mandag 4. mai 2015

"Flukten" av Torborg Igland og Amund Hestsveen

Flukten
Torborg Igland og Amund Hestsveen
Ungdomsroman
488 sider
Gyldendal
2014

Torborg Igland (f. 1967) bor i Grimstad og har fire barn. Hun har studert samfunnsgeografi, statsvitenskap, sosialøkonomi og arkitektur. Hun har jobbet som journalist i mange år.
Igland har tidligere skrevet barneboken "Kjære Miranda ... Kjære Liv ..." (2003).

Amund Hestsveen (f. 1971) bor i Kristiansand. Han har studert historie, kunsthistorie og engelsk, latin og antikkens kultur ved Universitetet i Oslo. Han har jobbet som journalist i flere norske dagsaviser siden 1997.

"Flukten" er første bok i trilogien Betaserien, en intens triologi om et Norden 60 år fram i tid.

Handlingen finner sted i en parallell verden, der 15-åringene Kodak, Livni og Jor vokser opp i tiårene etter et statskupp, der de nordiske landenes identitet er utslettet og den totalitære staten Skandia holder befolkningen i et jerngrep.

De nordiske landene har blitt rammet av ulykker og kollapset. Ingen trodde at noen skulle overleve.
I krigene som fulgte, gjennom epidemier, sult og stråling, døde millioner, sammen med hele kulturarven. En gruppe mennesker benyttet seg av kaoset og begikk et brutalt statskupp. Grensene ble visket ut mellom de nordiske landene, alt som minnet om fortiden ble knust, og den nye totalitære staten Skandia, ble opprettet.

I denne staten er alle bøker forbudt, med unntak av de åndelige verkene og talene til Første frie leder. Teater, dans og film er også forbudt, med unntak av propagandafilm for systemet. I tillegg all musikk - unntatt trommene som akkompagnerer paradene til ære for nasjonen og nasjonens leder. Dessuten er alle medier forbudte, med unntak av Fritt Skandia, som er styrt og kontrollert av Skandias ledere.

Derfor er det ikke mange overleveringer fra den tidligere historien igjen, verken dokumentariske eller skjønnlitterære.
Synet på verdenshistorien har med andre ord blitt snudd på hodet i Skandia.

Nå har det gått 60 år siden Seksårskrigen og opprettelsen av staten Skandia.

Innbyggerne i den nye staten bor hovedsaklig mellom to murer som befinner seg langs kysten av de nordiske landene. Staten er delt inn i fire regioner: Vestregionen, Midtregionen, Østregionen og Sørregionen. Hovedstaden heter CPH Kastrup.
Til Skandia hører også Nordområdene og KEF Reykjavik, dit et fåtall priviligerte får flytte til etter fylte 50 år.

Myndighetene bedriver en sterk kontroll av innbyggernes bevegelser og bare de færreste får viktige posisjoner. De resterende blir sendt til nordområdene for å arbeide og skape verdier.

Ikke mange i Skandia kjenner til noe familieliv. De fleste vokser nemlig opp i såkalte dormer, en slags internatskole, der konkurransen om å bli plukket ut til offiserstrening og et privilegert liv er knivskarp.
Alle barn må gå elleve år på skole, før de eventuelt blir utvalgt. Ti utvalgte fra hver klasse skal videreutdannes og arbeide for staten. De andre blir sendt til nordområdene.

Livni og Kodak bor i en dorm. I Skandia er det ingen barn som bor med foreldrene sine, hvis de ikke er svært privilegerte som f.eks. Jor. Han bor nemlig i en privilegert sone sammen med broren Villi på ni år og foreldrene Vender og Beata, som er generaler.

Både Kodak, Livni og Jor utmerker seg på skolen, og de har alle gode muligheter til å bli blant de utvalgte, til tross for at de tre i utgangspunktet er svært ulike.

Livni er en regimetro lojalist med urokkelige holdninger, og satser alt på å bli utvalgt. Jor derimot vil heller lage film enn å bli offiser, og ønsker derfor å flytte til Island etter endt skolegang. Og Kodak er en uregjerlig og opprørsk type. Han er skeptisk til autoriteter, og har store problemer med å innordne seg systemet.

Men kort tid før den fryktede Utvelgelsen, oppdager Kodak og Jor en grusom hemmelighet. Noe må skje. Og de ser hva de må gjøre...

"Flukten" er en spennende ungdomsroman med klassiske ingredienser som identitet og kamp for frihet satt i en dystopisk fremtid.
Handlingen er lagt til en interessant verden, og utforsker temaer som fremmedgjøring og konflikt mellom individuell frihet og kollektivets orden.

Forfatterne har et rikt og godt språk med fine skildringer som gjør det lett å lese og forstå for den tiltenkte målgruppen. 
De har dessuten gjort et godt stykke arbeid med å la sine lesere bli godt kjent med forhistorien til Skandia. Dermed får en rekke spørsmål, f.eks. om opphav, adekvate svar, noe jeg faktisk har savnet i tilsvarende bøker.

Karakterene i boken var godt utviklet, noe som ga dem stor troverdighet. Jeg synes også at forfatterne har lykkes godt med selve karakterutviklingen.
For øvrig skiftes perspektivet kapittelvis mellom de tre hovedpersonene.

Miljøskildringene er også gode. De er detaljerte og gir derfor leserne en ganske god idé om hvordan det ser ut der de ulike karakterene befinner seg.

Historien er kanskje ikke av det innovative slaget, men det betyr så lite når den til gjengjeld er spennende og tettpakket.
Det er for øvrig et godt driv i historien, og jeg fant den både stemningsfull og ikke minst engasjerende.

Boken avsluttes på et brått vis, med en nokså uventet vending, noe som garantert vil få lesere til å holde pusten i spenning, helt til den neste boken.

"Flukten" er nemlig den første boken i en trilogi. Mange av de ubesvarte spørsmålene som dukket opp i handlingsforløpet, vil nok derfor bli besvart i de to neste bøkene.

Det er bare å glede seg til fortsettelsen!

2 kommentarer:

  1. 60 år er jo ikke så lenge, så det må det gå an å forholde seg til, for oss som ikke leser si-fi til vanlig. Godt å være fullt klar over at fortsettelse følger... ellers er det kipt at boken slutter brått. Takk for tips, lenge siden jeg har lest en ungdomsroman nå :)

    SvarSlett
  2. Enda ikke ferdig med boken, har et par 100 sider igjen, og jeg elsker den! Det bør komme en film!

    SvarSlett