre og mer nøyaktige måter å måle tiden på.

Boken er også velegnet til høytlesning, eller som de litt større barna kan lese selv.
Det flytende språket og de flotte illustrasjonene hjelper lesingen på vei. Her brukes skjønnlitterære virkemidler for å formidle problemstillinger og forklaringer som er læringsmål for fjerde klasse, men slett ikke enkle å forstå. I andre del utdypes dette i en ren fagtekst.

I den andre delen av boken kan man lese mer om det Piero har vist Sara mens de var på tidsreise. Dette stoffet egner seg godt til bruk i en pedagogisk sammenheng.
Helt bakerst finner man en liste med forklaringer på ord og uttrykk som kan være litt vanskelige.

Sammen har Geir Ellingsrud og Kristin Eli Strømme laget en underholdende og lærerik barnebok. "Tidsreisen" er en liten perle av en bok, som kanskje egner seg best for barn i alderen 9-12 år.

1 kommentar:

  1. Fint å lese omtale av denne boka. Legger den inn på lista over aktuelle gaver.

    SvarSlett