mandag 20. mai 2024

"Jeg finner deg" av Harlan Coben

Jeg finner deg
Harlan Coben
Krim/Thriller
336 sider
Oversatt av Line Gustad Fitzgerald
Cappelen Damm
2024

Harlan Coben (f. 1962) er den første forfatteren som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar-, Shamus- og Anthony-prisene, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden. Foruten enkeltstående utgivelser har han  skapt en krimserie med Myron Bolitar. Hemmeligheter og familiebånd er temaer i flere av Cobens thrillere. Våren 2021 kom den kritikerroste bestselgeren "Gutten fra skogen" på norsk. Harlan Coben står bak flere vellykkete film- og TV-satsninger. Netflix-serier som "Safe" og "Stay Close" ble en stor suksess, og "The Stranger" som er basert på romanen "Den fremmede" lå lenge på seertoppen.

Gripende og intens pageturner fra bestselgeren og plottgeniet Harlan Coben. 

David Burroughs soner en dom på livsvarig fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig for drapet på sin tre år gamle sønn, Matthew. Han soner nå det femte året av straffen sin i Briggs fengsel (i Maine). 

Men David er uskyldig. Han vet at han ikke har drept sin egen sønn, selv om de overveldende bevisene mot ham har satt han bak lås og slå på livstid.

Kona Cheryl hadde nylig avsluttet turnustjenesten på kirurgavdelingen, og hadde nattevakt på transplantasjonsavdelingen ved Boston General. David var derfor alene hjemme med sønnen, kvelden som drapet fant sted. 

Matthew ble funnet drept i sin egen seng, iført en pysjamas. I rommet ved siden av hadde David ligget og sovet etter nok en fuktig aften. Drapsvåpenet hadde vært Davids baseballballtre. David var dekket av blod, men kunne ellers ikke erindre noe som helst. Juryen mente det var sannsynlig at David som følge av beruselsen hadde hatt et bevissthetstap, etterfulgt av et hukommelsestap, uten at det kunne regnes som formildende omstendigheter.

Etter at David ble fengslet, har Cheryl giftet seg på nytt. Nå venter hun barn med sin nye ektemann.

I fengselet har ikke David hatt et eneste besøk. En håndfull nære venner og slektninger som tror han er uskyldig, har forsøkt å besøke han. Men David har nektet å ta imot dem. Ikke på grunn av selvmedlidenhet, han har bare ikke sett poenget. 

Men én dag kommer hans tidligere svigerinne Rachel på besøk. Hun er Cheryls yngre søster og journalist. Hun har med seg et fotografi, tatt nylig i  fornøyelsesparken Six Flags i Springfield, Massachusetts. I bakgrunnen, ytterst til høyre, skimtes en gutt som er svært lik Matthew. Han har blant annet det samme karakteristiske jordbærformede fødselsmerke på kinnet.

Overbevist om at det er sønnen hans på bildet, planlegger David en risikabel flukt fra det tilsynelatende sikre fengselet, fast bestemt på å oppnå det umulige – redde sønnen og renvaske sitt eget navn. Men med livet på spill og FBI i hælene, blir det alt annet enn enkelt for David å være på frifot lenge nok til å avdekke den virkelige historien om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre kvelden. 

"Jeg finner deg" en spennende og solid thriller der mye står på spill. 

Når det kommer en ny bok fra Harlan Coben, vet du umiddelbart at det venter en nervepirrende og altoppslukende leseopplevelse. Det samme gjelder i høyeste grad for "Jeg finner deg". Her er det spenning fra første side, og det er uhyre vanskelig å legge boken fra seg før siste side er ferdiglest.

Romanen er godt satt sammen både språklig og handlingsmessig, med et høyt spenningsnivå.

Det er en veldig spennende historie som utspiller seg foran oss lesere. Hele tiden dukker det opp overraskende vinkler. Når du tror du har funnet ut av sammenhengen, tar saken en ny vending. Boken er det som på engelsk kalles en pageturner. 

Det er gode dialoger og fengende karakterer. 

Karakterene er nyansert beskrevet og oppleves som troverdige skjebner.

Romanens omdreiningspunkt er David Burroughs og hans tidligere svigerinne Rachel, og jeg likte å lese om dem. Det var interessant å følge karakterutviklingen hos dem begge, og hindringene som de måtte overvinne i jakten på sannheten om Matthew.  

David er for øvrig ingen helt, men en nokså ordinær mann som er villig til å gå langt for at sannheten kommer fram. Ingenting skal sette en stopper for hans søken. Du blir raskt fengslet av Davids historie, og han er en empatisk og tiltalende hovedperson som det er lett å like.

Selv om David og kona Cheryl slet med å få ekteskapet til å fungere, var han en forholdsvis lykkelig mann som utad hadde mer enn de fleste kan ønske seg. Men en forferdelig tragedie satte en stopper for alt.

Som alle andre fedre, var ikke David en perfekt far. Men han elsket sønnen sin. 

Med fare for å gjenta det som så ofte har blitt sagt om Harlan Cobens tidligere bøker, er "Jeg finner deg" en meget velskrevet og underholdende bok som både klarer å overraske og vri på historien helt til siste side. Jeg kan trygt anbefale denne boken, især for de av dere som liker fartsfylte spenningsromaner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar