lørdag 19. mars 2022

"Violeta" av Isabel Allende

Violeta 
Isabel Allende
Roman
400 sider
Oversatt fra spansk av Signe Prøis, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2022

Isabel Allende (f. 1942) vokste opp i Santiago i Chile og bor nå i San Rafael i California. Hun slo igjennom som forfatter med "Åndenes hus" i 1982 (på norsk i 1984), og bøkene hennes er oversatt til mer enn 35 språk. Hennes seneste utgivelser er "Den japanske elskeren" (2016), "Etter vinteren" (2018) og "Over havet" (2020). Allende regnes som en av de aller største latinamerikanske forfatterne.

Gjennom øynene til en lidenskapelig kvinne, skaper Isabel Allende nok en gang et gripende, ambisiøst og imponerende epos.

"Violeta" handler om kvinnen Violeta del Valle, og tar utgangspunkt i et brev hun sender til sitt kjære barnebarn Camilo, der hun forteller sin livshistorie, som har vært preget av noen av de største hendelsene på 1900-tallet. Gjennom dette brevet får vi et godt innblikk i Violetas liv; et liv som navigerer seg gjennom kjærlighet og hjertesorg, fattigdom og rikdom, tap og glede. Parallelt er romanen en historie om Chile; et land som blant annet går gjennom økonomiske nedgangsperioder og diktatur, naturkatastrofer og pandemier.

Hovedpersonen, Violeta, nå 100 år gammel og i sine siste dager (2020), kom til verden en stormfull fredag i 1920, som første jente i en velstående chilensk familie med fem sønner. Helt fra starten av, var livet hennes preget av ekstraordinære hendelser. Spanskesyken herjet i Sør-Amerika, og hjemlandet Chile hadde ennå ikke kommet seg på bena etter første verdenskrig. Familien må klare seg gjennom den ene krisen etter den andre, men når den store depresjonen rammer og tar fra dem alt, må de flytte fra herskapshuset i hovedstaden Santiago og innta et mer beskjedent liv i det rurale sør, noe som skal danne rammen for Violetas oppvekst. Her møter hun blant annet sin første kjærlighet og utvikler seg gradvis fra sitt barnlige jeg til en moden kvinne. 

"Violeta" beskriver også grusomhetene fra Pinochets militærdiktatur i Chile, som sto for en særdeles undertrykkende politikk. I løpet av denne perioden ble titusenvis av mistenkte politiske motstandere kidnappet, torturert og drept, ofte gjennom Operasjon Condor, en amerikansk-støttet allianse blant Latin-Amerikas høyreorienterte militære styresett. 

Violeta lever med andre ord et utrolig liv og opplever noen av historiens viktigste hendelser: kampen for kvinners rettigheter, tyranners seire og fall, og til slutt ikke én, men to pandemier.

Isabel Allende har med "Violeta" nok en gang skrevet en stor og tidløs roman. 

Hun har skapt en episk fortelling om et langt og rikt kvinneliv, som tar for seg tematikk som kvinnekamp, studentopprør, ​​tyranni, krig, kjærlighet og tragedier.

Romanen er en blanding av fiksjon og virkelighet, og den gir en grundig beskrivelse av forholdene.

Hvis du som meg er glad i gode miljø- og personbeskrivelser, får du mye for pengene her. Du kommer nemlig tett på karakterene og får et godt innblikk i miljøene som Violeta beveger seg i. 

Violetas karakter utvikles naturlig nok etter hvert som hun modnes, og livet hennes blir uunngåelig mer komplekst når hun gjennomlever de sosiale og politiske omveltningene som hjemlandet Chile gjennomgår. 

Violeta skriver også om kjærlighetsforholdene sine. 

Mye av romanen handler om Violetas lange, lidenskapelige, men noe trøblete forhold til Julián Bravo, som hun møter etter et kort og utilfredsstillende ekteskap med veterinæren Fabian. Julián hadde vært pilot i Det kongelige britiske luftforsvaret under krigen, som en av få latinamerikanere som deltok i konflikten på den måten. 

Violeta fikk to barn sammen med Julián. Sønnen Juan Martin og datteren Nieves. 

Juan Martin blir journalist, men må etter hvert søke eksil, først i Argentina, deretter i Norge, etter å ha fått vite at han står på diktaturets svarteliste. 

Som fjortenåring flytter Nieves til faren som hadde bosatt seg i USA. Dette var på 60-tallet, hippienes tiår, og hun får gradvise problemer med stoffmisbruk. Det er Nieves' sønn Camilio som Violeta forteller sin livshistorie til. I tillegg til bestemor, blir også Violeta hans adoptivmor. 

Som kløktig forretningskvinne, trer også Violeta ut av de tradisjonelle kjønnsrollene og omfavner feminismen. Livet hennes finner sted i en tid der ikke bare endringer i kvinners rettigheter, men også religion og politikk, forandres - ettersom Chile går fra et fascistisk- til et mer demokratisk orientert styresett.

I godt voksen alder innleder hun dessuten et forhold til nordmannen Harald Fiske. Han er ambassademann, men også en ivrig ornitolog. Årene med Harald er kanskje de aller beste Violetas liv, og han tar henne flere ganger med til Norge. 

For øvrig er historien like fargerik som karakterene. 

Og en politisk turbulent tid kaster naturlig nok en skygge over begivenhetene i Violetas liv; for det tyvende århundre - der mesteparten av historien finner sted - forløp ikke direkte rolig.

Isabel Allende har en god penn, og skriver i et vakkert og flytende språk som raskt fanger leseren. 

"Violeta" er en sjarmerende roman om en sterk kvinne, om hennes forunderlige familie, om menneskene som har betydd mest for henne, og ikke minst om Chile. 

Som med all litteratur fra Allendes hånd, gjorde også denne romanen et sterkt inntrykk på meg. 

"Violeta" er både en voldsomt inspirerende og dypt følelsesmessig bok. 

En svært interessant roman som jeg vil anbefale på det varmeste! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar